Hemelse hemel?

In de hemel komt alles goed, werd ons verteld. Daarmee hield (en houdt) men gelovigen zoet en vooral volgzaam. Niets nieuws, deze chantage wordt in veel religies gebruikt.
Het heeft niet geholpen.
Van de katholieken is dat begrijpelijk, we leerden al jong alle zonden te biechten om met een schone ziel opnieuw te beginnen dus gingen we onbezorgd door met het snoepen uit de koektrommel. Stiekem uiteraard, wereldse straf woog zwaarder.
Nog afgezien daarvan leek die hemel me, kind zijnde, weinig attractief.
Wie wil er nou de godganselijke dag naar hemelse muziek luisteren terwijl er in snackbars volop bebopalula was te horen? Almaar bidden en god vereren? De wekelijkse hoogmisgezangen waren al beroerd genoeg.
Maar het ergste vond ik het idee dat we allemaal één grote gelukkige familie zouden zijn, als een liefdevol gezin, volgens de oude pastoor.
Met mijn ruziebroertje? Ik kon hem (toen) niet luchten.
Een paar buurkinderen die altijd knokten? No way!
Een hatelijke onderwijzeres, dat vreselijk mens? De gedachte deed me rillen.
Die jonge weduwe? Hoe zouden zij en haar man elkaar willen terugzien, vast niet als broer en zus.
Het idee stond me tegen temeer omdat je een geest was, lekker eten was er dus niet bij. Ja, een kind denkt logisch. Of simpel. Of juist pragmatisch.
Later las ik over het Walhalla, De Eeuwige Jachtvelden, het Elysium en meer hiernamaalsen.
Je kreeg ze nooit voor niets. De goden stelden eisen en weet je wat? Het waren gewoon de eisen die in een samenleving nodig zijn om de boel redelijk draaiende te houden.
Geven en nemen.
Zonder overspannen geloofswetten maar toen ik dat besefte was ik al lang kind af.

23 gedachten over “Hemelse hemel?

  1. Precies! Het waren gewoon de gewone regels maar dan verhemelijkt met wat harpgespeel en een potteke rijstpap.

    En dat verheerlijkt lichaam? Dat van nu? Of dat van wanneer je 20 was?

    Het leek me ook een nogal saaie bedoening, maar ik was nogal sceptisch want zie je: wie wist dat? Wie was er al geweest en teruggekomen? Dus liet ik ze maar leuteren en dacht: “ik zal wel zien”.

    Geliked door 1 persoon

  2. Eigenlijk wel tegenstrijdig, de hemel vergeeft je je zonden, maar de aardse straf is zwaarder.
    Zit hier echt over na te denken, had ik als kind mooi kunnen gebruiken om mijn aardse straf te ontlopen.
    Ik kreeg als troost te horen dat we elkaar niet meer zouden herkennen uit ons aardse leven, was best wel een opluchting. Hans

    Geliked door 1 persoon

  3. De hemel dat is hier en nu. Je moet hem wel zelf kunnen maken. Daarom mogen we er geen hel van maken. We mogen blij zijn dat we erbij zijn… een toevalstreffer tussen precies dat ene eitje uit de duizenden en dat ene zaadje uit de miljoenen van precies die man en die vrouw. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. We hebben veel chance dat we erbij zijn. Halleluja!

    Geliked door 1 persoon

        1. Diepe gedachten hebben we, zo laat in de avond.☻
          Dat we uitverkoren zijn uit die duizenden zaadjes en eitjes is nog geen garantie voor een hemels bestaan. Het is m.i. de natuur, niet meer, niet minder. 🤔
          Ik ga er een nachtje over slapen.

          Geliked door 1 persoon

  4. Het is wel opmerkelijk dat al die volkeren en religies dromen uitdeelden over een leven na de dood. Van schepen die langs de hemel voeren vol gulle gaven tot 40 maagden, van hemelse muziek en een fijne opvang door de engelen, altijd en overal geloven wij mensen dat er meer is tussen hemel en aarde. De wetenschap bewijst dat dit zo is, maar niet in de vorm zoals ooit beloofd en nu nog wordt beleden door een aantal stromingen. Buiten dat dunne schilletje atmosfeer is het zeer bedreigend weten we nu. Koud, kil, onleefbaar. Kortom we moeten denken in spirituele zaken die ons samenbrengen zonder stoffelijk lichaam. Slechts de geest (ziel) zal overleven. Vraag is dan wel wat je aanmoet met die maagden en zo meer…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.