Geen categorie

Schemeren

Daar houd ik van.
Je zult niet vaak de grote plafondlampen zien branden in onze huiskamer. Die zijn zelden nodig, voorheen alleen gebruikt voor spellen of feestmaaltijden.
Er is één voorwaarde: ik moet genoeg licht hebben om te lezen, schrijven of om iets anders te doen. Ik zou niet weten wat ik moest beginnen als ik alleen maar kon zitten en tv kijken, ook het spelen met Internet ben ik af en toe beu. En dan zit je maar te zitten.

Je kunt best schemeren met voldoende licht als je het maar goed verdeelt. Om die reden hangt/staat er in bijna elke hoek een lamp. Samen met de tv, het licht dat uit de keuken valt en eventueel een paar kaarsen is het een goede verhouding. Geen duistere plekken.
‘Licht spreidt gezellgheid’ was een oude reclameslogan die helemaal waar was. Het is stemmig.
In dit verband herinner ik me het zuinige gedoe van vroeger. Te kleine peertjes in gang, kelders en wc, na gebruik on-mid-del-lijk uitdraaien want weet je wel hoeveel stroom dat kost? Wat was ik bang, grote schaduwen die met je meeliepen. Een belangrijk aspect i.v.m licht.
Vaak moest de grote lamp aan, er werd gebreid, sokken gestopt, gelezen of gekaart en dergelijke. Maar dan moesten de kleine schemerlampjes uit. Scheelde in stroom.
Uiteraard snap ik het wel. Lage inkomens, geen ledlampen, meestal 1 loon per gezin.
Later werd het financieel beter, toch bleef de zuinigheid en werden ze er rijker van?
Welnee, het was een gewoonte die je in veel huishoudens zag.  Bijna een traditie.

De stroomkosten van het huidige witgoed liggen heel wat hoger, daar let ik op maar dat heeft niets met schemeren te maken.
Trouwens, was- en vaatwasmachines kunnen in het donker draaien.
Alleen met stofzuigen lukt het niet zo goed.
Dat doe ik daarom overdag.
==

26 gedachten over “Schemeren

 1. Ook ik hou van veel lampen/licht in huis, maar wel gezellig licht, van dat warme. T.L. van vroeger… vreselijk… Daar kreeg ik zo’n koppijn van.
  Mijn moeder bespaart nog steeds op licht en zit vaak te lang in het donker. Gevaarlijk om te vallen en slecht voor de moraal. Lastig om haar dat wijs te maken… Zeker als je in Vlaanderen woont waar men dreigt met GEEN elektriciteit deze winter gedurende bepaalde avonduren omdat er ‘onvoldoende’ stroom is. Men maakt oude mensen echt bang en ongerust. Het is natuurlijk ook om bang van te zijn, want stel je voor… dan gaat ook haar verwarming niet meer… Goed bezig daar. Het is een schande. Gelukkig heeft mijn moeder haar kinderen die haar wel opvangen, maar er zijn er zovelen die er zo goed als alleen voor staan. Het lijkt wel een ontwikkelingsland geworden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben led lampen in huis. Maar plafonlamp hebben zelden aan staan. Alleen als we aan de eettafel gaat eten. Dan gaat hij aan. Meer ook niet. Maar er word steeds meer led lampen gebruiken. Niet zolang geleden hier bij ons straat hebben ook led lampen aangeschaft aan lantaarnpalen. Het is goedkoper. Het ziet wel dat anders licht geeft. Wel meer licht. Vaak hebben wij windlichtjes aan. En kaarsen aan. Dit geeft ook licht. En gezellig in huis. Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘Licht spreidt gezelligheid’ dat is waar zeker in de donkere dagen.
  Ja zo ging het vroeger, een lamp boven de tafel.
  Zo is het wel een keer de was niet in de droger drogen, kun je heel lang de verlichting voor aan laten. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Grote stroomverbruikers? Koken op elektriciteit, de wasmachine, de afwasser, de droger!, en oudere typen TV’s. Maar zeker ook de gloeilampen die nu worden of zijn verboden. LED-licht is voor het zicht beter, voor de sfeer bepaald niet. Maar we vervangen wel. Ga je van 50W naar 6-8W met dezelfde lichtopbrengst. Nu nog even zien of we nog wat andere zaken kunnen uitlaten om zo te besparen op stroom maar niet op sfeer….Ik ben gek op kaarsjes trouwens….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.