kinderjaren

Was buitenspelen echt het ultieme kindergeluk?

Mensen lijken dat te denken. Het is een van die herinneringen waar veel waarde aan wordt gehecht.
Het geheugen werkt ook hier selectief: hoogtepunten blijven bewaard, groeien zelfs.
Ook ik denk graag terug aan hinkelbanen en buurtspelletjes maar het ging er niet altijd vriendelijk aan toe.  Er hoorde ook gehuil bij,  groteren die  de baas speelden, ruzie om springtouwen, gepest van honden, maar ik geef toe, af en toe was het goed.

Buiten spelen was nogal eens een noodzakelijke oplossing.
Besprekingen van grotemensenzaken werden standaard vooraf gegaan door het bevel: ‘Ga jij es buiten spelen.’ Protesteren hielp niet, je had maar te gaan.
In grote gezinnen was het vrij vaak aan de orde.
– grote broer of zussen werden op het matje geroepen of
– ze kwamen een serieuze aanstaande ten toon stellen
– financiële perikelen/grote aankopen werden besproken
– surprises moesten verpakt en verstopt
– zwangerschappen van zussen werden bijgehouden
– een oom die onfatsoenlijke moppen vertelde mochten we niet aanhoren
En nog veel meer. Onze nieuwsgierigheid was groot en meestal wisten we af te luisteren maar van gezellig buitenspelen was in dat geval geen sprake. Wel van gemopper.

Zwembad en speeltuin waren me liever maar die hebben de kinderen van nu ook.
En andersom, wij zouden  vroeger waarschijnlijk maar wat graag binnen zijn gebleven als we de mogelijkheid hadden te gamen of filmpjes bekijken.
Een sterk (wat is dat trouwens?) karakter en gezonde mentaliteit krijgt een kind net zo goed thuis, bij familie, op school,  eventueel op clubs en sport.

27 gedachten over “Was buitenspelen echt het ultieme kindergeluk?

 1. Meestal onthoud je de positieve gebeurtenissen.
  Buiten spelen was in onze jeugd heel normaal, ook het aftasten van je grenzen bij andere kinderen.
  Toch is het beter dan de hele dag binnen tv of te game. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Buitenspelen kon leuk zijn, maar ik zat meestal liever binnen op mijn kamertje. Gelukkig werd ik niet naar buiten gestuurd, maar soms kwam een vriendinnetje mij halen en ik kon mij niet altijd verstoppen, dus dan ging ik maar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk dat ik meer binnenspeelde dan de kinderen hier in de straat. Met lego, meccano, legpuzzels en een racebaan wist ik me goed te vermaken. Hier in de straat zie ik jongens in de stromende regen voetballen. Bij regen ging ik toch echt niet naar buiten. Naast veel geren door de stegen, waarbij een kind of 15 schuil in’t hoekie spelen, zie ik hier ook meiden die met pijl en boog achter elkaar aanrennen. Nix gendergedoe dus. 😉

  Like

 4. Buiten was vroeger ook plezierig. Geen auto’s op straat dus collectieve spelletjes doen als stoepen, hardloopwedstrijden, racen op die fiets etc. De tuin van de kerk in de volgende straat was goed voor militair getinte oorlogsspelen. Allemaal buiten. Of met de vloot miniatuurauto’s en stoepkrijt een hele fantasiewereld maken die ons als kinderen enorm boeide, de bewoners van de benedenhuizen minder. Want die zagen alleen maar dat krijt. De in de straat toen nog actieve winkeliers werden nog wel eens gepest. En sommigen daarvan reageerden dan fel. Zo smeet een van die mensen ooit in boosheid een tang naar onze hoofde die het mijne raakte en een gat in de bol veroorzaakte. Mijn leasevader zette dat daarna even recht. Zo ging dat in die tijd. Buiten was echt buiten schooltijd enorm genieten en veelal zelden buiten de eigen woonbuurt. Kortom, een mooie jeugd. Dat binnenzitten met een smartphone of ipad snap ik nooit zo goed, maar die kinderen van nu zullen dat later wel weer anders uitleggen..

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hadden wel degelijk auto’s, de Dorpsstraat was een doorggangsweg, via Jisp ev naar Purmerend. Ook voor de bus.
   Men was ook streng, we mochten van Pa niet op het erf (fruitbomen) bij de buren ook niet (groentetuin), bij de boeren niet op het land (hooi of koeien),op de een of andere manier werden we altijd in de gaten gehouden, niet in het minst door ouders van meisjes.

   Like

 5. Ik zal het ook wel mooier herinneren dan het was, maar ik weet wel nog heel zeker dat wij in de zomer met alle kinderen van de straat bijvoorbeeld verstoppertje speelden en dán….mochten wij veel langer opblijven dan normaal. Verder herinner ik mij dat ik graag alleen speelde binnen, maar de buitenspelletjes was ik dol op: touwtje springen op verschillende manieren, ballen, ook met drie, schipper mag ik overvaren, witte zwanen zwart zwanen enz. Tollen ook. Ik was er dol op. Ik zou het zo nog eens willen proberen, “Hans weet jij waar ons springtouw is..?” dag, ik ben naar buiten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat waren fijne spelletjes, dat klopt maar het duurde nooit lang, er kwamen meestal een paar groten die gingen bazen. Achteraf besef je dat dat eigenlijk al pubers waren.
   Misschien wil Hans nog een keer met je meedoen? 🙂

   Like

 6. Mooie herinneringen ! Buiten spelen op de boerderij: de ruimte de natuur de ontdekkingen . Nu is buiten spelen een must om de ogen rust te geven na het vele op het scherm kijken. De diepte buiten voorkomt dat ogen te hard groeien. Ingewikkeld maar volgens oogartsen hét probleem in de toekomst ….

  Geliked door 1 persoon

  1. Sporten. Fietsen. Op kamp. Hier in het buitengebied zie ik iedere zomer de kinderen naar de plassen gaan, vlakbij de bossen. Hun ogen krijgen heel wat afleiding.

   Geliked door 1 persoon

 7. Mijn kinderen speelden meestal buiten maar soms (vooral als het begon te regenen) tuimelden ze binnen om met de Atari te spelen.

  Lezen deden ze niet zo, daar aardden ze naar hun vader.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik had nooit buiten zichtafstand van mijn moeder gemogen, dus heb ik mijn kinderen wel die vrijheid gegeven. Er waren zo een veertien buurtkinderen in totaal, meestal waren ze er niet allemaal.

    Like

  1. Ik wou dat ik het wist.☻
   Het gaat me om wat ik lees en hoor: kinderen horen buiten te spelen, zo niet dan is het zielig. Ik ken mensen die praten alsof de generatie van nu diep ongelukkig is om die reden.
   Ze vergeten dat tijden veranderen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.