klimaat

Klimaatakkoord, lastig gedoe.

De grote halogeenlamp is ’n beetje stuk. Hij knipperde.
Het is, samen met de bureaulamp, de fijnste verlichting en die wil ik graag houden. We hebben ze niet voor niets uitgezocht indertijd.
En straks dienen we ze om te bouwen we of te vervangen.
Dat stoort me.
Net als het idee van omschakeling van gas naar elektriciteit.
Zonnepanelen aanschaffen. Gasfornuis vervangen en cv-ketel, een oudere woning als de mijne (ca. 1955) zal misschien niet geschikt zijn voor een waterpomp. Wat het dan wel wordt ? Dat horen we nog.
Isoleren, tja, er zit al veel geld in thermopane glas, tot de vliering aan toe. Rolluiken. We hebben de verstandigste stofzuiger, koelkast, wasmachine.
Je wordt er moedeloos van.
Niet alleen door de verwachten kosten, eerder door het gebrek aan keus. Die is er niet. Of wel?
Nostalgisch denken is niet mijn sterkste eigenschap maar toch denk ik aan een hutje op de hei, in het bos, desnoods tussen de koeien of waar dan ook, met een open vuurtje plus rookgat en een heksenketel om te koken.
En voor het waswater.
Achteruit kachelen doen we toch al.

27 gedachten over “Klimaatakkoord, lastig gedoe.

 1. Er is steeds minder keuze, moeilijk! Indertijd was de overgang naar aardgas ook niet eenvoudig, veel fornuizen konden toen niet omgebouwd worden. Mijn ouders zijn toen op elektrisch koken overgegaan. Toen ik trouwde wilde ik ook elektrisch koken, maar het werd te duur….ik woonde in een flat en er moesten draden getrokken worden vanaf beneden naar 4hoog….. de kans op breuk van de oude draden werd daardoor groot….evt. onkosten waren voor ons. Dan maar niet.
  Inderdaad is niet elk huis geschikt voor een warmtepomp, ook weer een probleem.
  De kostenbesparing zou net zo groot zijn als het voordeel in energiekosten,,,,,zo’n 80 euro per maand….ik geloof er geen barst van, niet voor mij, ik ben een klein verbruiker….. sinds een paar maanden betaal ik 89 per maand, daarvoor 78 en in het nieuwe jaar wordt dat 100. …..dat kan nooit 80 euro goedkoper worden. Ik wil geen nieuwe lampen, ik ben al zuinig…… de aanschaf van veel nieuwe dingen zit er gewoon niet in!

  Geliked door 1 persoon

  1. Kostenbesparing, het mocht wat Je moet eerst zelf investeren.
   Hoe hoog de energienota’s worden moet ik nog bekijken maar veel goeds zie ik er niet in.
   En dan gaan ze een akkoord afsluiten in Polen, een van de meest antieke landen….

   Like

   1. Precies,,,,,heel wonderlijk allemaal. En ik begrijp best dat het geld kost, maar dat moet je dan wel hebben.
    Nou heb ik toen ik hier pas kwam wonen dak- en spouwmuurisolatie aangeschaft via de woningbouwvereniging (zit in de huur verwerkt). Door nieuw dakraam, reparaties aan goten (tussen twee huizen in, dus veel sloopwerk) heb ik al zakken vol van dat isolatiespul zien verdwijnen, dus het zal niet overal meer zitten. We hebben overal dubbel glas gekregen, maar met heel dunne aluminium roosters erboven waardoor de besparing teniet gedaan wordt. (ik hoor nu meer geluid van buiten dan toen ik nog enkel glas had…..geluid vind ik niet erg, maar met kou is dat dus ook zo)
    Onder de grond kregen we eerst schelpen en nu we van een andere woningbouwvereniging zijn kwamen daar chips bovenop. Het lijkt wel iets verschil te maken.

    Geliked door 1 persoon

 2. Het is ook heel duur die installatie. Wij hopen zonnepanelen te leggen. Het huis is al geïsoleerd. Overal wordt verlicht met led. We verwarmen hoofdzakelijk met twee pelletkachels (waarvoor we 500 euro premie kregen per kachel), maar er ligt ook nog gas. Dat zou er dus ooit uitmoeten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja wij hebben makkelijk praten met ons huis wat we hebben laten bouwen. Wel goed geïsoleerd. Wel twee- en driedubbel glas. Wel electrisch koken met een inductieplaat. Slaapkamer en badkamer gelijkvloers. Maar zelf hebben we besloten om zonnepanelen aan te laten leggen. Alweer bijna 5 jaar geleden. De lampen hebben we vervangen door led lampen en we denken nog aan over de warmtepomp. Dat zijn inderdaad allemaal investeringen. We doen het ook voor de jongens. Als die, als wij er niet meer zijn, ons huis moeten verkopen.
  En we doen het met het oog op de toekomst gericht. Je huis bijhouden. Laten schilderen. Af en toe wat vernieuwen. (Deze zomer een nieuwe keuken, helemaal zoals ik wilde) En mankementen laten verhelpen. Je doet het toch ook voor je eigen comfort?
  En je hypotheek aflossen, daar is toch niets mis mee? Wij hadden nog een gedeelte aflossingsvrij. Ook daar zijn we vanaf.
  Wij maken geen lange reizen. Vliegen niet. Gaan zeer tevreden met de caravan op vakantie.
  Maar het huis moet in orde zijn. We blijven er zeer tevreden in wonen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je huis bijhouden wat mankementen betreft, het nodige is, op spouwisolatie na, allemaal gedaan maar we konden bij de koop niet voorzien dat het we noodgedwongen op elektra zouden overgaan.
   De aangelegde cv-installatie en keuken waren dan ook op gas gebaseerd, daar verwarm, kook en bak ik het prettigste mee. Dat is mijn comfort.
   Wat besparing op energie betreft: dit is een tussenwoning. Warm, met de grote ramen (dubbelglas) op het zuiden en aan de achterkant een serre.
   Veel wordt er niet gebruikt.
   En de kinderen kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen, daar hoef ik niet in te investeren.

   Like

   1. Nee daar heb je gelijk in. Dat bedoelde ik ook niet. Maar ik heb het huis van mijn vader moeten verkopen. Waar 20 jaar niets aan gedaan was. Lekkages, dubbele ramen kapot, enz enz. En dat huis wil je toch zo vlug mogelijk kwijt. Een nare tijd was dat.
    En dat wil ik mijn jongens niet aandoen.
    En die hypotheek? Daar wilden we zelf vanaf. Nog wel een gedoe, want je moet je zelfs via de notaris uit laten schrijven. Kwamen we toevallig achter.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat snap ik. Wij hadden hetzelfde met de inboedel van mijn moeder, onmiddellijk daarna zijn we in ons eigen huis gaan nakijken en ruimen.
     De hypotheek of -rente zien de banken niet graag afgelost, las toevallig een stuk hierover Maar dat moet ieder voor zichzelf uitmaken.

     Like

 4. Klimaat gedoe is zeker hele gedoe. Kunnen daardoor makkelijk gaan praten. Wij hebben gewoon verwarming. Doet ook niet heel goed. Inmiddels hadden alweer drie jaar geleden nieuwe ketel. Werkte uitstekend dan andere toen hadden. Daar zijn wij blij mee. En wij hebben ook dubbele ramen. Begin al toen kwamen wonen. We wonen al 28 jaar.

  Ik kom je alvast fijne feestdagen en voorspoedig 2019 wensen.
  Groetjes J&F.

  Geliked door 1 persoon

 5. De overgang naar aardgas weet ik nog wel, grote buizen in de grond, de apparaten werden omgebouwd.
  Grappig mijn moeder heeft altijd elektrisch gekookt.
  Niet elke apparaat wat je vervangt kost je minder, misschien wel in energie maar niet in de aanschaf. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. De gemiddelde burger in ons land mag tussen de 25-50 mille aan kosten maken om te voldoen aan de wensen van de milieugekke lobby in dit land. Totale kostenpost over al die huizen en bedrijfspanden is buiten proportie groot. Bedenk ook maar dat milieuvriendelijk maken van bedrijven, industrie, landbouw, verkeer, etcetc niet gratis zal plaatsvinden maar doorberekend aan de burgers. En dat om op lange termijn in ons land bij te dragen een een temperatuurverlaging van 0,003%! Allemaal voor de groenlinkse buhne. Overwaaiende en grensoverschrijdende uitstoot van CO2 en meer wordt niet meegenomen in uitstootcijfers. Want het moet het schuldcomplex ons opgelegd niet verstoren. Ik wacht wel tot men komt met betaalbare alternatieven voor de rekening die ik nu nog even weiger te accepteren. En intussen stookt mijn buurman zijn houtkachel nog eens extra op en zitten wij in de stank…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.