geloof en kerk

Kerk op zondag

De mis of andere kerkdiensten op zondag. Zitten, hangen, rondkijken tot je moeder je zachtjes porde en fluisterde: ‘Zit es stil!’
Zelfs een vroegmis van drie kwartier leek al eindeloos, laat staan de hoogmis met dat zeurende orgel en dan het meezingen van al die vrouwen, mijn moeder het laagst want zij was een ‘goeie alt’. Je schaamde je dood.
Toen ik kon lezen kreeg ik vaak haar missaal en had de dienst al uit voor hij halverwege was, ongeduldig wachtend op het Ite Missa est.

Aan deze dingen dacht ik bij het horen van een stukje Gregoriaanse muziek op de radio. Prachtige muziek overigens.
Toch leverde de kerkgang me iets nuttigs op.
Omdat alle gebeden en liederen -naast elkaar- in Nederlands en Latijns waren geschreven pikte je veel woorden op. Die herkende je dan weer bij Frans, misschien in een andere werkwoordvorm maar makkelijk bij vertalen van thema’s.
Zo bezien was het geloof toch nog ergens goed voor, zij het anders dan bedoeld werd want vroom-, gehoorzaam- en braafheid lag me niet zo.
Liever ’n beetje spot.
Als ik nu een priester tegenkwam zou ik hem graag groeten met
Dominus Vobiscum – et cum spiritu tuo.    (De heer zij met U – en met Uw geest)
Hopend dat hij zou antwoorden met Amen.    (Zo zij het)
En dan samen lachen.

21 gedachten over “Kerk op zondag

 1. Met de katholieke mis heb ik weinig ervaring, maar een kerkdienst is voor een kind al snel saai. Voor zover ik toch wel eens in de RK-kerk geweest ben is mijn mening dat het toch wat meer heeft dan de saaie protestantse dienst. Natuurlijk kan een dominee het verschil maken, maar bij ons geen pracht en oraal, geen beelden, minder rituelen….in mijn ogen saaier. Toen ik eens muziek moest maken ik een RK-kerk zat mijn moeder met Edwin in de kerk, toen nog een peuter. Ineens ontdekte hij de beelden en riep keihard door de stille kerk: “Ooooh, allemaal poppies” .
  Het Latijn heeft wel iets en inderdaad leer je er ook van, in alle Romaanse talen vind je er wel wat van terug.

  Geliked door 2 people

 2. De hang naar pracht en praal van de katholieken is idd bekend. Bij sommigen berucht.
  Daar wisten wij als kinderen natuurlijk niets van, ik zag het verschil tussen sobere andersdenkenden en onze kerk later pas.
  Neemt niet weg dat onze diensten vervelend waren voor kinderen maar het kan erger. Een vriendinnetje was de zondagmorgen èn de -middag zoet met het bijwonen van de dienst voor haar ouders geloof: Jehova’s Getuigen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn opvoeding was streng katholiek. Inclusief de scholen die daarbij hoorden. En ook met cijfers voor kerkbezoek en godsdienstkennis. Bij de katholieke broeders waar die scholen door werden gerund, gelukkig toch vooral de kathechismus en niet die hele Bijbel die voor de protestanten van belang was/is. Hoe dan ook, ik heb wat met een nuchtere maag (want ter communie) in die kerken gezeten. Was er rond mijn 14e klaar mee. Weg uit die stroming. Maar de sfeer trekt me nog steeds. Gek genoeg werkt dat toch door. Net als die Gregoriaanse muziek…Kirie eleison….(ik schrijf het fonetisch even op..) Luctor et emergo, Amen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hadden we in Wormer ook, ze bestierden kleuterschool, meisjesschool, en huishoudschool. Ze vonden het niet leuk dat er meer en meer meisjes naar de grotere huishoudscholen verderop vertrokken. Tijden veranderden snel eind jaren vijftig.

   Like

   1. Bij ons zaten ze overal… in alle scholen en studierichtingen. ☹️ Wrede wezens waren de meesten. Ik heb er geen goede herinneringen aan. Tenzij aan die twee in het hoger onderwijs die stiekem rookten en ons meenamen naar Rue St Denis (hoerenbuurt) in Parijs omdat ze vonden dat het bij onze ontwikkeling hoorde te weten wat er allemaal bestaat 👍 topnonnen

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik moest van mijn moeder alle dagen naar de mis. Niet omdat ik daarmee goeie punten zou verdienen bij de nonnen, maar omdat zij daarmee goeie punten zou verdienen bij de nonnen.

  Ze was streng katholiek, zelfs strenger dan de paus.

  Ik herinner me niet dat ik me verveelde, maar dat was iets dat ik mezelf heb aangeleerd. Ik stapte al snel in een fantasiewereld en dan konden ze zagen zoveel ze wilden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is een goeie manier om de tijd door te komen, misschien de beste voor jou?
   Mijn moeder was niet streng, alleen had ze veel last van fatsoen. Niet achterin de kerk mogen zitten (daar zaten de brutalen), rechtop blijven en niet wegdromen (staat niet netjes), geen klikklakkende hakken naar de communiebank (was ordinair)…

   Like

   1. Wat zouden de mensen denken? Ik moest daarom van haar telkens in mijn wangen knijpen omdat ik nogal bleek was. Ik wist toen niet wat de mensen zouden kúnnen denken hebben. Nu eigenlijk nóg niet …

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben redelijk vrij opgevoed maar de doop en de communies passeerde de revue. Ook katholiek getrouwd. Later leerden we de evangelische en pinkstergemeentes kennen. Die gingen heel anders met elkaar om. Aparte hoekjes voor kleuters en grotere kinderen. Apart voor de oudere tieners enz. Dit alleen maar om te zeggen dat het anders kan dan in de RKK; Daar kom ik nog uitzonderlijk langs. Meestal voor een begrafenis maar dat zal met de leeftijd te maken hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als ik met mijn vader was kreeg ik stiekem een pepermuntje. Van mijn moeder een zakdoekje gedrenkt in 4711 eau de cologne. De Latijnse gezangen vond en vind ik prachtig. Het Handboek voor de Katholieke moeder een farce.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.