Reclamevrij NPO

De publieke omroep ligt onder vuur.
Afname van kijkers en luisteraars, er moet weer geld bij, kortom, kommer en kwel.
Niet voor het eerst.
Nu, met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht, wil men er iets aan doen.
Prima hoor, ze bedenken wel wat. Ik kan ze niet helpen.
Maar het voorstel om de reclames eruit te halen lijkt me geen goed idee. Ik geloof niet dat er met een reclamevrije omroep meer kijkers te behalen zijn en het levert ook nog een verlies op van een slordige 150 miljoen euro. Het was een item van vóór het Internettijdperk.
De STER bij NPO is acceptabel. Er wordt niet ingebroken in programma’s, het verschijnt alleen tussen de programma’s.
Vergelijk het eens met de commerciëlen, daar is reclame op zich al een reden om niet te kijken.

De kwestie is vergelijkbaar met die van verliezende winkels: Internet wint.
Sommigen vinden dat erg. Kwalijk zelfs.
Maar onontkoombaar, men kan er beter mee leren leven.
Vroeger komt nooit meer terug.
-=

33 gedachten over “Reclamevrij NPO

 1. De publieke omroep gooit een beetje zijn eigen glazen in.
  Tussen alle programma’s zit nu al 10 minuten onzin, zoals vooraankondigingen, en nog meer info en dan ook nog reclame.
  Geen wonder dat de kijker weg gaat sappen. Hans

  Liked by 1 persoon

 2. Het aanbod van die streamingdiensten is te groot. De mensen zijn niet meer verplicht van allen samen naar hetzelfde programma te kijken.

  Te wijten aan het veranderend medialandschap en de nationale zenders zijn niet mee.

  Liked by 1 persoon

 3. De gemiddelde tv-kijker is er nog steeds. Meer dan men soms wil toegeven. Kijkcijferhits als Heel Holland Bakt, Boer zoekt Vrouw of De Mol maken duidelijk dat er nog veel wordt gekeken naar die NPO. Wat men wellicht eens zou moeten doen is goed kijken naar BBC One, waar de ene serie na de andere wordt uitgezonden. Ook gericht op Nederland, want ondertiteld. Heerlijke zender. En waarom? Ondanks de reclame die op het land wordt gericht waar men uitzendt, is het aanbod reden om te kijken. In ons land krijg ik vooral veel meningen te horen of te zien, veelal van een signatuur die niet de mijne is. Ik wil geen indoctrinatie maar vermaak.

  Liked by 1 persoon

  • Er zijn meer goede programma’s, het hoeft niet alleen vermaak te zijn. Jouw stad, mijn dorp, Reizen Waes, andere tijden en meer.
   Bundelen in één omroep lijkt me het best.

   Like

  • Niet BBC one toch, met die ondertitels? Het heet anders. Het is fijn voor mijn schoonmoeder. Dat is fijn voor mijn schoonmoeder. Ik heb niets tegen schoonmoeders. Nou ja, tegen een wel, maar van haar ben ik met de boedelscheiding afgekomen. Als je pijn in je keel had dan was het:
   Je slikt teveel van anderen.
   Als je rugpijn had dan was het:
   Je laat anderen te veel over je lopen.
   Ik wist nooit of het de fout van die anderen was of van mijzelf.
   Misschien zat iedereen wel fout, behalve zij zelf. Ze geloofde ook heilig in een tiende planeet, die was ook nog een helend. Nou denkt de wetenschap dat er misschien wel een heel grote ons onbekende planeet om de zon draait, op een heel erg grote afstand. Veel te grote afstand als je het mij vraagt om te kunnen helen, en de grap is dat met de degradatie van Pluto tot ijsklontje de tiende de tiende niet zou zijn. Toen Pluto door de instantie die daar overgaat ons planetenstelsel verliet, als planeet dan, schreef een meisje van negen in de uSA:
   Please don’t push Pluto out. I have trouble sleeping, I find it very Sad!

   Zo, die NPO maakt veel los bij mij. Nederlandse Pluto Omroep, of, zoals de gele hesjes zeggen: Nederlandse Pleurop Omroep.

   Liked by 1 persoon

 4. De reclamebron van inkomsten afschaffen komt op mij nogal dom over. De reclame tussen de programma’s in is ideaal als plaspauze of om even iets te drinken te halen. Ik kijk veel tv, de reclames vind ik geen probleem, ook al zijn er erg irritante reclames bij (ik ben meestal met iets anders bezig tijdens de reclame). Als die vooraankondigingen waarin stukken uit een programma te zien zijn vind ik veel erger! En vaak laten ze dan hetzelfde stukje zo vaak zien dat ik het programma niet meer wil zien….het voelt voor mij alsof ik de uitslag van de voetbalwedstrijd al weet voordat ik naar de wedstrijd kijk, de spanning is eraf!
  Een ander probleem is de regels die de overheid de omroepen regelmatig oplegt……. het mag vooral niet te leuk zijn en we moeten er wat van leren…dat soort dingen. Ze mogen niet alles uitzenden wat ze willen en vaak wordt er met steeds nieuwe maatregelen gedreigd.

  Liked by 1 persoon

  • Reclame op NPO stoort mij ook niet, ik kijk dan ook niet veel.
   Die op de regionalen vind ik vreselijk. Schoonzus volgt een paar sitcoms en zelfs dáárin wordt nog ingebroken voor reclame.

   Like

 5. Voor mij mag de NPO terug naar 2 TV-zenders, dan hoeven ze niet zoveel te herhalen. Ik vind de programma’s prima. Ga een tijdje naar een ander land en je bent weer blij met de redelijk goede documentaires die je hier te zien krijgt.

  Mogelijk gaat het niet om de TV, maar om de radio. Daar lopen meer luisteraars weg, vooral bij radio-3. Bij de radio mogen ze van mij een 5-tal van die FunX-zenders stoppen, maar of dat geld bespaart?

  Aan de andere kant is het ook de regering die bezuinigd heeft. Ooit is de omroepbijdrage afgeschaft als een soort belastingverlichtting. Maar als de overheid stopt met dat te betalen aan de omroepen, dan is het simpelweg een bezuiniging op de omroepen geworden.

  Liked by 1 persoon

  • Er zitten inderdaad heel goede programma’s bij, maar zonder sport zou het op één zender kunnen.
   Het zou een zegen zijn een apart sportkanaal te hebben, laat ze de hele boel naar Eurosport overhevelen.
   Over die radioperikelen las ik ook maar daar ik luister nooit naar 1 dus weet ik er niets van.

   Like

 6. Mee eens! Je zal maar reclamemaker zijn, denk ik weleens. Eerzaam beroep. Maar hoe verkeerd ben je bezig als mensen alle mogelijke moeite doen om je reclame niet te zien. Ze betalen voor adblockers, ze zappen, en kranten en omroepen en websitebeheerders gebruiken jouw produkt als straf. Als je betaalt mag je reclamevrij kijken.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.