katten

Over katten

Er staat een informatief artikel in de  NRC  over katten en met name over de last die ze de buren bezorgen.
Het is een repeterend onderwerp, iedereen is bekend met de voors en tegens.
Ook ik ken ze, als liefhebber (al heb ik ze zelf niet meer).

De overlast kan ik me voorstellen.
We dienden een luik over de kinderzandbak te maken om poep te weren van de buurkatten. (Zelf hadden we een kattenbak).
En we hadden begrip voor degenen die eindeloos hun tuintje aanharkten, niet beseffend dat de kat juist graag in verse, rulle grond poepte en krabde.
We snapten dat iemand gewoon niet van katten hield. Dat is een recht.
Het jammerlijke vogelleed.
Op de een of andere manier moet dit besproken worden en mag je verwachten dat alle partijen zich redelijk opstellen.
Tenslotte ondervonden wij zelf ook hinder. Van stinkende barbeknoeierijen en doorlopend-keffende hondjes, radio’s, houtzagerijen (kachels!), en meer.
Het kwam altijd goed, met wat geven en nemen.

In dit artikel komt het voorstel aan de orde van de Zeeuwe SGP-lijsttrekker Marco Kleppe die het loslopen van katten wil verbieden. Het voorstel heeft het niet gehaald.
Maar degenen die katten willen ophokken zouden schrikken als dat echt gebeurde.
Muizen!
Niet alleen in ons plattelandsdorp, ook in steden en flats zitten ze. Met klemmen, vergif en vallen alleen houd je ze niet weg, het zijn ook nog eens verfoeilijke oplossingen, minstens zo wreed als een jagende kat.
Die laatste  werkt op de duur preventief, de meeste muizen laten zich niet meer zien.

Vervelend wordt het wel als katten in de mode zijn. Plotseling wil ieder kind een lief poesje zodat er veel te veel in één wijk zitten.
Of mensen die er meerdere nemen en niet op de dieren letten, dan wordt het een plaag terwijl de beesten er zelf niets aan kunnen doen.

21 gedachten over “Over katten

 1. Hier lopen ook nogal wat katten. Ze drinken uit onze vijver, kijken even hoe tolerant we zijn… Ze zetten hun geurmerk op de buxus, maar die wordt ook opgevreten door de buxus mot. Ach, zolang ze niet tegen het raam springen laten we ze maar. Onze tuin is groen en lijkt op natuur. Als ze zich daar nou senang voelen….

  Geliked door 2 people

  1. Dat is wat ik bedoelde::geven en nemen, zoals in alle verhoudingen.
   Er zijn natuurlijk altijd vervelende dingen, zowel bij liefhebbers als haters en dan wordt het moeilijker.

   Like

 2. Het artikel heb ik ook met grote interesse gelezen. Zelf heb ik een kat, maar die zit meestal binnen. Als hij buiten loopt, dan is het aan het lijntje. Als mensen dat zien, dan zeggen ze ‘Ocharme,’ maar de kat weet van niet beter. Zelfs aan de lijn vangt hij veldmuizen. Helaas trok hij zich deze week twee keer uit zijn tuigje. De tweede keer was hij meer dan een uur zoek en brak mijn hart al in twee. We bestelden prompt 36m2 kattennet en overmorgen wordt het terras er voor de helft mee afgespannen. Eens zien wat dat geeft.
  Dat andermans katten hier ook passeren, vind ik niet erg. Het valt niet echt op dat ze hier dingen stukmaken, plassen of poepen. Ik begrijp dat sommige mensen hier wel last van hebben, maar hier stelt het probleem zich niet echt.
  Worden we niet met z’n allen steeds onverdraagzamer? Ook t.a.v. katten?

  Groeten van een kattenvrouwtje.

  Geliked door 2 people

  1. Ja, dat stelde de schrijfster van het artikel ook.
   Gelukkig is het hier (nog) niet zo ver. Eigenlijk zijn er te weinig katten in de buurt om ergernis te wekken.
   Kat binnenhouden of aan het lijntje, het is ons nooit gelukt. Teveel kinderen die in en uit liepen. Eigen en vriendjes/-innetjes.

   Geliked door 2 people

 3. Het blijft moeilijk….. honden en katten! Zelf heb ik niet zo snel een probleem met die dieren, al vind ik het natuurlijk niet fijn als ze mijn tuintje als kattenbak gebruiken. Hondengeblaf vind ik pas erg als het doorlopend is, maar dan wordt het ook zielig. Loslopende honden….. baasje begrijpen vaak niet dat sommige mensen bang zijn voor honden en dan helpt “hij doet niks” niet echt, zeker niet als het een grote hond is. Behalve de onverdraagzaamheid van veel mensen is er ook de overtuiging van veel diereneigenaren dat hun dier geen overlast geeft en dat zij het recht hebben om een dier te hebben en dan moeten anderen dat maar accepteren.
  Wat is het meest wonderlijk vind is de hondenbelasting….. vooral omdat honden meestal niet los mogen rond lopen en katten wel, er op veel plaatsen een opruimplicht is voor de hondenpoep en bij katten niet……. nee, een kattenbelasting vind ik ook niks, maar de hondenbelasting afschaffen vind ik logischer.
  Ik ken veel “binnenkatten” ….. hoewel ze het best naar de zin lijken te hebben vind ik toch (gevoelsmatig) dat zo’n beest ook naar buiten moet……. maar goed, zo veroorzaken ze geen overlast!
  Zelf heb ik nu een paar dagen een logeerhondje…… iets te waaks 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Hondenbelasting bestaat hier al lang niet meer, ze mogen immers niet loslopen.
   Die onverdraagzaamheid is idd een probleem bij sommige eigenaren. Niet alleen angstaanjagend, is het ook vervelend als een speelse hond tegen je opspringt.
   Wat kattenpoep betreft, daar kan een eigenaar zelf iets aan doen.
   Ook staan er tips in het artikel.

   Like

   1. Ik heb een buurkat die thuis een kattenbak heeft, maar toch de voorkeur geeft aan mijn tuin. Hij pikte ook regelmatig iets uit mijn tuin, niet van veel waarde, maar goed, ik vond het wel leuk….. buren brachten het wel steeds weer terug, maar de tandjes hadden het al aardig vernield…… afgesproken werd dat ik er peper over zou strooien….. ik vond het eigenlijk wel zielig, maar buren vonden het een goed idee….. volgende dag pikte hij het weer… met peper en al….. sommige katten valt niks te leren 😀 .
    Hondenbelasting is nog niet overal afgeschaft voor zover ik weet. Ik heb er zelf niets mee te maken, dus het kan mij ontgaan zijn.

    Geliked door 1 persoon

    1. Even opgezocht…. hier kost de eerste hond 53,40, de tweede hond 74,40 en de derde hond 94,40. Daarmee zijn we nog lang niet het duurst.

     Like

 4. Klopt wel want mijn oude katten zaten ook liever bij een ander in de tuin en de buurtkatten weer bij ons.
  Totdat we twee hondjes hadden, LOL.
  Maar als je tuin aanlegt moet je inderdaad niet te klein grind gebruiken dan is het net een kattenbak. Hans

  Geliked door 1 persoon

 5. Rondom mijn eerste school werd een hek geplaatst.
  De schoolkinderen voelden zich opgesloten.
  Oudjes konden niet meer van de schooltuin genieten.
  Buurt kinderen leerden in de weekenden en vakanties niet meer fietsen op het schoolplein.
  Buren keken niet meer om naar vandalisme of inbraken.

  Maar alle buurtkatten genoten! Geen hond kon hun meer opjagen. En een hele nieuwe veilige speeltuin kwam er voor alle buurtkatten.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 2 people

 6. Onze kattenverzameling blijft binnen. En gedragen zich ook als jagers hoor. Geen vlieg heeft een kans, zelfs wespen moeten het ontgelden. Buiten lopen is ons hier te link. Te druk verkeer, ik wil er geen verliezen. Maar ze zijn zeker nuttig in het opruimen van overbodige of zwakke dieren. Overigens is een hond die wordt achtergelaten in de natuur vrijwel verloren. Een kat verwildert snel en kan het weken volhouden…Instinct!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.