onderwijs

Onderwijzer/-es, wat lijkt me dat een moeilijk beroep

kop – middenstuk – staart
Deze indeling moesten we gebruiken voor een opstel.

Natuurlijk kwam er iemand met een dier op de proppen:
Mijn hond
Hij heeft een kop, een lijf en een staart.
Einde.
Lachen, ook de leraar deed mee. Hij had het waarschijnlijk verwacht, veel schoolgrappen komen elk jaar terug.
Dat was een van de aardige dingen.
Maar toch.

Het leraarschap moet zowat een roeping zijn. Kan niet anders.
Dat begint al in groep 7 en 8 op de basisschool.
Jaarlijks een stel nieuwe pubers zien binnenstromen die uitgroeien tot halfvolwassenen met half-gefundeerde maar stellige meningen, rechten waar ze op staan, discussies waarin je het onderspit delft, mooie jongens en meiden die paraderen, brutaaltjes, al die dingen waarvoor ik nooit geduld zou kunnen opbrengen. Ik moet er niet aan dènken.
Niet alle lesgevers zijn zo bevlogen maar dan nog dienen ze begrip op te brengen voor leerlingen, ook voor lastige.
Dat zal niet meevallen.
Bij de schooltijd van mijn eigen kinderen was er al veel veranded en nu nog meer, we zagen dat het niet makkelijker werd maar de essentie van het vak was en is  hetzelfde, nog steeds:
kinderen en jonge mensen begeleiden met aandacht, kennis, geduld en optimisme. Dat laatste vooral.
En als het kan met wat liefde.
Er is een groot tekort aan leerkrachten.
Hoe voldoende personeel te werven? Andere of betere opleiding? Hogere salarissen?
Ik heb geen idee, dat is aan Van Engelshoven en Slob.
De zij-instromers en klaargestoomde krachten benijd ik niet, ik bewonder ze bij voorbaat.
Al hebben ze daar niets aan.

16 gedachten over “Onderwijzer/-es, wat lijkt me dat een moeilijk beroep

 1. Het kan een mooi beroep zijn, maar ook heel moeilijk. Tegenwoordig heb je ook meer met de ouders te maken die bijna allemaal vinden dat slechte resultaten niet aan het kind ligt maar aan de leerkracht. De vele eisen die er gesteld worden van hogerhand maken het ook niet eenvoudiger.
  Zelf had ik in de 4de en 5de klas een topmeester, van hem heb ik denk ik de liefde voor Nederlands meegekregen. Heel veel van hem geleerd, ook dingen die niet in onze boekjes stonden, zoals het afsluiten van de waterleiding in de winter…. gewoon omdat hij het belangrijk vond.
  Edwin kreeg hem later in groep 7 en 8 en ook hij leerde veel van hem. Veel mensen konden niet met die meester opschieten, hij kon nogal eens sarcastisch zijn en weigerde zich in te spannen als de klas dat niet deed. Dus was er een project op school en niemand nam iets mee dan deed hij ook niks. Dat lukte niet met Edwin in de klas, die nam kratten vol spullen mee…. er werden soms door leerkrachten uit andere klassen boeken van Edwin geleend en daaruit met de klas dingen gemaakt. En ja, dan moest meester Bakker er ook aan geloven…. maar dat vond hij volgens mij erg leuk. Helaas is hij overleden, te jong nog. Met mijn juf uit de derde klas heb ik weer contact.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een pracht vak, net als de zorg.
  Maar de overheid heeft meer kapot gemaakt dan gekoesterd en nu zit men met de brokken.
  Helaas is de nieuwe generatie daar de dupe van, net als mensen die zorg nodig hebben.
  Het te kort aan leerkrachten, handen aan het bed of rolstoel speelt al heel lang, maar de overheid lijkt er blind voor te zijn. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. De huidige regering (VVD) zal niet alleen schuld hebben, daar denk ik genuanceerder over. Ik kan me niet anders herinneren dan discussies hierover. Stromingen in het LBO, Mammoetwet….

   Like

 3. Het is het mooiste vak wat er is. Het draait hier niet om te weinig loon, het draait om te weinig tijd om je ding te mogen doen. Teveel taakbelasting zoals vergaderingen, dossiers bijhouden, oudercontacten, enzovoort… naast het lesgeven, deze houden de leraar weg van de essentie, van datgene wat hij graag doet, wat eigenlijk zijn job is.

  Geliked door 1 persoon

 4. daar moet je aanleg voor hebben Bertie..

  heel wat jongeren die hiervoor studeren, gaan toch in een andere sector aan het werk…

  en dat ondanks de lange verlofperiodes , die ze in het onderwijs hebben

  Geliked door 1 persoon

 5. Voor de jaren zestig was dat onderwijzerschap nog wel een vorm van roeping. Leerkrachten werden nog op een voetstuk gezet, immers zij brachten kennis over en wij leerlingen snakten naar die kennis. Later werden leerkrachten Ans of Piet en was van respect geen sprake meer. Kennis was iets wat je tot je nam als je daar zin in had zo leek het wel eens. Weer later in de tijd zag je de regelgeving en controles toenemen. Toetsen, tentamens, examens. Druk op de ketel. En om de boel te verlichten voor de betrokkenen werden vakken helemaal ontmanteld of niet meer gegeven. Nederlands mag tegenwoordig ook min of meer begrijpelijk worden geschreven of gesproken. Anders wordt het te lastig. Het lage gemiddelde werd de norm, niet het hoogst haalbare. Nog altijd scoren christelijk/katholieke scholen het beste. Niet verwonderlijk want men is daar zelf nog vaak met orde en regelmaat opgevoed. Kortom, er is veel veranderd. Niet ten goede. En bij het vieren van teugels en het verleggen van opvoeding naar de opleidershoek benijd ik de leerkrachten zeker niet…Integendeel.

  Like

  1. Juist de vroegere situatie was makkelijk voor het personeel. Ze hoefden alleen maar les te geven en wie het niet met hen eens was werd eruit gestuurd, de meester had altijd gelijk. Begrip en inzicht in jonge mensen was lang niet altijd aanwezig. De roepingen zullen er wel geweest zijn, er werd ook gekeken naar status. Meesters en juffrouwen hadden geen rijke banen maar ze dwongen respect af en waren meestal verzekerd van baan en woning. De ijverigen haalden zeveel aktes als ze konden, Frans, hoofonderwijzer, daarmee verdienden ze meer.

   Like

 6. IK heb er wel eens over gedacht om alsnog mijn akte tekenen te halen en dan voor de klas gaan staan. Later bedacht ik dat het helemaal niks voor mij zou zijn geweest. Ik denk dat ik al gauw huilend de klas zou zijn uitgerend. Ik kan niet streng genoeg zijn en trek mij alles veel te veel aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is dus waar. Hopelijk krijgen ze de taal snel onder de knie tenzij ze op 5 en 6 VWO lesgeven.
   Iemand stelde voor in het gepensioneerdenbestand te zoeken. Helemaal zo gek nog niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.