Columns schrijven volgens de regels, dat valt nog tegen.

Daarom durf ik me geen columnist te noemen.
Vroeger wist ik niets van deze regels. Ik rommelde maar wat aan, gooide er een grap tussen en ziedaar: een column. Of cursiefje. Dacht ik.
Op clubs leerden we dat het in elkaar zetten van stukjes een apart onderdeel van schrijven is waar je niet te min over moet denken.
Hiereen paar links voor degene die geïnteresseerd is, daarna de samenvatting. (Vergroten op laptop: ctrl ingedrukt houden en scrollen)

http://taalislol.classy.be/cursiefj.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cursiefje
https://www.schrijvenonline.org/tips/drie-valkuilen-bij-het-schrijven-van-columns
https://ariekok.wordpress.com/2012/09/21/hoe-schrijf-je-een-column-negen-tips/

30 gedachten over “Columns schrijven volgens de regels, dat valt nog tegen.

  1. Dat valt nog niet mee….. ik schrijf wel gewoon stukkies. Het leukst vond ik altijd het schrijven over gekke voorvallen van lang geleden….. of van nu….. maar de oude verhalen zijn allemaal al geschreven en de nieuwe….. tsja, ik maak niet dagelijks echt gekke dingen mee…. niet eens wekelijks, dus nu is het meer een gewoon dagboek aan het worden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ja, dat wordt het steeds meer…… vind ik ook wel leuk hoor, ook fijn om weer even terug te lezen, maar ik denk dat het voor anderen minder interessant is. Nou schrijf ik toch vnl. voor mijzelf en is het alleen maar meegenomen als anderen dat ook leuk vinden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Je moet jezelf niet te veel in een keurslijf laten drukken. En je moet ook vooral jezelf blijven. Trucjes van anderen overnemen kan het onnatuurlijk of gezocht overkomen. Ik schrijf geen columns, maar vaak leun ik er wel tegenaan omdat ik columns mooi vind. Denk aan aan het eind teruggrijpen naar het begin. Vroeger was het vooral Hugo Brand-Corstius die ik onnavolgbaar goed vond met Alexander Pola op een goede 2e plaats. Tegenwoordig vind ik Pieter Derks nog veel beter met zijn columns die hij op de radio voorleest. En dan gaat het toch vooral om de lading eye-openers die hij spuwt. Ik heb zelf ook wel eens een ingeving, maar hij grossiert er in.

    Geliked door 1 persoon

    1. Geen keurslijf. Algemene regels zijn niet altijd trucjes. De betere columnisten zijn juist goed doordat ze de regels in acht nemen.
      Schrijven is een van mijn aardigste hobbies en dat wil ik zo goed mogelijk doen. Fanatiek oefenen doe ik niet meer, ook insturen voor wedstrijden niet meer, een paar publicaties in bundels vind ik genoeg.
      Maar wanneer ik iets teruglees wat niet erg duidelijk is vind ik dat jammer, dat dan weer wel.

      Like

    1. Ze zijn niet allemaal goed,dat klopt. Maar die Ximaar noemt zijn/waren héél goed.
      Dat hoeven wij niet te zijn, er gaat niets boven eiges. 🙂
      Maar voor mezelf maak ik er soms een (overdreven) punt van.

      Like

  4. Martin Bril…. voor mij dé koning van de column. Je hebt een eigen stijl Bertie, speels en toegankelijk. Inspiratie en transpiratie hoorde ik eens. Gaat ook op voor het schrijven de column.

    Geliked door 1 persoon

  5. Dat klopt wel allemaal, maar als je je te zeer op deze regels gaat richten, komt er niks moois meer uit je pen. Ik probeer snel te schrijven vanuit mijn buikgevoel. Daarna geef ik het vorm met herschrijven, schikken en schrappen.

    Geliked door 1 persoon

  6. Het is als met alles, denk ik. Als je de basis beheerst, pas je het vanzelf toe. Doe je dat niet, of deels, dan is het ook goed. Plezier in het doen staat voorop. De lezer bepaalt of je ‘goed’ bent of niet en wat die mooi vindt is zelfs voor professionele tekstschrijvers vaak ongrijpbaar.

    Geliked door 1 persoon

  7. Een column is inderdaad iets anders dan zo maar een stukje schrijven. Ooit moest ik die dingen ook neerpennen voor wat bladen en dat vroeg echt om een omschakeling. Ook vaak door de beperking in aantallen woorden….

    Geliked door 1 persoon

  8. Dank Bertie voor je bespiegelingen over ‘column’ en diverse linkjes naar betreffende sites.
    Ik lees graag Theodor Holman, elke dag schrijft hij een column in het Parool, je kunt het gewoon googelen.
    Verder schrijft hij ook in de Groene Amsterdammer onder de naam Opheffer, kun je ook zo lezen.
    Martin Bril was subliem inderdaad !

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.