Zwerfdieren opvangen

In een naburige plaats wordt geld gevraagd door de Dierenopvang.
Ze vinden dat de omringende gemeenten horen mee te betalen aan de inmiddels ruim duizend katten en vijfhonderd honden jaarlijks opgevangen dieren, die moeten wachten op een geschikt tehuis. Het centrum hanteert namelijk een anti-inslaapbeleid, dit vergt meer personeel en betere opvangruimte .
Prachtig ideaal.
Krijgt het nu zo’n 34 eurocent per inwoner per jaar, voor een goede opvang moet dat naar 75 ec. Het is tenslotte een gemeentelijke taak, uitbesteed aan het opvangcentrum.
Het probleem is niet nieuw maar weer is de vraag:
moeten alle zwerfdieren opgevangen worden of mag men ze laten inslapen?
Meer geld zou ik geen bezwaar vinden, het liefst hield ik alle honden en katten in leven maar om ze nou weken, misschien wel langer, in gevangenschap te houden vind ik minder diervriendelijk.  Wat met probleemdieren? Ik weet van een hond die drie keer werd teruggebracht, het zit er dik in dat het geen huishond wordt. Hoe voelt dat voor een beestje dat er niets van snapt?
En oudere dieren? Die zijn vast niet zo populair als schattige puppies, kittens en knabbelkonijntjes. Hoelang wachten die?
Dan vraag ik me af of pijnloos laten inslapen niet een betere oplossing is.

Een extra actie via advertenties en tv-reclame zou misschien de diereneigenaren tot nadenken stemmen voor ze hun huisdier ophokken of, erger, loslaten.
Een actie waarin de nadruk gelegd wordt op de waardeloosheid van zo’n daad,
In de trant van:
‘Bent U ook zo’n dierenbeul?? Nee toch…’

24 gedachtes over “Zwerfdieren opvangen

 1. Moeilijk……ik snap dat inslapen niet ideaal is, maar zoals jij zegt is opsluiten dat ook niet. Dieren die duidelijk niet te houden zijn, die raar gedrag vertonen…. nou, dat lijken mij dan toch de eerste kandidaten voor een zachte dood….. hoe moeilijk dat ook is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Waar we verbleven in de Ardennen staat in de buurt een groot, nieuw huis met stallen. De rijke dame heeft dit speciaal gebouwd om zieke en oude dieren te huisvesten. De katten en honden zie je vrij in- en uitlopen. Er is een heel grote tuin. Ik denk dat de dieren daar een mooi levenseinde hebben en ik vind het heel mooi wat deze rijke dame met haar geld doet. De meesten zouden voor spullen voor zichzelf kiezen maar zij dus totaal niet. Als dier zou ik het daar ook naar mijn zin hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Onze poes ,Clochette van der Poepie, zwerft in de woonkamer, slaapkamer, bureau en keuken. De gang is om lekker te hollen en de badkamer om te slapen. Ze vindt het vervelend dat ze mee op vakantie moet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Driekwart cent is toch een stuk minder dan 34 cent? 😉

  Ik doe niet aan huisdieren. Voor mij mogen ze huisdierbelasting invoeren/verhogen om een dergelijke voorziening te bekostigen.

  Like

 5. logbankje zegt:

  Als een dier constant achter de tralies zit is het ook geen leven, ben er wel eens geweest om een hond te bekijken, maar ze hebben allemaal wel een gedragsprobleem.
  Het is lastig, je kunt wel een beleid voeren maar het moet wel leefbaar voor de dieren blijven en betaalbaar. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Dieren die een beetje ouder zijn, kunnen er niks aan doen dat zij door welke oorzaak ook ineens in zo’n asiel terechtkomen bij gebrek aan belangstelling binnen een familie. IK gruw bij de gedachte dat dit onze pozen zou overkomen die nu nog lekker jong zijn. Dus zorgen we via een testament ook voor hen. Ik zou er best een willen opvangen, mits geen ziekte onder de leden. En de ellende is vaak dat asiels juist met die dieren leuren. De gezonde exemplaren gaan meestal redelijk snel de deur uit. Katten sneller dan honden. Maar ook daar zijn de modehonden veel populairder dan de op vechthonden lijkende maar doetjes-karakter vertonende exemplaren…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.