koningsdag

Koningsdag

Heeft iedereen al iets van oranje in huis? Vlaggetje, mandarijntje?
Nee? Ik ook niet.
Nooit aan mee gedaan behalve toen de kinderen klein waren en dan was het door de school ingegeven dus hoefde ik me er niet mee te bemoeien.
Zover als echtgenoot ging ik niet (‘bespottelijk gedoe, zielige verering, opvreters’) maar aanmoedigen deed ik het gedoe niet
Het defilé in Soestdijk zag ik ook nooit. Dat vond ik pas ècht een vertoning, mensen die daar  liepen om cadeaus of hulde te brengen. Dan had je iets meegemaakt, het leek op een bedevaart: ‘Zijn jullie al naar Soestdijk geweest?’
We hadden trouwens geen televisie.

Enfin, dat is geweest.
Beatrix gaf een modernere invulling aan koninginnedag, koning WA gaat er mee door. De plaatsen die dat moeten ontgelden daargelaten is het voor de rest van het land een aangename feestdag die gemeenstebesturen helemaal zelf mogen invullen. Mooi meegenomen.
Thuisblijvers kijken televisie om de dameskleding te bekijken, te analyseren en te bekritiseren. Of de meelopende familie neer te sabelen.

Maar ik ken er ook die kijken om oprecht te genieten van het voorbeeldige gezin met de vlotte neven, die altijd bereid zijn met het volk te praten en te selfiën. Net gewone mensen
Deze liefhebbers vergoeilijken alles, ook de kosten die een gemeente moet maken. ‘Het hof betaalt mee ,’ roepen ze dan, ‘en een president is net zo duur’.
Misschien is dat wel zo. Ik weet het niet.
In sprookjes geloven, ach, een goedaardige drug.
Dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om hun idolen af te kraken. Je neemt een kind ook zijn speelgoed niet af.
==

23 gedachten over “Koningsdag

 1. Ik begon de dag altijd met de aubade…..maar omdat ik niet meer loop met een sax om mijn nek (alleen heel kleine stukjes) sla ik dat nu over. Dit jaar ga ik op de vrijmarkt zitten en jawel, in het oranje….hoe gekker hoe beter!
  Als ik thuis ben gaat de tv aan, ik vind het altijd wel leuk om te zien. Ik ben niet zo’n fan van het koningshuis dat ik ze persoonlijk moet zien…..ik ga daar niet voor reizen. Misschien als ze op loopafstand zouden zijn dat ik even ging kijken, maar misschien ook niet. Maar ik ben zeker geen tegenstander van het koningshuis, het heeft toch wel iets.

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk ik ook niet, mandarijnen zijn net op.
  Op school was het altijd feest.
  Ach een land heeft eenmaal bekende mensen nodig, zanger, voetballer of koning.
  Amersfoort is helemaal in rep er roer. Hans

  ot, heb bevestiging binnen dat je volgt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ging ben tot nu toe nog elk jaar naar de vrijmarkt geweest. Ik vind het iets aandoenlijks hebben, die kinderen op hun kleedjes met hun oude spulletjes of met een blokfluit. Dit jaar ga ik, denk ik, niet, want ik ben een duidelijke mooiweerganger. Ik heb overigens dit jaar wel een diadeem met een oranje roos gekocht omdat ik mee doe aan de eerste Nederlandse kampioenschappen strafregels schrijven in het schooltje van Dik Trom. Niet omdat het moet, maar omdat het kan 😜🤪

  Geliked door 1 persoon

  1. Met de diadeem op heb je natuurlijk extra grote winkansen. 🙂 Is dat niet ergens n de kop van Noord-Holland?
   Dit en vrijmarkten bezoeken zijn prima dingen om koningsdag door te brengen.

   Like

   1. Niet echt in de kop van Noord Holland. Het ligt boven Purmerend, vlakbij Edam-Volendam en onder Hoorn. Ik heb helaas niet gewonnen (we moesten met een kroontjespen schrijven en doordat ik links schrijf had ik teveel blekken gemaakt, dat telde ook mee – of eigenlijk: tegen).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.