Vredige Kerstmis.

Deze wandlichtjes lagen al zo lang in de vergeethoek dat ze weer nieuw lijken nu ik ze opgehangen heb.
Nou ja, nieuw, ze zijn frommelig en een klein gedeelte van de lampjes doet het niet. Voorheen ook al niet. Vonden we niet erg.
In een druk gezin gaat zo vaak iets kapot, daar maak je je op de duur niet dik meer om. Je repareert waar nodig is of gooit weg. Of, en dat sluipt er ongemerkt in, je laat het zitten.
Dat laatste is iets waarvoor je moet uitkijken, je wordt gemakzuchtig en voor je het weet heb je een huis als een ruïne en mopperende kinderen en zijn er geen kopjes met oren voor de visite.
Daar wilde ik iets aan doen.

Het stalletje was al zover, uitgedund door overleden herders en schapen en nooit vervangen. Wat er nog stond was gewond; gebutst, oren kwijt en neuzen, handen verbrokkeld, kapotte kleren, uitgedroogd mos, een slagveld gelijk en dat zou de gedachte aan vrede vrede moeten opwekken. Je zou eerder denken aan de Eerste Hulp voor Minderbedeelden.
Het zag er bespottelijk uit en dan ook nog lampjes die het niet deden, ik had er even genoeg van.
‘We zijn te armoedig bezig,’ zei ik, ‘laten we om te beginnen de kerststal weggooien.’
Hoera, riepen er een paar,  eruit met die oude spullen.
Het ruimde lekker op.
En zie,  we hadden er allemaal vrede mee.

22 gedachten over “Vredige Kerstmis.

  1. Net nu ik wil vertellen over de zuinigheid van de chaperon (een oranje houdertje met groene oase erin, twee voor de prijs van een) en mijn over-de-balk-gooien gedrag met twee grote kersttakken voor de prijs van drie, en wat ik ervan gemaakt heb, net nu kan ik het mailadres van Bertjens niet vinden om het resultaat te laten zien.

    Er zitten kartonnen rode appeltjes in, over van vorig jaar, en in elk opgemaakt
    stukje een kleine kaars, uit een doos die al jaren op de plank lag. Daarbij nog wat overgehouden zilverslinger. Hopelijk is de beschrijving genoeg om een vredig beeld te schetsen?

    Geliked door 1 persoon

    1. Haha, ja, ik kan me een beeld vormen, klinkt als een zeer luxe uitvoering 😀 en vredig, erg vredig.
      Mijn mailadres wil maar niet op de site verschijnen, ik kan de juiste plugin niet vinden en wil het niet openbaar maken.
      Als jij een site hebt kan ik daar een reactie achterlaten, dan zie je het adres automatisch.

      Like

  2. Wij kijken elk jaar naar wat de moeite nog waard is om uit te stallen en wat niet. Daardoor kunnen we ieder jaar weer verrassen (ons zelf vooral) met een andere aankleding van de winterse vieringen. Maar…ik ben altijd blij als het dan weer 2 januari is. En alles weer kan worden opgeborgen. Klaar er mee, voor een heel jaar….

    Like

    1. Juist dat opbergen gaat te haastig, blij dat je er vanaf bent. Kapotte beeldjes e.d. werden ongezien in dozen gedaan, het jaar daarop heette het: volgend jaar kopen we betere.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.