‘Ach, je ontloopt je lot niet.’

Dat zei ik toen iemand vertelde over een onbegrijpelijk sterfgeval. Gezond geleefd, geen uitspattinden en dan ineens baf, hersnbloeding.
Verbaasd vroeg ze -Geloof je in het lot? Jìj??
Ik legde het uit.
-Niet iets zweverigs, of iets religieus’..
Wel in DNA. Ik denk dat daarin je leven vastligt. –
Ze haalde de schouders op. – Die dokters zeggen zoveel, als jij morgen overreden wordt stelt hun voorspelling niets voor.
Daar had ze gelijk in maar dat valt buiten de dna-wetten, net als oorlog en rampen. Geloof ik.
Nog lang niet alles is bekend al zijn er nu vier-nieuwe-letters-voor-het-genetisch-alfabet
Vraag me niet wat het betekent, daar begrijp ik niets van.

Misschien heb ik het mis en lacht een biowetenschapper me uit, misschien de lezer ook, maar ik geloof het heel stellig. Dat een mensenleven eindig is en hoelang, vastligt in ons DNA.
Nog steeds is de leef-tijd niet helemaal bekend.
Tot het op een goede – of kwade – dag is uit te lezen.
Dat hoop ik niet mee te maken. Je zal het maar twee uren voor je sterfdatum te horen krijgen terwijl je net de frietaardappelen schilt.

Hoe je het ook bekijkt, de gedachten hierover verschillen niet veel van godsdienstige of zweverige opvattingen: we zijn beperkte houdbaar en alleen god/dna/natuur weet tot wanneer.
Je zou jezelf kunnen wecken en bij oma op een plank in de kelder zetten.
Dat is net zoiets als invriezen.
Vraagt je achterachetachterkleinkind later:
Moet ze in een pannetje water opkoken of ontdooien in de magnetron?
==

23 gedachten over “‘Ach, je ontloopt je lot niet.’

 1. Ik ben een struisvogel op dat gebied, ik steek mijn hoofd in het zand en denk er liever niet over na.

  En als ik al in een steriliseerbokaal gezeten heb, hoeven ze me er zeker niet uit te halen. Op die tijd is de wereld dan weer helemaal anders en loop ik helemaal verloren.

  😉

  Liked by 1 persoon

 2. Er liggen er al een paar in de diepvriezer. Maar wie wil er nu ontdooid worden in tijden waarin je niemand meer kent? Waarin je misschien een andere taal spreekt en niemand meer begrijpt. Neen, laat maar zo…
  DNA zegt veel. Ik denk er veel over na deze dagen. Mijn zus, mijn broer… gezonde levensstijl en toch bezocht door kwaadaardigheid. Zo ook mijn vader die pas 63 was toen hij stierf. Nu besef ik pas hoe jong dat eigenlijk was. Dat is de leeftijd waarop ik met vervroegd pensioen kan.

  Liked by 1 persoon

 3. Vroeger zei ik dat een mens een hoeveelheid brandstof (nu DNA) heeft om zijn leven te leven.
  Verbruik je je brandstof te snel sterf je een natuurlijke dood eerder dan als je er anders mee omgaat. Hans

  Liked by 1 persoon

 4. Soms hoor of lees je huiveringwekkende verhalen. Over jonge mensen die ineens ziek worden en sterven. Maar ook andere waarvan je echt denkt, hoe is het mogelijk. Altijd gerookt en gezopen, en dan toch nog een hoge leeftijd bereikt. Het zal deels door goede of slechte genen komen, inteelt of doorfokken is bij dieren ook vaak een reden om te twijfelen aan kwaliteit van leven of een lange verwachting., Zal bij mensen niet anders zijn. Maar tel daar gerust gedrag bij op. Goede genen en werken in een omgeving vol vuil, stof, chemische troep of wat ook en je hoeft niet echt te rekenen op lange aardse tijden. Anderen wonen in de bossen en hebben altijd frisse lucht en rust. Helpt. Maar het lot bepaalt hoe het voor jou of mij uitpakt allemaal. Zo hebben stuntmannen toch een mindere levensverwachting dan de ambtenaar die 40 jaar op dezelfde plek zit…Maar weten hoef ik het ook niet….zou me teveel ontwrichten vrees ik..

  Like

  • Gedrag telt mee als de mens het héél bint maakt. Het is bekend dat er mensen zijn wier longen meer dan gemiddeld kunnen verdragen en van wie de magen niet kapot kunnen.
   Hoe dan ook ie het beter niet alles te weten.

   Liked by 1 persoon

 5. Ik denk ook dat veel al in je DNA vastligt….. maar ook dat je het enigszins kan beïnvloeden. Gezond leven zal echt wel invloed hebben, maar als in je DNA zit dat je veel kans op een bepaalde ziekte hebt kan je dat niet altijd op die manier ontlopen….maar misschien wel uitstellen. Als mensen zeggen dat roken niet zo slecht is want opa rookte altijd als een ketter en is 96 geworden zeg ik meestal dat hij zonder roken waarschijnlijk 106 was geworden. Als je geen aanleg hebt voor bijvoorbeeld longkanker is de kans dat een roker dat krijgt al veel minder groot, terwijl iemand met veel aanleg daarvoor het misschien ook krijgt als hij niet rookt, maar het sneller zou krijgen als hij wel rookt. Veel dingen zullen dus wel van invloed zijn op gezondheid en dood, maar DNA bepaald veel.
  Invriezen….. tja…… als het voor een jaartje is en ik ben daarna weer springlevend dan zie ik het nog wel zitten, maar om na 15 jaar of langer ingevroren te zijn geweest weer tot leven gewekt te worden lijkt mij een ramp…… Catweazle……. alles is teveel veranderd, ik zou gek worden. Heel veel mensen even niet meer, er is nieuw leven bijgekomen, omgeving is veranderd, techniek is verder gegaan (en dat gaat al zo snel)….. nee…. na zo’n lange tijd zou ik niet meer ontdooit willen worden!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.