Wat had je eigenlijk willen worden?


Goeie vraag maar een antwoord?
De ideeën waren, zoals van veel jonge mensen, niet altijd duidelijk. Hoogstens hadden we vage plannen, een vastomlijnd doel is maar enkelen gegeven.
Daar doorleren na de MULO geen optie was, wachtte ik af tot na het eindexamen, dan zag ik wel verder.
Wie weet kwam er een mooie baan voorbij.
Of een interessante advertentie voor het een of ander, geen idee voor wat.
Een prins.
Iets in de zorg leek me wel wat, met een gerichte vervolgstudie.
Actrice was een eerdere keuze, helaas speelde verlegenheid me parten.
Intussen schreef ik, verhaaltjes, versjes, zwijmelgedichten over Elvis, verscheurde ze en stopte daarmee. Beeldene ‘kunstwerken’ gingen de kachel in.
Zo ging dat.

Wat ik werkelijk wilde worden wist ik pas na het grootbrengen van ons gezin.
Beetje laat en wat ik voor ogen had? Dat houd ik voor mezelf.

34 gedachtes over “Wat had je eigenlijk willen worden?

 1. Sommigen weten goed wat ze willen worden. Ik wist het ook niet… ik koos voor het onderwijs, maar ik zou nu wel iets hoger mikken. Ik was graag professor in de filosofie geworden. Operazangeres of ballerina vond ik ook geweldig. Een hotelletje runnen, sprak me ook zeer aan. Fotograaf kon ook, maar schrijver lijkt me de max.

  Geliked door 2 people

 2. Ik was ook graag actrice geworden, maar -precies als jij- was ik veel te verlegen. Ik ben wel blij met mijn vak in de Beeldende Kunst al levert het financieel bitter weinig op, geen donder zeg maar.
  Je maakt mij wel nieuwsgierig, Bertie. Ik doe een gok: goochelaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ans Martis zegt:

  Vastomlijnde plannen had ik niet, maar in een apotheek of bibliotheek werken leek mij wel wat. Tsja, toen ging het mis op school, het lukte niet meer, pas later kwam ik er achter dat ik ziek was….. ik heb een paar jaar met leverproblemen rondgelopen, dat maakte mijn schoolresultaten er niet beter op. Zitten blijven was onmogelijk, daar zorgde de mammoetwet voor…… dus…. van de derde naar de eerste….. maar dat zag ik niet zitten….. dus eraf…. jammer, maar op dat moment de beste keuze. Werken in een drogisterij, heerlijk, ik wilde drogiste worden….. maar toen werd ik pas echt ziek….. ruim 5 weken in het ziekenhuis, daarvoor en daarna lang ziek thuis……. en toen ik weer ging werken bleek ik dat echt niet te redden….. dan maar voor halve dagen in het zwembad, bij de kassa….. erg gezellig gewerkt daar, maar het werk in de drogisterij vond ik leuker. Ik ging steeds minder werken en uiteindelijk ging het echt niet meer…. dus gestopt. Het loopt nou eenmaal niet allemaal zoals we graag willen. Maar goed….. pech gehad….. ik heb ondertussen wel af en toe een cursus gedaan en mijn algemene kennis is zeker niet slecht….. werk dus al lang niet meer, maar zit ook niet stil…. alleen kan ik het nu vaak indelen zoals het mij het beste uitkomt, hoe ik mij voel. Dus ja….. hoewel ik geen vaste plannen had heb ik niet de baan van mijn dromen. Wel is het plan om moeder te worden gelukt, maar zelfs dat ging niet zomaar….. maar voor mij is moeder zijn de mooiste baan! Jammer dat ik maar 1 kind heb, maar daar ben ik dan ook extra blij mee.
  O ja, Edwin wilde als kind clown worden, later muzikale clown en uiteindelijk muzikale goochelclown. Veel later wilde hij liever achter de schermen werken en deed een opleiding licht/beeld en geluid/podiumtechniek…… en hij werkt bij het waterleidingbedrijf aan de telefoon 😀 …… Bij veel mensen loopt het toch anders.

  Geliked door 1 persoon

 4. Weten wat je worden wilt
  Best belangrijk
  maar de studiekeuze
  gebeurt in lastige levensfase
  Hopelijk geeft het wel
  inzet met een doel
  Ook ik wist het
  Helaas
  een ongeluk
  zette alles op zijn kop
  Schrijven en dichten
  bleek latent talent
  Voor de hulp
  die ik verleen als vrijwilliger
  krijg ik voldoende terug!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ooit wilde ik tuinarchitect worden. Tot ik ontdekte dat ik hier te weinig beeldend vermogen voor bezit.

  Uiteindelijk ben ik voor de klas terecht gekomen.

  Nu kijk ik vooral uit naar een plezierige pensioenering.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn eerste droombaan was non. Ik zat op de kleuterschool waar een non voor de klas stond en dat leek me wel wat. Maar toen ik, eenmaal op zwemles, begreep dat nonnen nooit in het zwembad kwamen, gaf ik dat idee op. ‘Gewone’ juf kwam ervoor in de plaats. Dat idee heb ik heel lang vastgehouden tot mijn leraar Nederlands me het vak op de middelbare school afraadde. Toen wilde ik wel naar de kleinkunst- of de tekenacademie, wat vervolgens werd afgeraden door respectievelijk de muziek- en de tekenleraar. Ik ben toch maar Nederlands gaan studeren en heb een paar jaar voor een (MBO)klas gestaan. Was niet te doen. Uiteindelijk ben ik, later in mijn leven, psychologie gaan studeren en daar heb ik nog een aardige carrière in gemaakt. Maar het allerliefst was ik een soort Annie M.G.Schmidt of Renate Dorrestein geworden. Niet gelukt helaas.
  Ben overigens wel erg benieuwd naar wat jij voor ogen had. Licht je nog een klein slipje van de sluier op?

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik wilde achterenvolgens trambestuurder, piloot, held, cowboy, weer piloot en toen vliegtuigmonteur worden. Het werd niets van dat alles. Op mijn 14e geworven door een grote Nederlandse bank. Inclusief studies en hard werken in de praktijk overdag bij dat bedrijf. Veel geleeerd. Daarna toch in de luchtvaart terecht gekomen. Intussen wel al veel schrijvend. Over onderwerpen die me raakten. Na een reeks van jaren in de auto’s terechtgekomen. En weer vele jaren later in de advisering, training en coaching, maar ook de bladenwereld. Kortom….niets van wat ik wilde als kind deed ik. Maar ik bleef er wel bij in de buurt…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.