oudejaar·vuurwerk

Vuurwerk, ja of nee?

Het doet veel kwaad maar heeft ook zijn bekoring. Ooit genoten wij er zelf van, samen met vrienden een groot pakket kopen en naar het nachtuur toeleven.
Eerlijkheidshalve  moet ik toegeven dat niet iedereen er zorgvuldig mee omsprong. Dat er niet nòg meer ongelukken gebeuren is bijzonder.

Wat ik vervelend vind is het (zogenaamd stiekeme) geknal wat we deze dagen horen. En dat dat gaat duren tot nieuwjaarsdag.
Het gebeurt wel dat ik, aan de waslijn staande, de hemden uit handen laat vallen door onverwachts zzzzzjiet-pang!  Zitten ze een paar tuinen verderop en gooien van achter de schutting in het wilde weg (de hemden lijden er niets mee, da’s mazzel).
Ik schrik me wezenloos wanneer er vlak bij me een rotje knalt. Ook ben ik bang dat ze me raken want van het betere gooiwerk hebben ze niet altijd kaas gegeten, het lijkt op spannende paniek van jonge jochies.
Nooit zie ik volwassenen of grote jongens die dit doen. Naar wat ik hoor ligt dat in de steden anders, daar schijnt het veel erger te zijn maar dat hoef ik niet te weten.
Onze eigen jongens deden het ook. Zoiets hoor je dan later.
Hoe kwamen jullie er aan? vroeg ik. Schouderophalend mompelden ze wat.
Tja, begreep ik,  er  was altijd wel een broer of vader die naar België ging voor het echte vuurwerk en een berg rotjes kocht.
Ik gun ze het plezier maar waarom bewaren ze het niet voor oudejaarsavond?

24 gedachten over “Vuurwerk, ja of nee?

   1. Ik liep een trauma op in de baarmoeder voor harde knallen… mijn opa vuurde per ongeluk twee kogels uit zijn jachtgeweer af in huis naast mijn moeder die toen zes maanden zwanger was van mij… het verhaal is ongelofelijk maar waar.., ik moet het eens opschrijven.

    Geliked door 1 persoon

 1. Om twaalf uur na de jaarwisseling vind ik het leuk, vooral het siervuurwerk, maar het knappel hoort erbij. Dat hoeven van mi geen lawinepijlen te zijn waarbij de scheuren in de muren springen, maar dat er wat herrie klinkt is normaal. Van mij mag het ook professioneel afgestoken worden, prima. Zelf afsteken hoeft van mij niet…. als ik afsteek zie ik minder om mij heen en mis ik veel. Het is mij ook te duur trouwens, daar heb ik liever wat anders voor!
  Zo jammer dat ze al wekenlang knallen, vreselijk dat er veel ongelukken gebeuren. En zielig voor de dieren die er bang voor zijn. De honden van Edwin vinden het allemaal prima, die schrikken er niet van, maar dat kan veranderen als er buiten een keer wat vuurwerk naar ze toe gegooid wordt!
  Vorig jaar was ik ergens waar de hele dag vuurwerk afgestoken was alsof het al 12 uur geweest was…. knallen aan één stuk door….. geen lol aan, want om 12 uur hoorde ik geen verschil! En dat vond ik altijd juist leuk….. dat het ineens losbarstte om 12 uur…… niet als het de hele dag al is. De aardigheid is er zo af! Dan toch maar een mooie vuurwerkshow en iedereen die zelf knalt in de kraag grijpen… ze hebben het er zelf naar gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier hoor ik weinig geknal in de stad. Zelf heb ik er nooit aan meegedaan. Vuurwerk zoals op 14 juli door de grote Franse steden verzorgd vind ik erg mooi. In Alkmaar hebben ze op 8 oktober het vuurwerk voor het eerst vervangen door een fraaie lasershow. Want ook gemeentelijk vuurwerk vinden ze om milieuredenen niet meer van deze tijd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is milieuvervuilende vandalisme in de hand werkend rotzooi waar nog steeds teveel onschuldige slachtoffers bij vallen. Elk ander feest met zoveel problemen zou per direct worden afgeschaft maar omdat dit traditie is en afschaffen niet gaat werken blijft die klereherrie bestaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zie er helemaal niets (meer) in. Heb er als jeugdig mens waar mogelijk natuurlijk ook mee lopen klooien. Wilde mijn zoon nog wel eens bijstaan toen die nog de leeftijd had om het leuk te maken na aanvang van het nieuwe jaar. Maar die had er al snel genoeg van, net als ik. Nu ben ik elk jaar bezorgd om huis, auto, dieren en zo meer. Gelukkig duurt het in onze omgeving meestal maar kort. Al zijn er lieden die zelfs in augustus nog steeds vuurwerk in huis lijken te hebben. Maar wat mij beteft mag er dan ook een verbod komen op dat spul. Onze poezen zullen er zeker dankbaar voor zijn….

  Like

  1. Met onze honden, katten en ander spul namen we altijd voorzorgen.
   Iedere eigenaar weet dat ze de dieren tijdig binnen moeten halen, desnoods opsluiten in de logeerkamer. Al valt dat met een kat niet altijd mee.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.