geloof en kerk

Brááf!


Zo gaat het nog even door, 25 punten in totaal.
Het is een kindermisboekje uit 1954 en zwierf  vroeger rond van keukenla via dressoir naar rommelschaal en weer terug tot ik het bij de nalatenschap van mijn ouders vond. Het ligt nog steeds in onze boekenkast. Moe wilde het waarschijnlijk niet weggooien of ze hoopte op good vibrations naar het gezin, vroeger geloofde ze nog.

Ons leven overziend kan ik niet zeggen dat al die oproepen tot braafheid geholpen hebben.
We waren geen cent beter dan de Christelijken, Gereformeerden, Hervormden, Joodsen, Protestanten en meer andersdenkenden. (die term…)
In Brabant, waar begin 1960 nog steeds het katholicisme heerste, waren de gelovigen ook niet volgzamer dan wij. Wel makkelijker, ze hoefden zich niet aan anderen te spiegelen: er was maar één kerk.

Maar goed, ik ken nog steeds het weesgegroetje en zelfs in het Frans, dit  door overmatig strafwerk van de leraar. Het gebrek aan onze braafheid deed hem af en toe de gal overlopen, vandaar. Zal hij echt gedacht hebben dat ons dit tot inkeer zou brengen?
Je vous salue…   😀
==

16 gedachten over “Brááf!

 1. Ik heb het nooit geschreven gezien, maar het werd ons wel voorgehouden. Ik ging het onzin vinden toen ik ondervond dat het altijd diezelfden waren die moesten blij maken en altijd dezelfden die blij gemaakt moesten worden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Nou…..mijn vader hield niet van al te brave kinderen….. wij mochten geen 10 voor gedrag op ons rapport! Mijn oudste broer overdreef…… hij kwam juichend thuis met een 3…..dat was ook niet de bedoeling…..natuurlijk gaf mijn moeder de schuld aan pa.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb eerder de ervaring dat als je te braaf bent je het slachtoffer wordt van het onrecht van anderen.
  Wat dat betref hebben we veel gemeen, en zo krijg je later meer eelt op je ziel. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Het heeft niet mogen baten, gelukkig maar. Wij, de kinderen, hadden hen wel door. Toch gingen we niet in het verzet. Zo braaf waren we, veel te braaf, we moesten wel, maar stiekem gingen we toch onze gang ondanks dat ze ons monddood wilden maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Alles vanuit de 10 geboden die Mozes zo trouw de woestijnbergen af sjouwde. En die basis werden voor ethiek, normen en waarden. En ook nog eens binnen huisgezinnen zorgden voor discipline. Gedraag kje netjes en je komt in de hemel. Zo hemels bleek dat leven niet te zijn en al snel doe je veel van die dingen die nu net worden afgeraden. En zo blijkt dat niets menselijks ons vreemd is…maar dan ook niets!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.