boek·tijd

Tijdverdrijf.


Wanneer de ochtend naadloos overgaat in middag en de avond onmerkbaar verglijdt in de nacht lijken dagen eindeloos.
Het lot van veel thuiszittenden die deze uren moeten zien door te komen.
Hobby, Internet, kranten en tijdschriften zijn daartoe het meest voor de hand liggend evenals radio en televisie.
Goede zaak maar er is nog steeds een onovertroffen middel dat al heel lang dienst doet:
een boek.
Een doodgewoon boek, in papier- of in E-vorm.
Met beide uitgaven mag je rekenen op het doorbreken van verveling. Welbeschouwd lijkt het boek hiervoor te zijn uitgevonden.
Als lering of vermaak, dat maakt niet uit.
Denk je eens in, ’s morgens verdiept te zijn in geschiedenis, ’s middag overgaand op een vlammend liefdesverhaal en de avond doorbrengend onder hoogspanning met terroristen, moordenaars en andere aangename gruwelen.
Kan iemand zich een betere dagvulling wensen?
Bijkomend voordeel is dat je ontbijt en lunch al lezend kan nuttigen, dat schiet op. Tijdens het avondeten bouwt het leesgenot zich zelfs nog verder op. Te weten dat het boek opengeslagen klaarligt en de cliffhanger popelt om te worden ontrafeld, vermeerdert de verwachting.

Mocht er geen boek naar tevredenheid voorhanden zijn is er nog een andere mogelijkheid: schrijf er zelf een.
Er zijn legio hulpmiddelen. Google op ‘schrijven’ en er verschijnen voldoende hits met aanwijzingen.
De kans om een goed/groot/veelgelezen/geliefd/rijk/beroemd auteur te worden is gering maar de tijd verstrijkt zonder verveling.
Al de fantasie die moet verwoord, herinneringen die moeten worden geschreven.
Je zou tijd te kort komen.
==

38 gedachten over “Tijdverdrijf.

  1. Dat geeft voldoening.
   Omdat ik geen baan meer heb is tijd natuurlijk geen probleem maar voorheen las ik ook al zoveel mogelijk. Het ìs dat het tijdens de maaltijden niet mocht…

   Geliked door 1 persoon

 1. Geweldige post. Een boek is inderdaad prachtig en haalt je uit je eigen wereld en leven, en neemt je mee op reis naar andere levens. Ik ben dol op lezen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben mijn leven lang al gek op lezen, zij het dat ik de laatste jaren thuis bijna geen boek meer aanraak. Het is meer iets geworden voor op vakantie, wat ik dan ook met nauwelijks verholen fanatisme doe (lezen, niet alleen aanraken). Een groot deel van mijn koffer zit volgestouwd met boeken en dan heb ik ook nog wat op mijn tablet staan voor als ik alles uitgelezen heb. Ik vind een echt boek in handen hebben namelijk prettiger dan lezen via de tablet, maar honger maakt rauwe bonen zoet, zei mijn moeder altijd en daar had ze – zeker voor wat lezen/boeken betreft – hartstikke gelijk in. En zelf schrijven doe ik ook al zo lang ik me kan herinneren. Dat vind ik zo mogelijk nog leuker en dat gaat het hele jaar door, waar ik ook ben. Vervelen doe ik me dan ook bijna nooit. Wel stok ik zo nu en dan, uit somberte, zieligheid, geen zin hebben of wat het dan ook moge zijn. Dan doe ik soms hele dagen echt helemaal niets. Zonde wel, maar ja… het is niet anders. En het kan, want ik heb niet zo heel veel verplichtingen meer, buiten wat vrijwilligerswerk om en een oppasdagje hier en daar. Kortom, lang verhaal in een paar woorden; ik vind het geen straf om gepensioneerd te zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een boek schrijven, dat vind ik groots. Dat doe ik je niet na.
   Een dood schrijfpunt ken ik ook, een paar jaar geleden definitief, ik besefte dat het nooit tot een boek zou komen. Bijna alle verhalen, schriften en documenten vol, gooide ik weg en beperk me tot dit weblog.
   Lezen doe ik doorlopend, als er niets voorhanden is grijp ik naar oude beken. En ja, een boek van papier met een echte kaft heb ik ook het liefst.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nou ja, ik vind een echt boek schrijven iets anders dan een biografie of een levensverhaal. Dat ‘echte’ boek, met verhalen of één doorlopend verhaal, deels of helemaal verzonnen, of gelogen waarheid, dat lukt me ook niet. Maar ik heb mijn materiaal niet weggegooid omdat ik denk; als ik oud en grijs en tachtig ben… wie weet:-). Er zijn tenslotte meer oudere debutanten geweest.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het schrijven van een biografie vereist toch veel onderzoek, alles moet kloppen, en een goede kennis van de taal is ook nodig om het leesbaar te maken.
     Dat kan niet iedereen. Het lijkt mij moeilijker te schrijven dan fictie. Dat kun je nog altijd verzinnen.

     Geliked door 1 persoon

  1. Dat is hier ook zo Willy, de tijd gaat te vlug soms.
   Maar er zijn ook anderen, ik ken er een paar. Een droefenis ze te zien wachten op iets of iemand. Of Godot? ☻

   Like

 3. Ik lees en schrijf meestal non-fictie-boeken. Met liefde. Fantasie of observaties meer voor korte verhalen. Puntig soms, met een verrassend slot. Altijd leuk om te lezen maar ook om ze op te schrijven. Goed om je heen kijken en mensen verbinden of situaties. Leidt vanzelf tot resultaat. Een beetje auteur doet een paar jaar over een zelf geschreven boek. En echt, ik heb er wat gelezen waarvan ik dacht dat de auteur beter had kunnen blijven lezen. Schrijven is een gave, een vak. Ook mensen met bekende namen zijn niet altijd ‘lekker lezend’. Overigens is aan te raden om de Netflix-serie ‘Dead to me’ eens op te pikken. Aanrader!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.