Over glas. (artikel uit NRC)

Ken je dat,  dat sommige ramen lastig te zemen zijn?  Nu las ik dat het ligt aan de tinkant van het glas:
  ….bijna  niemand weet dat twee kanten van een gewone floatglasruit verschillen in hun eigenschappen. De kant die destijds op het vloeibaar tin rustte (de ‘tin side’, of ‘bottom face’) is anders dan de ‘air side’. Het glas van de tinkant heeft een minieme hoeveelheid tin geabsorbeerd en daarbij waarschijnlijk ook wat eigen materiaal aan het tinbad afgestaan. Van de weeromstuit is de ‘wettability’, het vermogen om egaal nat te worden, van de tinkant aanmerkelijk slechter dan die van de luchtkant. Japanse glasonderzoekers (Satoshi Takeda c.s.) beschreven het in 1999. Een druppel water vloeit op de luchtkant van floatglas beter uit dan aan de tinkant: die is ‘hydrofoob’. Wie het weet ziet het verschil bij het ramen zemen. De tinkant van floatglas verweert ook minder snel dan de luchtkant, is in 2005 vastgesteld (Tiziana Lombardo in Glass Technology.)
Het volledige artikel staat HIER

Niet dat we nu met plezier ramenlappen, het is zomaar een weetje. Je kunt het hoogstens als smoes voor jezelf gebruiken: mijn ramen zijn aan beide kanten hydrofoob, de rotzakken.
Tis en blijft een karweitje waardoor ik langdurig uitstelgedrag vertoon. Pas als het te donker wordt in huis zoek ik de zeem, liever houd ik een paar lampen aan.
Of kaarsen, is nog gezellig ook.

18 gedachten over “Over glas. (artikel uit NRC)

 1. Ik wacht steeds te lang… en dan krijg ik ze niet meer proper. Vorige week deed ik een poging. Nu kijk ik door ramen vol strepen. Ik begrijp niet waarom dat bij mij nooit lukt, maar ik vlieg er dan ook altijd over. In ramen lappen heb ik nooit zin.

  Geliked door 1 persoon

 2. Binnenkant doe ik maar heel af en toe, de buitenkant iets vaker….. met een stok! Ik ga echt niet op een wiebelend trappetje staan…… de grond blijft hier verzakken, dus het is alleen vlak als het net weer opgehoogd is…… nee… ik begin er niet aan, met een stok is het mij schoon genoeg!
  Maar van die twee kanten had ik nooit gehoord……. leuk om te weten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ramen lappen is ook voor mij een terugkerend probleem. Er zit altijd wel in onvolmaaktheid. Maar ja dat is met veel dingen. Blij dat ik hier lees dat ik niet de enige ben. Bij de ander ziet her er altijd beter uit. Of ik ben dan minder kritisch. Wat ramen lappen al niet vermag 😅

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit geldt natuurlijk voor dubbelglas, als je aan de binnenkant een kaars of lampje bij het raam houdt, de ‘tin side’ moet je spiegelingen geloof 3 van het licht krijgen.
  Maar het maakt niet uit met ramenlappen dat werk is gelijk gebleven aan dat van enkel glas. Hans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.