fantasie

Over fantasie

Wat is het precies?
‘Verbeeldingskracht’ lijkt me de beste omschtijving.
Een uitgebreidere definitie vind je in  wikipedia
Er valt van alles bij te bedenken, dat merk je aan het verschil van opvatting over de betekenis.
  –  Een jongen  tekende prenten na, lijntje voor lijntje werd nauwkeurig op zijn plaats gezet. Zijn ouders beschouwden het als fantasie. Hoe knap ook, daar had het niets mee te maken. De term kunst – in de betekenins van namaak- zou eerder op zijn plaats zijn, hij bedacht de plaatjes niet zelf.
  –  Een ander iemand verzon de meest wonderlijke smoezen als ze te laat thuis kwam:  een hond leidde me af, een fietsendief had me bijna te pakken, enz. Dat was fantasie. Zij bedacht de smoezen zelf.
  –  Het aanpassen van een recept door meer zout toe te voegen, is geen fantasie. Een nieuw soort kruidje/specerij erbij bedenken daarentegen wel.
    – Een schoonzus vond het fantasierijk dat ik de handdoeken strak oprolde zodat er meer in de kast pasten. Dat was me alleen maar behelpen met te kleine kasten.
  –  Het patroon voor een kledingstuk veranderen tot er iets mooiers ontstaat. Dat is fantasie.
Er zijn legio voorbeelden waarover je kan discussiëren: was het fantasie,  gebruikmaking van de mogelijheden of gewoon verstandig handelen?
Mooi onderwerp op verjaardagen. (Voordat de borrel op tafel komt).
Boeiend is ook de fantasie van je kinderen in werking te zien, soms met een onbegrijpeljke omweg en achteraf zo logisch.
Wat de smoezen betreft, ik heb maar één keer de lachers op mijn hand gekregen toen ik te laat de klas in stapte. ‘Het was zo gezellig thuis.’
Het was niet eens een smoes.

24 gedachten over “Over fantasie

 1. Fantasie? Dat is een realiteit die zich enkel in je hersenen afspeelt.

  Zo voel ik dat aan. Smoezen bedenken vind ik niet echt fantasie. Dat is zoeken naar een uitweg zonder gevolgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Feiten mooier maken is een rijke fantasie. Maar gewoon dingen bedenken om er beter van te worden of zieliger gevonden noem ik leugens. Vast de ouderwets strenge opvoeding waarin weinig plek was voor zaken die buiten feitelijkheden vielen. Laten we wel zijn Groningen ligt waar het ligt en niet een provincie of wat verderop. Maar voor opstellen had ik zelf dan wel weer cijfers die er niet om logen. 9’s en tienen. En dat op een school waar goed en kwaad, dus leugen en bedrog aardig werden onderdrukt of (goed) opgehemeld. Het kwam me later goed van pas. Want als de vingers beginnen te tikken komen er met het grootste gemak verhalen bij. Soms heel feitelijk, een andere keer ietsjes ingekleurd. Voor de leesbaarheid, dat spreekt…

  Like

  1. De grenzen tussen fantasie en andere trekken zijn vaag, op Internet wordt dat ook beschreven. Maar toch, al is liegen niet (altijd) goed te praten, iemand kan er veel fantasie in leggen.

   Like

 3. Fantasie valt veel over te fantaseren. De fantasie in het spel van kinderen vind ik geweldig.
  Ik ken een jongetje (net 6 geworden) dat ontzettend creatief is en daarbij fantasierijk. Tekent zichzelf als verliefde jongen…. nog een kinderlijk poppetje, maar in een houding en met ogen waaraan duidelijk te zien is wat hij bedoelt. Maakt van Lego de gekste dingen….. een keer had hij een bol raam (ik denk van een tractor of zoiets) vastgemaakt aan de buik van een legopoppetje en daar een ander poppetje ingezet…..”Kijk….. Maria met baby Jezus in haar buik”……. nou, dat vind ik dus fantasie!
  Ik hou van dagdromen en dan komen er ook wonderlijke fantasieën voorbij. Al vaak heb ik zo mijn droomhuis ontworpen….. ik kom alleen nog 5 miljoen om het te laten bouwen! Ik heb nog niet kunnen fantaseren hoe ik dat bij elkaar moet krijgen.
  Ik denk dat het goed is om te kunnen fantaseren…. even je gedachten alle kanten op laten gaan en jezelf verbazen.
  In jouw verhalen wordt wel duidelijk dat je veel fantasie hebt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is idd een jongetje met fantasie. Hopelijk blijft er iets van over bij het opgroeien.
   Wat het huis betreft, kun je je rijk fantaseren, alleen levert dat niets op. 😀

   Like

   1. Nee, dat huis gaat niet lukken. Ik zei altijd dat ik een boerderij die even verderop staat wilde opknappen en er wonen…. hij staat nu te koop voor 1,4 miljoen…. moet heel veel aan gedaan worden….. en ik krijg nog geen hypotheek voor een hondenhok hahaha….. maar dromen blijft leuk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.