Gewetensvragen?


Niet precies.
Vliegen doe ik zelden maar als het nodig is doe ik het zonder schaamte.
Overdadig gas gebruiken is er ook niet bij, toch zal ik de thermostaat zonder schuldgevoelens hoger zetten bij strenge vorst.
Een open haard wil ik niet, mocht ik echter in een bos wonen zou ik zonder gene hout sprokkelen voor een centrale kachel. Voor een auto gelden gelijke ideeën.
Dat schijnt niet de juiste instelling te zijn.
De noodzaak het gas op te geven ligt me zwaarder op de maag. Met de Groningers heb ik te doen. Met mezelf (en andere) als betaler ook.
Maar goed, deze maatregelen zijn waarschijnlijk nodig.  Gezonder, vooral voor het milieu.
En toch.
Hoewel de herhaaldelijke publicaties over klimaatsverandering in verschillende kranten en boeken me wel overtuigen en ik de ernst ervan besef, zijn er twijfels.
Houden we met ons gedoetje het water op afstand? De totale vervuiling? Verschijnt er een waarschuwingsbord boven ons land met
‘WARNING: CLIMATE, STAY CALM   !!’
Want niemand kan me helder maken dat die maatregelen wereldwijd helpen als niet alle landen meedoen. Straks zitten we, samen met enkele andere staten, als een paar lullige eilandjes ‘schoon’ te wezen.
Zoiets snap ik gewoon niet.Wie weet komen de burgers uit o.a. Katowice dan hier wonen.
Niets nieuws dus.
Daar pieker ik over.  Het is lastig als je geen wijsheid in pacht hebt.
Je hoopt maar dat je regering dat wel heeft.
-==

25 gedachtes over “Gewetensvragen?

 1. ms zegt:

  Vliegen doen we niet, gas ligt er hier niet, houtkachels hebben we niet. De kolenstoven staan er nog maar gebruiken we niet meer. We eten maar een heel klein stukje vlees, maar we eten het wel. We rijden met de auto naar de Colruyt, te voet is het maar een 6 kilometer heen en terug, maar om proviand drie kilometer ver te dragen …

  En de industrie? Die vervuilen rustig verder.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ans zegt:

  Dat is een moeilijke……. ik let wel op het gebruik van benzine, gas en stroom, maar dat is ook vanwege de kosten. De auto gebruiken voor heel kleine ritjes doe ik zelden, dan moet er al een goede reden voor zijn. Ik doe erg veel te voet, per fiets of openbaar vervoer. Op mijn manier let ik best wel op vervuiling, maar we kunnen de tijd niet helemaal terug draaien, sommige dingen zijn zo gewoon geworden dat het niet meer weg te denken is. Ik heb in mijn leven maar een keer of 3 gevlogen en daar voel ik mij zeker niet schuldig over. Mijn verwarming staat zelden hoger dan 18 (tenzij ik visite heb) ik scheid het afval zoveel mogelijk, maar ga niet zo ver als een kennis van mij (theezakje bij gft, het label bij oud papier en het nietje bij metaal). Het scheiden valt ook nog niet mee…..wegwerpbordjes en bestek mogen niet in de plastic-bak, een oud koelkastbakje ook niet. Schaaltjes van “bioplastic” moeten dan weer bij de gft,…….als je het echt goed wil doen heb je er een dagtaak aan. Ik heb herbruikbare zakken voor groente en fruit, maar soms zit het al in plastic. Alle beetjes helpen…..een beetje, Of we het tij kunnen keren….. geen idee. De natuur grijpt misschien op een heel andere manier zelf in met een nieuwe ijstijd of zo…..maar dan zullen we wel weer meer moeten stoken. Iemand vind misschien de perfecte manier uit om stroom op te wekken, schoon en goedkoop/ Tot het zover is doe ik mijn best, maar het moet wel leefbaar blijven.

  Geliked door 1 persoon

 3. De grote vervuilers moet men ook aanpakken, uiteraard. Toch vind ik het goed dat er ook kleine initiatieven worden genomen en dat ook ieder eraan meedoet. Het is de enige manier om de mentaliteitsverandering uit te breiden. Ik doe mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Francien. zegt:

  De regering?
  Neem rekeningrijden. Had allang ingevoerd moeten worden. Wordt stoïcijns tegengehouden.
  Neem die nieuwe kolencentrale, die rustig geopend werd.
  Eigenlijk ben ik voor kernenergie. Als er met het afval goed wordt omgesprongen. Er moet goede voorlichting komen (nadelen maar zeker ook voordelen). En dan op een objectieve manier.
  Wij vliegen niet. Een goed geïsoleerd huis, maar dat is eigenbelang, aangezien het een vrijstaande woning is. Zonnepanelen op het dak, en er komt een warmtepomp. Maar wij kunnen dat betalen. (Er woont hier een technicus in huis, die vindt dat allemaal prachtig spul).
  Maar hoe moeten al die jonge gezinnen dat ophoesten?

  Geliked door 1 persoon

 5. Meer als ons best doen kunnen we niet.
  Maar het moet wel leuk blijven.
  Wij hebben bijvoorbeeld een papierbak, die kon je vrijwillig aanvragen.
  Gedaan natuurlijk, maar met ons nog maar twee anderen in onze straat, 200 huizen.
  De rest van het papier en karton vliegt je letterlijk om de oren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Klare taal zegt:

  Mooi verhaal Bertie, maar de moraal van dit verhaal…, eenieder trekt zijn eigen conclusie en gaat zijn eigen weg.

  Ik ben het zeer eens met Suskeblogt dat er teveel mensen zijn op deze planeet, maar dan ook nog eens geconcentreerd op de meest bevolkte plaatsen ter wereld Nederland voorop, qua oppervlak dan zeer zeker.

  Singapore en China mogen er ook zijn , maar die hebben meer ruimte ter beschikking.

  Geliked door 1 persoon

 7. Klare taal zegt:

  Pardon Singapore is geen goed voorbeeld, daar is het ook beperkt qua ruimte maar de wetten zijn zo streng dat je zelfs geen papiertje kunt laten vallen zonder boete.

  In China en Afrika is ruimte, maar de mensen willen weg.

  Geliked door 1 persoon

 8. Klare taal zegt:

  Hmm, dat blijft nog steeds een kwestie waarop geen duidelijk antwoord is ondanks de vele profeten (Al Gore) die de waarheid in pacht dachten te hebben en inmiddels in het stof verdwenen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 9. Klare taal zegt:

  Lieve Bertie,

  Wil je miljoenen verdienen aan de klimaat hoax zoals deze charlatan heeft gedaan, ja ik zou niet weten hoe dat moet en ik wil het ook niet weten. Ik blijf liever mijn eigen straatje vegen en denken in mijn eigen hoofd, deo volente (sic)

  Geliked door 1 persoon

 10. Het is simpel. De door Groenlinks/D66 bedacht transitie kost ons op termijn (en dat is niet eens lang) 1 triljoen Euro’s. En dan levert het een besparing van de totale uitstoot op van 0,0004% op het totaal wat in de wereld wordt uitgestoten. Maar dan leven we weer zoals in de Middeleeuwen. We vieren geen vakanties meer, moeten met berenjassen aan in onze huizen zitten, wachtend op de zon om ons te verwarmen, kijken naar duizenden en duizenden windmolens in ons landschap of aan de kust. We roken niet meer, we eten alleen nog gras. De Groningers zijn intussen massaal naar het westen uitgeweken omdat daar hongersnood heerst vanwege het gebrek aan werk. Werk dat ook in het westen niet meer bestaat omdat men in die transitie ook de zware industrie en het verkeer heeft uitgebannen. En zo kunnen we nog even doorgaan. Het besef ontbreekt dat alle kosten voor die transitie links- of rechtsom neer gaan komen op de gemiddelde burger. Met een kostenplaatje van 30-100.000 euro per huishouden. Ik verheug me nu al op die zogeheten schone toekomst. En intussen blijven de industriele grootmachten de wereld vervuilen. En o ja, de vulkanen uiteraard. De twee uitbarstingen net voor de jaarwisseling waren goed voor 1 maand autorijden door de hele wereldbevolking….Detail…maar toch.

  Like

   • Hoe hoog moet het water stijgen? Een paar centimeters? Meters? Optimisten gaan uit van het eerste, pessimisten van het laatste. Maar dan wel over 100 jaar gemeten. Heb je nog even de tijd en is dat overhaaste heilige gedrag van met name de linkse milieulobby meer gedram dan realisme. En als je op Noord-Koreaanse manier in de media ‘nieuws’ blijft verspreiden komt de paniek vanzelf. Feiten, echte feiten, worden zelden genoemd. Wel eens gehoord van de verschuivende magnetische Polen? Al jaren aan de gang, in vele wetenschappelijke publikaties aangehaald, maar door de NOS pas dit weekend gemeld op de website als iets wat men nog niet eerder had gezien. Stel je dat eens voor. De Noord-en Zuidpool die van positie wisselen. Effecten daarvan zijn tien keer groter dan wat ons op de mouw wordt gespeld rond menselijke effecten op het milieu. Ik maak mij daar altijd nijdig over. En dan ook het idee dat we iedereen in ons land de rekening laten betalen voor de enorme vervuiling van rivieren of de zee elders. Buhne-politiek.,….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.