Over eten, een bekentenis


Wij hebben een simpele smaak, vooral op het gebied van eten.
We genieten van een gebakken ei op een snee witbrood, bij feesteten denken we aan Unox-snert of pannekoeken met rozijnen, hooguit gooien we er een geraspte appel tegenaan.
Voor gerechten waar extra’s bij nodig zijn hebben we een ruim assortiment aan blikken, dozen en zakjes in voorraad, gedroogd dan wel bevroren.
Graag zou ik meepraten over zalmzijdes-op-bedjes-van-slakkendons of varkensmedaillons-aan-kaviaarkettinkjes maar de kennis hiervan ontbreekt ons.
De boeken zijn er maar het talent niet.

Natuurlijk hebben we uitzinnige gerechten geprobeerd, Internet bombardeert je met etenswaardige bijzonderheden.
De kwestie is echter, we snappen er niets van. Al dat denkwerk.
Neem nou die zalmzijde.
Staan we in de winkel, weten we niet wat we moeten nemen. Welke is de beste? Welke zalm heeft het minste geleden bij het afstaan van zijn zij? Want daar dien je ook nog rekening mee te houden, met die zeeën vol scherpe troep.
Over kruiden, ook zoiets. Soms heb je drie, vier of meer soorten  nodig, vooral in Indische en Chinese gerechten. Denkt U dat de Chinees himself een complete kruidentuin in zijn keukenkastjes heeft?  Lachen….
En dan nog wat.
Waarom zouden we die kostelijke vis verknoeien door hem op te zadelen met allerlei vreemde pitjes en blaadjes? Een blikje tonijn op water is toch veel echter?

Voorheen, toen de kinderen nog klein waren, kozen ze op hun verjaardag het menu; daartoe had ik ze met zachte dwang geleerd van de eenvoudige keuken te genieten en dat had heel goed uitgepakt.  Op alle feestjes aten ze rooie soep uit blik, patat uit de diepvries (die frituurde ik zelf), spinazie  en vissticks,  eveneens uit de diepvries.  Een ijsje of een bakje vla toe.
Ze smulden ervan tot ze van de basisschool af waren. Toen kwamen de berespiesen en hamburgers in zicht en ik moet zeggen, we omarmden hun smaak met liefde.
We hebben graag met de gefrituurde hap van doen.
Met Kerstmis maken we er meer werk van; dan kopen we een voorgebakken kip en stoppen hem in de magnetron.
Iets omslachtiger maar heel smakelijk.
Ook van de verse groenten eten we alleen de eenvoudigste.  Komkommer in azijn.

Maar, vraagt U zich misschien af, wat doen jullie dan met de kookattributen?
Wel, de ovenschalen staan buiten ter decoratie, met een aardappelplant er in.
In de oven verwarmen we de pantoffels.
En ingewikkeld bestek gaven we aan een Derdewereldland.
Ik zei toch al dat we simpel zijn?
=

Advertenties

26 gedachten over “Over eten, een bekentenis

  1. Dapper die bekentenis. Nu even bijsturen…

    Neem 3 soorten VERSE groenten die je graag lust, snijd ze fijn, meng ze met olijfolie en kruiden die je lekker vindt. Haal die buitenplant uit je vuurvaste schotel. Was hem af. Plaats je groentenmengsel in de vuurvaste schaal. Leg in het midden twee zalmmoten. Strooi er een dikke laag tijm overheen en nog wat extra olijfolie. Zet 20 minuten in de oven op 180 graden. Smakelijk! Snel, gezond en weinig werk.

    Liked by 2 people

  2. Inderdaad stem je vaak het eten af op de kinderen.
    Zelf ben ik ook nog steeds van de eenvoudige keuken. Hans

    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

    Liked by 1 persoon

  3. IK ben getrouwd met een vrouw die in de keuken redelijk snel een voedzaam maal weet te maken. Af en toe een experiment, maar ze weet dat ik daar op eetgebied niet zo van ben. We denken wel aan een dag of twee geen vlees/vis. Iets toegeven op het gebied van dierenleed. Maar als het er op aankomt is het toch meestal recht zo die gaat in de pot. Groenten, aardappelen (al dan niet gebakken, stukkie vlees of eenn visje. Toetjes zijn niet zo aan mij besteed, voorgerechten ook niet. Wil niet al te vol komen zitten. Maar gelukkig is er meer dan Nederlandse happen. Indisch, Chinees, Thais, Italiaans. Het komt allemaal wel eens voorbij. Lekker voor de afwisseling. Toen ik in het afgelopen voorjaar tien dagen voor mijzelf moest zorgen, vrouwlief genoot van Hong Kong en haar heerlijke keuken, ontdekte ik dat je half gekookte aardappelen heerlijk krokant kunt maken in de Airfryer. Zalig. Toch nog iets van talent???

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.