opruimen

Schatgraven in eigen woning

Ontspullen.
Het is in de mode sinds een jaar of tien. Ik deed het altijd al en vond in de loop der jaren minstens een huis vol overbodigheden. Wat kun je daar mee doen behalve opruimen?
Nog steeds kom ik nieuwe oude dingen tegen, dat is spannend hoor, je weet nooit wat je nu weer vindt.
Dacht ik de vliering leeg te hebben, kwamen er bejaarde kerstspullen voor de dag. Zo ontzettend lelijk, ik kan niet geloven ze ooit te hebben gekocht.
Achterin de kelder, in de allerverste hoek, stond een vergeten tas waar ik een soepterrientje uit opdiepte. Of een groenteschaal, weet ik veel. Je kunt nu eenmaal niet alles onthouden.
Gezien de overige troep in de tas heeft het gediend als verzamelbak voor dat-komt-nog-wel-van-pas-rommel:
Een kaart elastiek. Enkele verfomfaaide speelkaarten. Tube velpon, voor de helft leeggeknepen met een knoedel stiekjes, schroeven, leeggelopen sigaret, dobbelsteen, pionnetjes, paperclips, lucifers, alles trouw aaneengeklonken. Een soort partnership van spullen.
De hele bende verzonken in een mengsel van stof, gruis, zand, tabaksdraadjes, nog meer stof en het lijk van een zilvervisje dat waarschijnlijk verdwaald was en verhongerde. Arm diertje, ik heb een weesgegroetje voor hem gedaan.

Het was een enerverende middag. Een dood beest gaat je niet in de koude kleren zitten.
Enfin, de tas met inhoud ligt in de vuilnisbak.
Het terrientje heb ik gered.
Dat kwam toch nog van pas in al zijn overbodigheid.

41 gedachten over “Schatgraven in eigen woning

 1. Niet alles verdient een nieuw leven. Veel van die rommelbakken zitten vol met onnuttige dingen zoals schroefjes waarvan in de schuur genog nieuwe liggen.

  Like

 2. Ontspullen vind ik moeilijk….. van bijna alles vind ik dat ik dat best nog wel eens zou kinnen gebruiken en vaak is dat ook zo. Regelmatig komen er dingen van zolder die weer gebruikt gaan worden, soms omdat iets anders de geest gegeven heeft en dan hoef ik niet meteen op mijn bankrekening te kijken of ik iets nieuws kan komen.
  Weggooien vind ik nog het ergst……. weggeven is al een stuk simpeler.

  Geliked door 1 persoon

   1. Het zou moeten, maar het mindert niet genoeg 😀 Maar goed, er komt steeds minder bij, dat scheelt dan weer….. hoewel er nog wel steeds boeken bijkomen. De bedoeling is om op een rommelmarkt te gaan staan, maar dat gaat steeds mis (wordt afgezegd en verschoven, nu heb ik een andere in de buurt ontdekt, 1xper maand, maar nu heb ik maand na maand een feestje op precies die dag…. dus dat wordt pas na de zomer!)

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb het willens en wetens afgeleerd. Bijna. Ik word niet rijker van die paperclip of speelkaaren, al die dingen heb ik op voorraad. Dat komt natuurlijk door het gezin wat we hadden.
     Alleen schroefjes en onderdeeltjes waarvan ik weet dat ze specifiek zijn voor een apparaat bewaar ik.

     Like

 3. Mooi hergebruik van die oude soepterrine. Ik heb hier ongeveer dezelfde staan, maar ik gebruik ze nog steeds voor soep als er visite blijft eten of zo. Altijd succes met verse soep in de oude soepterrine.

  Geliked door 2 people

   1. De nonnen op school (toen die er nog waren) hadden hun servieskasten eens schoon- en leeggemaakt… de soepterrine en nog een paar echt mooie spullen stonden klaar om weg te gooien in een container. Er staat zelfs zo’n mooie oude stempel op van ‘Royal Doulton.’ Ik was er zo blij mee en voelde me een beetje Hyacinet Bucket met mijn ‘Royal Doulton.’

    Geliked door 2 people

 4. Na 27 jaar in dezelde woning gewoond hebben ben ik eindelijk verhuid. Ongeloofelijk wat we hadden bewaard. En wisten ook niet meer waarom. De helft weggegeven aan mensen die het konden gebruiken. De rest op de afhaaldag van grofvuil. Na een half jur bleven alleen de bakken met roestige kromme spijkers en fietsbandplakdoosjes over. Ik woon nu in een twee keer zo groot appartement zonder bewaardingen. Ik heb dus nog heel veel kastruimte om opnieuw te gaan beginnen. Hoe heet fietsbandplakdoosje in het frans ook alweer?

  Geliked door 2 people

  1. Ehm, Simson pour un bicyclettepneu? 😀 Dat zou jij moeten weten.

   Bij een verhuizing zie je pas hoeveel spullen je hebt. We zagen het ook bij pa en moe, na hun overlijden. Men zadelt de nabestaanden met iets op hoor.
   Vanaf dat moment bewaar ik (bijna) niets meer als losse papiertjes en groot geld.

   Like

   1. Maar heb je dan ook de banden wippers, het ventielslangetje, het ventielschroefje, het schuurpapertje en de juiste lijm, een lappie canvas en de plakkertjes, of alleen het doosie ?

    Geliked door 3 people

 5. Zo leerde ik ooit op school dat in Frakrijk benzine geen banzine heet maar essance. Het gevolg is dat ik nog steeds banzine zeg. Net als mijn vrien pim die altij meri beaucul zij ipv van merci beaucoup. Bedankt lekkere kont dus.

  Geliked door 2 people

  1. Dat is wel zo maar met de jaren vervagen sommige dingen.
   Je blijft niet eeuwig hangen in emoties bij alle herinneringen, hoe dierbaar ze ook zijn. Ik denk dat dat goed is, dan kan men rustig sterven.

   Hebben we het hier niet vaker over gehad? De leeftijd hè… ☻☻

   Geliked door 1 persoon

 6. Zelf zeg ik na drie maande opruimen en dat lukt vaak maar slecht.
  Ach, nu oud en uit de gratie en toen hyper modern.
  De vliering is wel de ruimte om alles te bewaren.
  Zilvervisjes verhongeren niet, ze sterven aan het onuitputtelijk eten van van alles.Hans

  Geliked door 1 persoon

 7. dat-komt-nog-wel-van-pas-rommel:…

  maar als ik het dan toch eens zou kunnen gebruiken, denk ik dat het opgeruimd is…
  .
  dat weesgegroetje voor het zilvervisje, ontroert mij…

  groeten Bertie

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.