Hersenen en zwezerik

Onlangs sprak ik de vrouw van wie de man graag gebakken hersenen at. Het was een feestmaaltje voor hem.
Ze haalde herinneringen op. ‘Hij heeft er tot zijn dood van gesmuld en vond het jammer dat de rest van het gezin de keuken uitliep als hij ze weekte en bakte, zelfs de uien konden het niet goedmaken. En het stonk ook nog.
Ik heb ze nooit geroken en er ook geen behoefte aan.
Wel weet ik nog hoe ze eruitzagen, zwemmend in een plastic bakje, bij de slager. Net als op het plaatje maar bloederiger en vellerig, als een tros aangeschoten wormen. Veel klanten trokken een vies gezicht.
Het was het idee dat tegenstond, orgaanvlees is al niet aantrekkelijk maar dit lijkt het ergste.
Bijna,  zwezerik , de gedachte aan een kind op je bord vind ik nog akeliger. Pervers eigenlijk al weet ik dat het onzin is.  Sterker, het werd beschouwd als een luxe lekkernij.
Maar wie weet hoe smakelijk het is. En hoe we zouden oordelen in tijden van hongersnood.
Voordat iemand zich aan het eten van deze vleessoorten waagt is het lezen van  dit stukje over hersenen  van Johannes van Dam misschien interessant. Het is het weten waard.
Voor beginnelingen: in het oude kookboek staat een eenvoudig recept.
Eet smakelijk, wie weet word je er pienter van.

35 gedachten over “Hersenen en zwezerik

  1. Hersenen heb ik nooit gegeten, zwezerik wel…. ik vond het geen succes. Mijn imuunsysteem is er ook niet beter van geworden, dus dan zal het met die hersenen ook wel neit lukken om slimmer te worden. 😀

    Geliked door 1 persoon

  2. Bij een Italiaans restaurant at ik ooit varkenshersens. Voor mij vooral een smakeloos gerecht.
    Maar in Tjechie at ik later een lekker gerecht. Jaren daarna kreeg ik dit zelfde gerecht nog eens aangeboden door een van mijn leerlingen.

    Ik schreef er toen een blog over:

    Varkenskop uit een MOE-land

    Ach de een gruwt van iets en de ander zit genoeglijk te smikkelen.

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Doen de mensen hier ook, voor hoofdkaas of zure zult. Het is niet zo afstotelijk als een specifiek orgaan.
      Ja, het is wat je zegt, overal heersen verschillende smaken.
      Maar hersenen en zwezerik lijken me niet typisch Nederlands te noemen.

      Geliked door 1 persoon

  3. Zwezerik maakte ik 1 x op kookles klaar. Geen succes over de hele linie. Zult, bloedworst, tongenworst en haudmacher leberwurst is hier, graag maar met mate gegeten. Ook niet voor irders bekkie. Ik heb er al eens over geschreven:

    Lekker

    Geliked door 2 people

    1. Bloedworst, ruikt zo lekker en is heerlijk op brood. Balkenbrij ruikt ook ongeveer zo maar de smaak is veel minder. Het zijn gerechten die we thuis (Zaanstreek) heel weinig aten en ook niet tegenkwamen bij de slagers.

      Geliked door 1 persoon

  4. Mooi onderwerp Bertie uit mijn jeugd.

    Mijn moeder kon heel goed hersens bereiden met veel boter, peper en verse kruiden.
    mijn vader was er dol op en ik gek genoeg ook, de andere kinderen gruwden ervan.

    Zwezerik staat in Frankrijk nog steeds op de kaart als Ris de veau, vind ik ook heerlijk als hij maar krokant is bereid.
    Kalfslever is hier nog in sommige restaurants te krijgen en zelfs bij een slager in de stad, maar mijn echtgenoot wordt al misselijk van de geur dus daar begin ik maar niet aan.

    Net als vergeten groenten komen nu andere vergeten gerechten weer in het vizier, de oude Johannes van Dam kun je er ook op naslaan.

    Geliked door 2 people

    1. Toch zijn deze twee gerechten voor mij niet haalbaar. Er zal een reden zijn waarom deze en andere vergeten etenswaren niet meer op tafel komen, denk ik.

      De Dikke van Dam staat hier ook in de kast. Gezellig om te lezen en informatief, hij lijkt heel deskundig over alles wat met eten te maken heeft.

      Geliked door 1 persoon

  5. Toch leuk Bertie dat je een controversieel onderwerp ter tafel hebt gebracht, veel verschillende meningen maken het een interessante discussie imho.

    Geliked door 1 persoon

    1. Een leerboek, zonder poespas en zo beknopt mogelijk, ik vind het vermakelijk.

      Het is een oude uitgave (1946) van de NCB, eerste druk was in 1934.
      ‘Ten behoeve van boeren en tuinders, de RK Jonge Boerenstand, Boerinnenbonden en huishoudonderwijs.’

      Like

  6. Er zijn mensen zat die gek op een bordje hersenen zijn, al dan niet gebakken.
    Orgaanvlees is ook niet meer zo intrek tegenwoordig.
    Voordeel van hersenen eten dat je altijd wel een maaltje ergens in huis hebt. Hans

    Geliked door 1 persoon

  7. Lever aten wij vroeger thuis vaak. Met gebakken uienringen. Mijn man lust het nog, maar ik hoef het niet meer. Uiteindelijk is de lever een grote afvalbak geweest.
    Ook maakte mijn moeder met Kerst altijd rundertong klaar, koken en de bouillon gebruikte ze voor de soep en de ragout voor de pasteitjes.
    Ik eet heel weinig vlees. Maar maak het wel elke dag klaar voor mijn man.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rundertong at ik ook eens, op een kerstdiner. Zonder kruiden/specerijen en extraatjes is het maar flauw vlees.
      Lever werd veel gegeten, misschien nog steeds. De baklucht was heerlijk maar ik eet het nooit meer.

      Like

  8. Het idee alleen al! Ik werd al misselijk bij de gebakken bloedworst die in de jaren vijftig regelmatig bij ons op het menu stond. Maar een paar van onze vrienden vonden – in onze jong-volwassen-tijd – orgaanvlees een delicatesse, al vraag ik me nu af of ze dat niet vooral vonden om de anderen te shockeren 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. 🤭🤢🤮 in dit geval is het echt: wat de boer niet kent, dat vreet ‘ie niet.
    Je hebt het wel lekker ‘normaal’ omschreven, dat maakte het stukje lezen erg vermakelijk.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.