pubers

Pubers? Pubers!

Vanmiddag las ik het weer, in het zoveelste boek, de zoveelst column, stuk voor stuk herhalingen, over het hopeloze stuk vreten dat als een vod op de bank hangt en moeder als voetveeg gebruikt maar superalert wordt bij games of make up, soms de wereld verbeterend op kosten van ouders, dan wel een paard eisend, eveneens op ouders kosten.

Toegegeven, er schuilt soms waars in over hun onverschilligheid jegens het gezin. En in alles wat daaruit voortvloeit, de lompheid, luiheid, tegenzin, enzovoorts.
Toch zagen we een andere kant, waar ze eerder onzeker dan onverschillig bleken. Waarin duidelijk werd dat ouders niet alleen als geldschieters fungeerden maar ook degenen bij wie ze om raad kwamen.  Gevoelig waren voor sfeer, blijk gaven van menselijkheid.
Zelfs zijn er pubers die ‘normaal’ blijven, met doodgewone deugden en ondeugden. Ze bestaan!  Ondanks opspelende hormonen.
Die misschien een jaartje slabakken maar verder hun school afmaken, hun weerzin niet op hun omgeving afwentelen, gesprekken kunnen voeren, geïnteresseerd zijn. Met vallen en opstaan.
Gezien het slechte imago van pubers zou je ze bijna als extremen beschouwen maar zo buitengewoon zijn ze niet.
Tja, popi-geklaag  doet het natuurlijk veel beter.
In mijn ogen is het pas echt erg wanneer er problemen komen als drugsgebruik, alcoholverslaving, criminaliteit, er ziektes en stoornissen  voor de dag komen.
We kennen ouders die hiermee worstelen
Die klagen met recht!

12 gedachten over “Pubers? Pubers!

 1. Het puberbrein maakt nu eenmaal een soort kortsluiting door… maar inderdaad… hou je hart vast… als ze bij de verkeerde vrienden gaan lopen, kan je als ouder alleen maar zorgelijk toekijken… want goede raad slaan ze dan in de wind. Laat het een troost zijn dat er veel,pubers inderdaad niet zo zijn…

  Like

 2. Pubers testen hun ouders en als je als ouder dan niet sterk ben tja dan worden ze echt vervelend. Dit is de laatste fase dat er nog geschaafd kan worden en als ouders dan alleen met hunzelf, telefoon of ander kind bezig zijn dan vragen ze om ellende. Niet alle ouders kunnen er iets aan doen maar het goede voorbeeld wil wel werken.

  Geliked door 2 people

 3. Ik kom uit een gezin van negen waar niet één vervelende puber tussen zat. Hoe zou dat te verklaren zijn? Het is echt wel frappant dat de kinderen nu feller en vooral vervelender puberen. Veel te verwend, of te verwaarloosd.

  Geliked door 1 persoon

 4. Soms hebben mensen blijkbaar nood aan klagen.

  Het eigenaardige aan pubers is dat ze hun moeder aan het zuchten maken maar verder de best opgevoede en aangenaamste mensen zijn om in huis te hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. een puber evolueert van kind naar volwassene,en dat heeft zo zijn gevolgen.
  ..
  hoe waren we zelf vroeger..?

  in feite een natuurlijk proces en daar is op zichzelf niets mis mee,…

  tenzij ze echt stomme dingen doen

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zeg ook niet dat er iets mis mee is, integendeel.
   Maar dat veel pubers als lamzekken worden tentoongesteld door jeremiërende moeders, dat stoort me wel eens.

   Like

 6. Pubers verzetten zich tegen strenge ouders. Maar ergeren zich weer gek aan ouders waar de regels altijd ondergeschikt waren aan gezelligheid. Ik zelf was een lastige. Omdat mijn ouders op een manier in het leven stonden die mij totaal niet beviel. Echt puberen? Meer een vroege kijk op realisme en eerlijjheid dunkt mij…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.