Carnaval

Het feest der feesten, volgens de liefhebbers.
Wat ik zag in de jaren zestig-zeventig, in Gelderland maar het had ook  overal in het zuiden kunnen zijn:

Er is voldoende bier en er staan liters frisdrank koel.
Grote koffiekannen zijn aanwezig.
Snert pruttelt op het sudderplaatje en worstenbroodjes liggen in de oven, een hort eieren, mik en bakboter bij het fornuis.
Mokken en glazen vooraan in het buffet.
Er kan niets meer misgaan, zelfs de juiste muziek speelt op de achtergrond.
Het kan beginnen.

Denk niet dat ik ga stappen en vannacht met een sliert zingende feestelingen thuis kom en eieren ga bakken.
Dat was niet onaardig toen we jong waren maar lang niet zo uitbundig, later sleet het eruit wat eigenlijk wel jammer was.
Dit is een voorbeeld van wat ik meemaakte bij carnavalisten-van-huis-uit, de oude hap.  Niet iedereen deed het zo, meestal was er alleen soep, of eieren, of broodjes. Bij anderen stonden deze etenswaren drie dagen eetklaar in de keuken; af en toe kwam er iemand binnen die honger had, wat nuttigde en weer de kroeg in dook.

Deze, in mijn Hollandse ogen overdreven,  gastvrijheid verdween langzamerhand. Er ging dan ook veel geld in zitten wanneer je de kosten van het stappen erbij telt.
Maar dat er veel plezier aan de dagen werd beleefd stond buiten kijf.

19 gedachtes over “Carnaval

 1. Ans zegt:

  Zoals elk jaar is mijn broer weer afgezakt naar zuidelijk Zuid-Limburg om zich in het feestgedruis te storten en mij te spelen in een carnavalsband. Hij doet dat al jaren en vind het geweldig. Ik blijf gewoon in Monnickendam,,,,,,,, ik heb nog nooit het echte carnaval meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. ms zegt:

  Ik zag als kind één keer die van Aalst. Te veel gedrum.
  Ik zag één keer een stoet in Limburg waar mijn dochter in meeliep. Te veel gedrum.
  Gisteren gingen we naar Tienen en het stoorde me dat ik haast niet op bestemming geraakte omdat die carnavalstoet uitging. We moeten de kalender in het oog houden om er niet tussen te geraken.

  Ook niet aan mij besteed dus.

  Geliked door 1 persoon

   • ms zegt:

    De twee eerste jaren dat we hier woonden ging hier ook een stoet uit, we gingen er naartoe en er vloog een rauw ei op mij.

    De volgende burgemeester schafte het gedoe af. Nu is er sprake van om het terug in te voeren.

    Ik ben blij dat de carnavalisten hier niet meer op dat stuk aan de overzijde hiernaast zitten. Dat waren gewoon ruziemakers. Deden ze het niet onderling, dan wel tegen ons.

    En bij velen is het enkel een goede rede om zich dagenlang een stuk in hun erwten te drinken.

    😂

    Geliked door 1 persoon

 3. In onze grote stad leeft het begrip gewoon niet. Men heeft het ooit eens getracht van de grond te krijgen, maar om in de kroeg te zitten heb je hier geen carnaval nodig. Toch heb ik door onze vakanties in de jeugd wel iets opgelopen van het virus. Onze toenmalige gastfamilies op de logeeradressen in Valkenburg en Berg en Terblijt waren in de zomer al bezig met voorbereiden op dit feest. Jurkjes maken voor de dochters, de verkiezingen van Prinsen en gevolg, En men showde wat men al klaar had voor de buhne. Toen ik getrouwd was ging ik wel eens kijken. Maastricht, Uelestraten, Roermond. Ik vond de sfeer leuk, maar snepte weinig van de opschriften en uitspraken. In Vaals zag ik hele slierten mensen van kroeg naar kroeg hossen. Mannen en vrouwen door elkaar heen. Nooit helemaal gesnapt waar ze al dat vocht lieten… Neemt niet weg dat ik morgen wel naar het carnaval in Mainz, Dusseldorf en Keulen kijk. Kleurrijk schouwspel. En bij de kachel heel plezierig. Ook al omdat ik in die steden de weg een beetje ken en weet waar ze dan langs gaan…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.