Duister denken

Een groot voordeel van sneeuw is dat de omgeving oplicht in avond en nacht.
Zojuist keek ik naar buiten en zag dat er een nieuw wit waasje over de half verregende rest ligt. Dat maakt me blij, ’n beetje in ieder geval.
Een winter mag streng zijn, ijzig koud en bergen sneeuw brengen, ik houd van extremen ondanks de overlast.
Toch is er één ding van dit seizoen dat ik moeilijk kan accepteren en dat is de donkerte.
Heerlijk, zegt men, cocoonen, waxinelichtjes, knusjes bij elkaar zitten, dekentje om je heen.
Het klinkt me klef in de oren, het koeren ontbreekt nog. Het is hooguit gezellig voor een paar dagen, dan is de waxine op. Gewoon schemeren deden we altijd al zonder geknus.

De middagen zijn te kort, de avonden eindeloos, je gaat naar bed om te slapen tot het weer licht is.
Het feit dat ik weduwe ben maakt het er niet beter op. Tja, ik ga me geen nieuwe echtgenoot aanschaffen om een paar donkere maanden door te komen. Het zou wel handig zijn maar wat zeg je tegen zo’n man in februari? Houdoe en tot de volgende winter?
Liever zou ik een kamerkampvuur aanleggen.
Als de buren er niet op tegen waren. En er genoeg aanmaakhoutjes zijn. En…
Zie je nou wat die donkerte met me doet? Ik word er niet goed van.

27 gedachten over “Duister denken

  1. Hahaha, een man voor de wintermaanden…. ik wil altijd een paar maanden iets met een loodgieter, een jaartje een timmerman, een kwartaal een metselaar, een half jaartje een electriciën…… ideaal…… als alle klussen gedaan zijn mogen ze weer gaan!
    Ik heb een enorme voorraad waxinelichtjes….. ik ben een “knusmuts” . 😀
    Eigenlijk vind ik de donkerte pas opvallen als het al op zijn retour is, in januari….. veel lichtjes zijn weer opgeborgen, geen feesten meer….. en als het dan nog donker weer is ook vind ik het een erg saaie maand! Maar….. sneeuw en ijs kunnen veel goed maken….. als ik dan ’s morgens naar buiten kijk en de witte weilanden zie, of schaatsers over de vaart achter mijn huis zie gaan, kleine kinderen op het kikkerslootje ervoor….. dan is januari toch mooi! Half januari is het al duidelijk langer licht, mijn moeder was de 19de jarig, dat was voor ons het moment dat het licht ging opvallen.
    Een kampvuurtje in de kamer……. je zou een open haard moeten hebben!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Knusmuts, die houden we erin😊
      Natuurlijk heb ik ook lichtjes, een paar grotere kaarsen steek ik vaak aan voor de sfeer.
      Nog 10 dagen, dan is de kortste dag en kijk ik weer vooruit.

      Like

        1. Dat is iets om naar uit te kijken. Ik tel de dagen en kijk vanaf 22 december een paar weken naar de tijd van zonsop- en ondergang. Als een weerfanaat. ☼
          Tot ik weer gewend ben.

          Like

  2. Ik heb op zich geen last van de donkerte, maar wel aan het gebrek aan zonlicht. En kaarsjes en waxine helpen niet tegen een vitamine D tekort.

    Op naar het Kruidvat!

    Wat ik ook wel merk is dat ik vroeger in bed ga. Een winterslaap zou ook uitkomst bieden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Mijn zusje, die verleden jaar is gaan hemelen, had voor de donkere maanden zo’n lichtlamp. Het hielp wel zei ze, ze was wat minder somber daardoor.
    Wij zijn nog met zijn tweeën. En passen twee dagen op de kleinzoons van 4 en 7 jaar. En woensdag breng ik ze naar school en haal ze om 12 uur op. Ze eten hier en dan komt ma er al aan racen in haar Aygu turbo.
    Na die oppasdagen zit ik ‘savonds om 10 uur verlangend naar de klok te kijken of het bedtijd is. En de jongetjes hebben geen boodschap aan een oma die wat somber is.
    In eerste instantie wilde ik niet oppassen. Ik was net in de vut na al die jaren in het onderwijs. Maar mijn man wilde dolgraag. En nu wil ik het niet meer missen. Het brengt afwisseling. Je moet opstaan, je moet eruit om te brengen en halen. En het brengt levendig- en vrolijkheid in huis.

    Geliked door 1 persoon

    1. Een lichtlamp wil wel eens helpen bij somberheid. Maar die hoef ik niet, ik erger me meer.
      Onze kleinkinderen zijn volwassen en hebben geen oppas meer nodig maar ik weet dat het afleiding geeft en plichtsgevoel stimuleert, dat is gunstig.Ze vinden het waarschijnlijk ook leuk om mee te scheuren in de turbo.☻

      Like

  4. De sneeuw zorgt zeker voor een vrolijker heldere omgeving, beter dan regen en donkere wolken.
    Hou ook niet zo van het donkere grijze weer, de waxinelichtjes zijn niet zo duur dus de fik erin.
    Maar er is hoop, straks weer lente. Hans

    Geliked door 1 persoon

  5. Een vrouw extra met de kerst, dat zou best een aardig zijn. Een die geen ijskoude voeten tegen je aan legt, snotterig is, moppert over de sneeuw in de tuin die opgeruimd moet worden en zo meer. Dan werd het vanzelf voor een beetje man allemaal lichter en goed te verdragen. Als alternatief zetten we het kerstdorpje maar neer en de nodige kleine verlichte boompjes…helpt ook…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.