Snellezen

Dat gaat nogal eens fout maar het is te leren.  Google op ‘snellezen’ en je vindt legio hits.
Veel, misschien wel de meeste mensen denken dat ze er goed in zijn.
Iemand vertelde graag dat ze niet alles hoefde te lezen, ze ‘scande’ een tekst en dat voldeed, zei ze. Tja, een eenvoudig stuk, een onderwerp dat je kent, een simpele grap, die voorbeelden zijn inderdaad makkelijk te overzien zonder veel aandacht.
Om het goed onder de knie te krijgen zijn er diverse cursussen/methodes, over de uitkomsten echter is niet iedereen te spreken, ook hierover zijn verschillende onderwerpen te vinden.
Aan weblogreacties hier en daar merk ik het ook.
Dingen worden over het hoofd gezien. Bij een warrige (ik beken...) of te lange tekst is dat begrijpelijk maar het komt ook voor bij  glasheldere logjes.
In de bloggerswereld is het geen grote ramp, maar indertijd bij schriftelijke examens en repetities kon het je lelijk opbreken.
Te snel lezen gaat ver en soms ook nog dubbel fout, dit laatste gebeurt me herhaaldelijk.
Op mijn toetsenboord mist de o het onderste stukje, er staat een  . In de haast zie ik hem aan voor een u. Verkeerd om dus
Hoe onnadenkend kun je zijn.
Of zou mijn leesbril niet meer deugen?

21 gedachtes over “Snellezen

 1. ms zegt:

  Ooit in de school kreeg ik te horen dat ik een bepaald stuk niet had gelezen, want op zo korte tijd kon dat niet.

  Ik sloeg niets over, nu wel. Als ze maar beginnen met beschrijven welke kleren een personage aan had, of de kleur van de auto … Als het verder geen belang heeft in het geschrevene, wat voor boodschap heb ik daar dan aan? Het is wel al gebeurd dat ik even moest terugbladeren, omdat die kleur van die auto er ineens wél toe deed.

  Blogs … ik lees niet zo heel veel blogs, maar ik lees ze wel grondig. Ooit betichte een blogger me dat ik zijn voorgaand stuk niet had gelezen omdat ik iets vroeg wat me niet duidelijk was. Hij had gelijk. Het voorgaande log was nooit in mijn lezer verschenen.

  Maar zeg nooit: “nooit”, want je weet niet wat ik doe bij tijdsgebrek, al stel ik het lezen dan meestal uit. Maar tijdens vakanties kan het wel dat ik wat oppervlakkiger lees.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als het mij niet of matig boeit, dan lees ik er ook snel over. Zoniet, lees ik alles en eerder traag uit schrik dat iets aan mijn aandacht ontsnapt. Het hangt er dus maar van af… Doorgaans altijd snel lezen lijkt me niet aangewezen. Enkel in nood dus. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik mis regelmatig iets als ik blogs lees. Vooral lange teksten vind ik moeilijk. Niet zozeer om te lezen maar om te onthouden en dan een gepaste reactie te plaatsen. Daarom dat ik de laaste jaren mijn logs korter maak en beperk tot één of twee onderwerpen. Het is voor de lezer al moeilijk genoet. Alleen mijn verhalen van nonkel Juul en de soapstories maak ik nog lang, maar ik zal daar ook proberen verandering in te brengen.

  Geliked door 1 persoon

 4. logbankje zegt:

  Op school vraagt men details die je later overslaat of niet opneemt.
  Ik vergis me ook wel een bij het lezen of sla het niet op, maar weet wel dat bepaalde bloggers altijd heel leuk schrijven en dan leest het weer veel gezelliger. Hans

  Geliked door 1 persoon

 5. Misschien heb ik dit ook niet goed gelezen, maar ik waag het erop. Ik zou niet weten waarom je persé snel moet lezen. Het leven is al zo jachtig. Ik lees liever een logje op mijn gemak dan vijf snel. Bij boeken vind ik het ook geen noodzaak om ontzettend snel te lezen, oké als het heel spannend is, lees ik vanzelf sneller. Soms vind ik het ook fijn om een boek in een andere taal te lezen, dan lees je vanzelf bedachtzamer. Nou ja, dit is ongeveer mijn manier van lezen.

  Geliked door 1 persoon

  • Snellezen is niet altijd noodzakelijk, toch wordt het gedaan. Zelf doe ik het ook, automatisch bijna en dan ontgaat me vast wel eens wat.
   Boeken niet, die lees ik echt woord voor woord maar toch vlug, het is mijn manier. Al hoeft het niet per se.

   Like

 6. Een blogtekst mag eigenlijk niet langer zijn dan 500 woorden. Min of meer de zelfde opzet als een goed persbericht. Maar de inhoud moet ook boeien. Dat geldt niet voor iedereen. Sommigen willen liever lezen of bloemen, bijtjes (in de nette zin des woords), de perikelen in de tuin of de rugpijn van de medeblogger. Geen lange filosofische verhalen of politiek gekleurde. Ben zelf ook zo. Al houd ik dat wat meer van de inhoud.Geldt ook voor boeken. Een goed boek leest zo weg. Een lastig boek scan ik liever. En dat gaat me dan goed af. Zal een kwestie van trainen zijn, want in het verleden moest zoveel gelezen (vaak vooraf) dat letter voor letter lezen te veel moeite en tijd zou vergen…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.