mensen

Rechtlijnig denken

Een van de  definities:
 recht op het doel af, zonder met andere dingen rekening te houden vb: zijn denkpatroon is nogal rechtlijnig
Calvinistisch

Vaak een handige manier om iemand de mond te snoeren want laten we wel wezen, het valt niet mee om ter plekke een antwoord te hebben.
Ik bedoel niet de hatelijkheden die op een paar sites staan, enkel de gedachten die worden uitgesproken en waar men zelf in gelooft.
Een kleine greep.

-Als die kerels niet mee zouden vechten was er geen oorlog
-Als iedereen in eigen land bleef was er niets aan de hand
-Amerikaanse gevangenissen zitten vol met zwarten, dat zegt wel iets.
-Je mag het niet hardop zeggen maar eigenlijk vind ik blanken de beste mensensoort, we zijn het verst met de beschaving.
-Natuurlijk horen vrouwen thuis, waarom denk je dat de huishoudschool er is?
-Mannen zijn gewoon beter in regeren, er zijn  niet voor niets zoveel mannelijke ministers.
-De kinderen van tegenwoordig zijn slecht opgevoed, wat wil je ook als die moeders nooit thuis zijn.
-Vliegtuigen zijn het gevaarlijkst, als het mis gaat zakken ze meteen.
Enzovoorts.

Deze en gelijksoortige ideeën werden (en worden) bloedserieus uitgesproken. Meer dan eens hoorde ik ze in allerlei varianten.
Zelf noemen de opmerkers dit ‘logisch denken’.
Snap je? vragen ze ook nog. Dan knik ik lafjes, te vaak werden het onaangename discussies. Uitleg is niet nodig, men wuift het weg.
Wat moet je er mee? Niets.
Hoogstens vertel je die oude mop↓
Twee oermannen in dierenvellen staan in de regen. Mopperend.
‘Sinds dat geknoei met pijl en boog is het weer ook niet meer wat het geweest is.’

Snap je?

21 gedachten over “Rechtlijnig denken

 1. Overal kan je wel een “bewijs” van je gelijk vinden of verzinnen….. heel irritant als je weet dat het niet klopt maar het met zoveel overtuiging gebracht wordt dat er niks tegenin te brengen is.
  Het heeft vaak geen zin om te proberen het te weerleggen!
  Ooit las ik een boek over een manier van eten dat toen een hype was…. ik herinner mij 2 “bewijzen” die voor mij het hele boek ongeloofwaardig maakten:
  Vlees is niet goed, het maakt je traag, kijk maar naar een leeuw die uren ligt te slapen als hij zijn prooi gegeten heeft……. vond ik nergens op slaan…. het beest heeft een hele inspanning moeten leveren om die prooi te vangen, dat is vermoeiend! Bovendien….. plantaardig voedsel zou dus niet traag maken? Ik vind koeien toch redelijk traag!
  Een ander bewijs: Een ei is niet goed voor je, ruik maar! Nou, als ik aan een ui ruik springen mij de tranen in mijn ogen, dan zal dat ook wel niet goed zijn!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een ingewortelde mening, die niet te herzien valt. Er wat op antwoorden haalt niets uit, in het slechtste geval nog een pak verwijten en een hoop miserie.

  Toogpraat! Elkaar opjutten en wee diegene die er anders over denkt of die toch iets meer wil weten alvorens een mening te vormen.

  Veelal reageren ze ook op Het Laatste Nieuws.

  😂😂

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik mijd ze al kan dat niet altijd, maar meestal ga ik dan weg, als het kan. Maar dat kan ook niet altijd.

    Het is hun stokpaardje en blijkbaar kunnen ze het niet over iets anders hebben.

    Geliked door 1 persoon

 3. Je haalt wel wat voorbeelden aan die ik toch vooral in het vakje Fake Nieuws zou willen plaatsen. Ik ben meer van het realisme. Observeer, constateer, zoek de feiten bij de beweringen en uit je dan over wat er zoal aan flauwekul wordt geuit. En dat is niet weinig. Ook door onze bestuurders. Door actiegroepen, door mensen die menen dat hun geloof beter is dan het andere, mensen die de geschiedenis verdraaien om zo hun gelijk te krijgen en onze Nederlandse tradities verstoren of willen afschaffen. Het maakt me nog steeds boos. Fake nieuws dat door de media gretig als waarheid wordt verkondigd. Diesels, CV-ketels, klimaatveranderingen, het wel meevallen van de massa-immigratie, het apart zetten van mensen met een kritische mening…Nee, dat is niet zo maar iets, het is zelfs gevaarlijk. En dat leidt tot die wonderlijke verkiezingsuitslagen. Over een paar jaar zijn er 8 miljoen politieke partijen. Omdat onze bovendanen niet in staat zijn de waarheid te vertellen of daar niet toe bereid waren of zijn. 1 en 1 is domweg 2. En niet 3 omdat dit sommigen beter past.

  Like

  1. Dit zijn stuk voor stuk uitspraken die ik hoorde, sommige zijn al jaren lopend ‘nieuws’. Ik word er niet goed van omdat je zelden lik op stuk kunt geven, dingen moeten alrijd worden uitgelegd. Niet dat dat helpt.

   Like

   1. Het helpt niet als we ook in onze loopgraven blijven zitten met oordoppen in en een blinddoek om. Soms moet je gewoon om je heen kijken en constateren wat wel en niet klopt. En in discussie trachten te horen of zien wat anderen aan argumenten weten te oreren die wellicht overtuigen of door feiten onderbouwd.

    Geliked door 1 persoon

 4. Dingen moeten altijd worden uitgelegd ( denken de politici ), maar dat is wel een testimonium paupertatis omdat de meeste mensen heel goed begrijpen wat er aan de hand is en weten wat er speelt, alleen past dat jammer genoeg in het geschetste beeld van zaken.

  Like

 5. Mooie uitdrukking die ik al lang niet meer zag.
  De meeste mensen hebben inderdaad geen uitleg nodig.
  De overigen hebben een geheel eigen wereldbeeld en wìllen geen uitleg.

  Like

 6. Het is wel grappig om een van ‘mijn uitspraken’ er tussen te zien staan. Ik denk ook vaak dat de kinderen tegenwoordig moeilijker te hanteren zijn. Niet zozeer omdat moeders niet thuis is, maar eigenlijk omdat de ouders tweeverdieners zijn en dus niet genoeg aandacht aan hun kind(eren) geven. Wil niet zeggen dat dit ook zo is hoor, maar vraag me wel af waar het dan aan kan liggen. Heb jij een idee? (Niet om in discussie te gaan, ik ben oprecht geïnteresseerd.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Volgens mij is het de tijd waarin we leven.
   Kinderen zijn al lang niet meer de braverikjes van vroeger. De ouders van nu zijn zelf ook veel vrijer opgevoed, je kan niet verwachten dat ze hùn kinderen plotseling strengere regels leren. Ook niet daar waar moeder geen baan buitenshuis heeft.
   Iets anders is dat er vroeger ook onhandelbare kinderen waren. Soms openlijk, vaak in het geniep. Dat wordt vergeten.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.