Feestdagen


Carnaval hebben we gehad, Pasen nu ook, koningsdag. Pinksteren volgt nog   voorafgegaan door Hemelvaart, daarna Bevrijdingsdag en dan zijn de feestdagen voorbij.
Nou ja, vader- en moederdag, kermisen, hier en daar een jubileum daargelaten. En die ik vergeten ben.
Tot Sinterklaas, Kerstmis en jaarwisseling.
Toen ik klein was hoorde men overal aan mee te doen. Niet wettilijk, wel uit gewoonte en zéker voor een kerk.
We feestten er wat af.

Als kinderen keken we er naar uit: lekker eten, ijsjes, limonade, fijne koek, kadootjes, opgewekt stemming.
Dat laatste was niet altijd zo zeker, de verveling sloeg toe op tweede kerstdag. Slecht paasweer was ook geen pretje. Voor de groten hoefde het allemaal niet behalve Pinksteren, dat duurde  drie dagen en eindigde met kermis in Jisp.
Maar onze moe was een aartsoptimist en we kwamen de tijd door zonder al te grote onvredes.

Langzamerhand werden we het beu. Veel mensen deden er niets of weinig meer aan. Voor de pastoor kwam je je bed niet uit, Kerstmis en Pasen werden meer en meer korte vakanties of tripjes.
Alleen voor kinderen verzon je nog wat tot ze stonden te trappelen om te gaan stappen na het dessert.
Het was een opluchting, vooral voor echtgenoot. Hij haatte het opzitten en verplicht thuisblijven en zijn riem een gaatje losser te moeten maken.
Hier is het rustig op het feestfront. Nog steeds zet ik (meestal) de kerstboom. Voor mijn eigen plezier. Afbreken pleziert me nog meer.
Wie op feestbezoek komt krijgt koffie met gebak, een biertje of iets anders. Eten doen we met een klein ploegje of in een restaurant.
De meeste bijzondere dagen gaan bijna geruisloos voorbij.

Rondkijken op  de kermis is gezellig, met een vriendin markten afstruinen is nog gezelliger, af en toe een muziekavondje, en meer van dat. Stukken beter dan gedwongen vieringen.
En een biertje of lekkere hap lust ik thuis ook wel.
Straks, bijvoorbeeld.
==

32 gedachtes over “Feestdagen

 1. logbankje zegt:

  We hebben best veel feestdagen en dan niet de vakantiedagen en vrije dagen te vergeten.
  We moeten ze maar naar eigen plezier invullen, zelf laat ik ze voorbij gaan. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij mij komt eerst Bevrijdingsdag en dan pas Hemelvaartsdag en Pinksteren 😀 ….anders moeten we komende week wel erg veel bijzondere dagen bij elkaar proppen.
  Ik hou nog steeds van dergelijke dagen, maar het is wel anders dan vroeger.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gelukkig maar feestdagen is weer voorbij. Maar Hemelvaartsdag en Pinksteren en Moederdag komt ook nog. Wij doen het niks aan. Alleen Moederdag. Wij hebben geen vader meer. Ik mis ieder dag. Niet zolang geleden in januari overleden. Toch praat heel vaak erover. Kermis gaan wij allang niet meer. Pfff… Te duur. Wij kopen iets anders voor. Zonde van geld van kermis. Het is wel leuk voor de kinderen. Gaat wel gezelligheid.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sinds ik ging werken werden die feesten nog wat belangrijker, want betaalde vrije dagen. Later kwam ik in branches terecht waar we de ‘tweede’feestdagen meestal gewoon werkten. Schiphol slaapt nooit en en de autowereld maakte dankbaar gebruik van de ‘verveling’ bij mensen op die tweede dagen. Dus showroom(s) open en aan de slag. Vaak succesvol. Inmiddels is dat niet meer aan de orde voor me. IK werkte later in andere branches, voor mijzelf, in opdracht. Feest was feest, dus gewoon genieten. We versieren nog wel, maar ook ik kijk uit naar 1 januari om de kerstmeuk weg te werken. Al die andere dagen zijn hooguit nog even een herinnering aan de mooie verhalen van vroeger rond het lijden van Christus en zijn Wederopstanding. En met Pinksteren al die wijsheid die over je heen werd gestort en die zo handig is in de periode dat er geen feesten zijn….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.