leven

Natuur. Bestaansrecht. En herten dan?

Wat is de zin van het het leven? Ik weet het niet.
Bekijk de natuur en er lijkt maar één reden te zijn: bestaan. Al was het maar om als voedsel te dienen voor een medenatuurwezen. Zelf vind ik dat twijfelachtig, er zijn andere dieren geweest die uitstierven en de natuur draaide gewoon door, ze liet simpelweg nieuwe, aangepaste soorten aantreden dan wel muteren. Misschien moest het nog ’n beetje geleerd worden.
Enfin, er was een begin en het einde is nog niet in zicht.

Al met al lijkt de natuur voor een leek op een tamelijk ondoordachte structuur van ogenschijnlijk logische verbanden die juist een ordening lijken te ontberen.
Deskundige biologen weten beter, helaas weten die weer te weinig van de mensheid in een dichtbevolkt land en kennelijk is ook de voortplanting een vergeten thema, ze creëerden er op los tot ze een imitatienatuurtje hadden en nu met  een enorme roedel herten opgescheept zitten.
Die hebben géén bestaansrecht meer.
Men kan ze laten leven tot ze met honderden zijn en verhongeren, ik weet niet wat erger is.
Misschien moeten we leren denken als Trump: alle narigheid is nep en wapenbezit is een grondrecht, ieder schiet een paar herten en de natuur is hersteld.

23 gedachten over “Natuur. Bestaansrecht. En herten dan?

 1. Het natuurlijk evenwicht is verstoord. Waar zijn de natuurlijke vijanden? De mens is er eigenlijk ook één van. Vroeger leefden de mensen van de jacht maar dat kon/kan niet onbeperkt doorgaan. Maar dan slaat de balans door in de andere richting.

  Ergens moet er weer een evenwicht in gebracht worden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Mogelijk, maar het is dan toch altijd zonder menselijke tussenkomst in orde gekomen.

    In de natuur is er een wet: “eten of gegeten worden”. Sommige mensen beschouwen de natuur als een kijkstuk maar vergeten dat ze er deel van uitmaken.

    Geliked door 1 persoon

 2. Vind dat je dit geweldig hebt verwoord, zo bevestig je wat er gebeurd en fout gaat.
  Het lijkt er op dat men vergeet dat men als mens ook verantwoordelijk is voor de natuur en de dieren en eigenlijk moeten dienen.
  Want van een goed evenwicht is de mens echt wel afhankelijk. Hans

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, achteraf is het altijd duidelijk, maar niet alles kan van tevoren bedacht worden.
    Net las ik ergens dat het een grote schande is dat ze naar een poelier gaan en dat er blijkbaar hertenvlees tekort is en dat ze daarom afgeschoten worden. Dat vind ik dan weer overdreven…. als ze opgegeten worden zijn ze op een bepaalde manier nog nuttig….. waarom wel koe of varken eten en geen hert? Omdat hij in het wild leeft? Nou, dan heeft hij een vrij leven gehad, de koeien en varkens niet!
    Ik ben tegenstander van plezierjacht……. puur voor het plezier staat mij tegen…… maar dit is een ander verhaal, ook al vind ik dit ook moeilijk, maar dit heeft een reden! Een andere oplossing is ook niet zo simpel. Afwachten welke dieren de winter overleven was ook geen succes…….. het zijn er wat veel om te herplaatsen, bij het vervoer van zoveel herten zullen er waarschijnlijk ook velen het niet overleven….. en dat wordt dan ook weer fout gevonden. Ik denk dat ze het nooit goed kunnen doen. Natuurlijk was het beter geweest om het niet zover te laten komen, maar ja, dat is dus achteraf praten.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb van de week gehoord dat aantal herten doodgeschoten word. Elke dag twintig afgemaakt. Ik vind zo schande. Het doet zo vreselijk pijn. Ik word niet goed van. Natuur word verstoord door afschieten. Sorry dat ik hier zegt. Ik moest wel even kwijt. Maar je hebt wel mooi verwoord geschreven. Fijne dag.☃️

  Geliked door 1 persoon

 4. Nou ik lust wel een lekker hertenboutje. En puur natuur hè?
  Moet je even over de grens gaan bij ons, in Duitsland. Daar worden op dit moment weer drijfjachten georganiseerd. Herten, zwijnen.
  Ook hier zal de zwijnen populatie moeten verminderen. er zijn er veel te veel.
  En volgende week lopen ze hier in de weilanden de hazen af te knallen. Leuk? Nee. Maar daar hoor je niemand over.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, wat is nou een haas…. ☻Familie in en rond Groesbeek weet ook wat lekker wild is. Veel bos daar en vlak bij de grens.
   Ik neem aan dat de afgeschoten herten bij de poulier terecht komen, zou wel zo eerlijk zijn.

   Like

 5. Het verlangen naar vroegere natuur zorgt voor veel verstoringen in het landschap. Echt natuur was grasland en heide. Echt natuur was de zee dat onze huidige woonstreken bij tijd en wijlen onder water zette. Wij mensen veranderden dat. Ter eer en meerdere glorie van ons zelf. En toen we vonden dat het ‘goed was’ startten we met aanleg van ideale natuur. De Veluwe, maar ook de Oostvaardersplassen. En brachten daar dieren heen die er niks te zoeken hadden. Herten in het IJsselmeer? Paarden? Grote runderen? Vossen? Leefden daar echt nooit. Vissen wel. Kortom, we doen dingen verkeerd. Zetten bevers uit en vinden het raar dat die beesten dammen bouwen en dijken ondergraven. We laten de wolf terug keren in het landschap, maar vinden het gek dat die schapen doden of zelf worden platgereden door he t drukke verkeer. Mensen leren slecht, omdat ze zaken idealiseren. Denken dat een weiland met een koe echt Hollands is. We maken ons druk om de afschietgekte in dat Oostvaardersplassengebied, maar denken niet na over megastallen elders. En over de dagelijkse transporten met levend voedsel richting slachthuis. Tot we er mee worden geconfronteerd. Je zou er vegetarier om worden. Maar ook boos op die mafkezen die maar steeds trachten natuur te maken in een land dat overbevolkt is en mensen biinnen haalt die linksom of rechtsom allemaal moeten wonen en eten…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.