kerst

Als de kerst uit mijn hoofd is verdwenen

Vanmorgen bekeek ik de kerstboom en -versiering. Ze doen geen dienst meer en moeten weg.
Vanavond zag ik in de straat de meeste tuinlampen en -hertjes nog branden. Toch was het niet zo aantrekkelijk als vorige week.
Het is het gemis aan sfeer. Al weten we dat het kerstverhaal slechts symbolisch is, en, niet te vergeten, wordt bespeeld door producenten van gebakken lucht, toch heerst er een stemming van lichte spanning. Licht en nog meer licht zijn uitingen ervan, zij verhogen de feestvreugde.
We weten het en veelal zal het het vooruitzicht niets met de kerstgedachte te maken hebben maar een gezins/familiedag, etentje thuis of elders, weekendje weg, vriendelijke oude films op televisie, misschien een weerzien van verre verwanten, zijn zaken waarnaar men uitkijkt. De wende lijkt het ultieme moment voor dergelijke dingen, een nieuw begin en zo. Daar hoort extra licht bij en mag wat kosten.

En na een paar dagen is dat allemaal voorbij, de verwachtingen zijn al of niet uitgekomen. Lampjes, boom en beeldjes kunnen opgeborgen tot het volgende kerstfeest.
Wie weet wat we dan afspreken.
Ik gok wederom op een aardappelmaaltje en hoop op een kroket. Of twee.

29 gedachten over “Als de kerst uit mijn hoofd is verdwenen

 1. Leuk dat je het mij allemaal uitlegt, waarvoor de Kerst kan dienen, Bertie. IK zie er soms tegenop -meestal eigenlijk- maar er is altijd wel iets warms bij. En inderdaad dat is belangrijk, maar we moeten er niet zo’n opgeklopte Amerikaanse bende van maken of alles om eten, versiering, cadeautjes draait. Dat zou een stuk prettiger zijn, want ongewild lijkt het toch net of je daar dagen mee bezig moet zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij mij is het versierd tot na de jaarwisseling. Kerst is voor mij het kerstverhaal, de liedjes, maar ook lichtjes en gezelligheid.
  Kleding net iets chiquer dan normaal, eten ook net iets anders…..hoeft geen bijzonder eten te zijn, maar dan wel wat mooier opgediend.
  Nu nog de jaarwisseling…..vandaag mag het vuurwerk weer verkocht worden…..aan mij verdienen ze geen cent.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier blijft de kerstboom tot januari. Voor mij hoeft het ook niet, maar de twee jongetjes hebben hem opgetuigd en mogen hem ook in de middag van de eerste schooldag aftuigen.
  De lichtjes in de vensterbank mogen nog even blijven. Het staat ’s middags zo gezellig. Tot je er opeens genoeg van krijgt. Net als de kaarsen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat mij betreft blijft de versierde kerstboom het hele jaar staan. Ik ruim de meest spullen wel op op 6 januari, maar enkele versieringen laat ik gewoon hangen. Die zijn te mooi om 11 maanden per jaar in een doos te laten.

  Geliked door 1 persoon

 5. De post bracht vandaag nog kerstkaartjes, dan kijk je wel even vreemd.
  Niet voor iedereen is het een gezellig samenzijn, meer een alleen zijn.
  Een kroketje is ook heel lekker op brood. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.