Moet dat, buitenspelen?


Misschien.
Tot en met kleuterleeftijd zie je vandaag alleen een enkel voetballertje in de buurt, misschien gestimuleerd oor de ouders.

Buiten spelen is nu een kwestie van beweegtuinen, dagjes uit met gezin, school en sportclubs.
Dat vinden de kinderen zelf genoeg,  ze bewegen toch al meer dan we denken.
Lang niet alle leerlingen gaan met de auto naar de basisschool, veel ouders fietsen en grotere kinderen ook.
Na de basisschool fietsen ze opnieuw, vaak naar een school die veel verderop ligt.
Er is zomerrecratie met gezinnen bij plassen en strandjes, er zijn kermissen en veel evenementen in parken en op pleinen.  Daar lopen heel wat jonge kinderen rond die zich prima vermaken.
Ze krijgen zo nog aardig wat gezonde lucht èn oefentijd voor volwassenwording. Zie het spel tussen jongens en meisjes, de uitdagingen.

Herinneringen spelen ons parten. Het is 2018, de verhalen van slootje springen, hinkelbanen, knikkeren en appeltjes pikken nemen de kinderen voor kennisgeving aan, ‘nou en?’
En laten we eerlijk zijn: het was niet altijd zo geweldig als door sommigen wordt voorgesteld. Er waren zeer zeker veel goede momenten maar evenzeer kwalijke.  Ook zonder Internetinvloed kenden we kwaadaardige scheldwoorden en gepest. Stiekem natuurlijk maar des te geniepiger.
Of die tijd beter was? Ik betwijfel het.
Er zijn opvoeders die stellen dat de nadelen van Internet en de soms jammerlijke gevolgen groter zijn dan de gevaren van vroeger. Tja, dat is voer voor psychologen.
Maar hoe hard je kinderen ook op risico’s wijst,  we krijgen ze er niet mee naar buiten, niet zonder iets te organiseren.
Tijden veranderen nu eenmaal.
==

26 gedachten over “Moet dat, buitenspelen?

 1. Wij speelden in onze jeugd inderdaad meer buiten.
  Maar de jeugd fietst nog steeds naar school, hele rijen komen aan mijn raam voorbij.
  Ook zie ik ze wel voetballen in de sportkooi. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch zier ik heel weinig kinderen er buiten spelen. Terwijl erg gezond is. Vroeger speelden heel vaak buiten. Stoepranden en knikkeren en tikkertje en vader en moeder spelen. Verstoppertje spelen. En nog veel meer. Dit zie je niet meer. Zonde. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. op straat spelen, voetballen, bv zit er nu niet meer in..

  en het is een ganse klus om je kinderen naar sportclubs e.d. te voeren..

  een evenwicht dat men zelf moet zoeken

  prettige avond

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij woonden in de grote stad. Straten zonder auto’s, parken, plantsoenen. Ouders werkten of hadden andere bezigheden. Dus hup naar buiten. Net als die buurtkinderen. En dus vermaak op straat. Altijd! Ook in de winter. En toen we ouder werden en konden fietsen, naar het Amsterdamse Bos. Enorme speeltuin in feite. Altijd bezig met je fantasie. Buiten omdat binnen geen beste optie was. De school druk, vol dscipline, en wat je niet met je mond kon oplossen deed je met de vuisten. Zo waren die tijden. De volgende generatie had het een stuk lastiger. Maar ook die lieten we zo veel mogelijk buiten los. Opdat er frisse lucht in kwam en desnoods geschaafde knietjes. Niks moest, het mocht. De school was al een plek waar enorm werd gepest, knokken steevast met het gevolg dat hij die zich verdedigde werd bestraft. Zo gingen die dingen. Kinderen van nu hebben al meteen een kromme nek van het kijken op hun resp. schermpjes. En pesten gaat zo ver dat je met je hele hebben en fysieke houden tot in Japan bent uitgestald. Dan zou je wel willen vluchten denk ik. Ver weg, buiten, zonder internet…..

  Like

 5. Vroeger was zeker niet alles beter! Gelukkig wordt er in mijn straat nog wel veel buiten gespeeld, maar dat zal niet overal zo zijn. Tegenwoordig moeten veel kinderen bezig gehouden worden, kunnen zelf niks bedenken (geldt natuurlijk niet voor allemaal!!) en ik denk zelf dat dat vaak komt door al jong dagelijks naar creches e.d. te gaan….. daar leren kinderen al van jongs af aan dat een ander voor ze bedenkt wat leuk is om te doen, daar worden ze bezig gehouden en krijgt de eigen fantasie wat minder kans.
  Pesten is echt van alle tijden, het zal nooit echt verdwijnen. Internet kan gevaarlijk zijn, maar brengt ook veel goede dingen……en gevaren zijn overal.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.