zwart gat

Zwart gat in beeld gebracht door telescopennetwerk


Heel  bijzonder
Opwindend ook.
Deze foto-uitleg is nog  te begrijpen, in feite weet ik nog steeds niet wat een zwart gat precies is. Of waar het toe dient, er van uitgaande dat alles in de natuur een functie heeft. Wat zijn de gevolgen voor de rest van het heelal? Worden ooit alle sterren opgeslokt? Gaat dat hel of hemel worden?
Uiteraard lees je over zwaartekracht en het opslokken van licht en van implosie, maar ik kan me er niets bij voorstellen.
Ook niet bij het lezen van sf’s waarin iemand erin gezogen wordt, eruit weet te komen en weer op aarde terugkeert waar blijkt dat er vele jaren voorbij zijn terwijl het slachtoffer zelf niet verouderde.
Dat ik praktisch ongeschoold ben helpt ook niet mee. Natuurkunde op de MULO hield maar een ietsje meer in dan spoelen maken, bunsenbranders en de Maagdenburger Halve Bollen.
Vraag ik het aan een slimmerik, dan komt die met de geijkte termen en kan ik net zo goed dit dit lezen.
Misschien wordt het me ooit duidelijk.
==

16 gedachten over “Zwart gat in beeld gebracht door telescopennetwerk

 1. Mooie uitleg allemaal maar is er al één iemand die het kon toetsen aan de werkelijkheid?

  Ik vraag me soms af wat er aan de andere kant van een zwart gat zit. Niets? Dat is al even onvatbaar als oneindig en eeuwig.

  Geliked door 1 persoon

   1. Om alles op te zuigen. Eens alles is weggezogen, kom je weer in een melkstelsel met een zwart gat, dat je ook weer opslokt… en zo gaat het maar door.
    Even ernstig nu. Omdat er geen licht of andere informatie uit een zwart gat kan ontsnappen, is onbekend wat zich precies ‘in’ een zwart gat afspeelt. Wel kan de invloed van een zwart gat op zijn omgeving worden waargenomen. En dat is dus die enorm zuigende zwaartekracht. Eng dus.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, tot zover wist ik het, maar niet waarom het heelal zo in elkaar steekt. Komen ze elders weer te voorschijn? Zijn ze overtollig?
     Die antwoorden vind ik niet of zie ze niet.

     Like

 2. Eigenlijk vind ik alles in het heelal slecht te bevatten. De term dat het oneindig is is al meteen iets dat voor mij onvoorstelbaar is, in mijn gedachten kan dat niet. Dat alles (nou ja, bijna alles) zo keurig in zijn eigen baan blijft hangen en niet eens een ander ommetje maakt ……ik vind het knap, planeten zijn blijkbaar geen spookrijders…een perfecte dienstregeling.
  Zwarte gaten zijn ook zoiets onvoorstelbaars. Ik heb er genoeg over gelezen, had er in mijn jonge jaren al een boek over (van Isaac Asimov), maar dan nog blijft het een sf-verhaal voor mij, het voelt niet alsof het echt bestaat. Hier werken verstand, gevoel en fantasie duidelijk niet goed samen..
  Het erin gezogen worden doet mij nog het meest denken aan een sinkhole, je verdwijnt erin en als je eenmaal gaat is dat niet meer tegen te houden….maar ja, met wat geluk kan je daar zo weer uit kruipen en dat gaat met een zwart gat niet lukken en bij een zwart gat is het niet alleen naar beneden, daar kan je ook vanaf de onderkant ingezogen worden…… bij een sinkhole heet het vallen, maar eigenlijk is dat hetzelfde als er ingezogen worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.