zuinigheid

Zuinig? Nee…

Uiteraard zijn echtgenoot en ik opgegroeid met zuinigheid, dat hoorde vroeger  zo, schijnt het.

Wij hebben dat niet overgenomen.
Al jong zagen we het nut niet in van gezond maar karig broodbeleg, kleurloze ranja, doorgeschoven fietsen en wat dies meer zij.
En dan het eten voor kat en hond. Geen brokken, wat wij kregen aten zij ook en wat wij niet lustten aten ze er bij. Het gedweil met water en zeep om hun braaksels op te ruimen moet een vermogen hebben gekost, tel uit je winst.
Hinderlijk waren de 20-watt-peertjes in gang-, kelder- en wclampen.
En meer van dat.
Nee, niets voor ons, besloten we.
Met royale gebaren leefden wij en onze eigen hond uitbundig tot we de laatste handdoek moesten verkopen en bijna verhongerden van armoe maar wat wàs het een mooie tijd.
En de honger, die overleefden we makkelijk.
De ouders lieten ons voldoende na om weer aan te sterken, dat was een mooi gebaar van ze.
En nuttig.

21 gedachten over “Zuinig? Nee…

 1. Zuinigheid is prima als het nodig is….. zuinigheid wordt wel eens verward met gierigheid, maar dat is toch heel wat anders vind ik. Geld over de balk gooien vind ik zonde.. maar ik vind het wel logisch dat iemand die zat geld heeft duurdere dingen koopt dan iemand die weinig geld heeft. Zelf ben ik een koopjesjager….. door goed op te letten kan ik daardoor meer kopen dan ik anders zou kunnen. Zuinigheid om te kunnen sparen heeft alleen zin om een buffertje op te bouwen, voor als er iets stuk gaat….. vooral als het inkomen niet toereikend is om dure dingen even snel bij elkaar te sparen is het slim om te proberen een buffer op te bouwen, maar met een royaal inkomen is dat minder belangrijk. Met een fatsoenlijk inkomen is zuinigheid niet echt nodig, maar verspilling heb ik moeite mee.

  Like

  1. Verspilling, daar heb ik ook een hekel aan maar daar denkt men verschillend over.
   Zuinig zijn is vaak een gewoonte, ik zie het bij een paar mensen die automatisch naar de goedkoopste winkels gaan.
   Ach, ieder moet dat zelf maar weten.

   Like

   1. Ja, mijn voorkeur gaat ook uit naar de goedkoopste winkel, helaas heb ik in mijn eigen woonplaats niet veel keus. Veel goedkope dingen zijn gewoon goed, zo niet …. dan koop ik dat niet meer.
    Verspilling ziet inderdaad niet iedereen hetzelfde. Ooit vertelde iemand mij lachend dat zijn moeder zo zuinig was dat ze de volgende dag de overgebleven pannenkoeken nog at. Ik keek hem stomverbaasd aan….. ik doe dat ook, graag zelfs! Die ga ik echt niet weggooien, maar hij vond dat overdreven zuinigheid….. terwijl ik weggooien verspilling vind.
    Klopt, zuinigheid is ook een gewoonte….. prima, zolang het niet overdreven wordt. Ik vind het bijv. fijn als de verwarming laag staat,,,,, als ik bezig ben heb ik het altijd warm…. als ik zitten ga krijg ik het al snel koud…. dan vind ik het prettiger om zittend een dekentje om te slaan en de verwarming gewoon laag te laten staan. Mijn beloning is een lage energierekening en het kost mij geen moeite, ik vind het zelfs lekker!. Maar als ik het een keertje koud heb, als ik ziek ben of zoiets, dan gaat hij gewoon hoger, als ik visite krijg gaat hij ook hoger (als ik het niet vergeet, maar ik hoop dat ze het dan zeggen!). Ik ga echt niet zitten kou lijden, maar ik ben blij dat ik niet meer zo’n koukleum ben als vroeger…. toen kroop ik het liefst IN e verwarming. Het is veranderd toen ik een kind kreeg dat niet goed tegen de warmte kon. Met een hoogrode kleur lag hij in zijn wieg, dus de verwarming maar iets lager… en nog iets lager…. en het wende!

    Geliked door 1 persoon

    1. We doen het allemaal op onze eigen manier.
     Overdreven kou en warmte herken ik, ook hier was een baby ziek, leek koorts te hebben, je raadt het natuurlijk al… veel te warm.

     Like

  1. Het zal de tijd geweest zijn. Niet zozeer uit armoede alleen, ook was er minder luxe voorradig.
   En de kerken speelden ook een rol: armoe was een deugd. (Behalve in sommige kloosters .)

   Like

 2. Niets wordt door mij vervangen, voordat ‘het oude’ echt OP is. En nieuwe technologische ontwikkelingen op AV-, IT- en telefoongebied gaan eigenlijk volledig aan me voorbij. Zo had ik tot vorig jaar nog een TV staan, waar je een school goudkarpers in kon houden. Pas als er iets vervangen moet worden verdiep ik me in welk systeem of merk ervoor in de plaats moet komen. Ik ben een vrek 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Net als Fien. ben ik wat laat met reageren.
  Wij noemen het een Nesciootje, als er wat eten overblijft voor morgen. N.a.v. een verhaaltje in de bundel, waar de drie vrienden wat overhielden, maar net niet genoeg om er de volgende dag een maaltje van te maken.

  Dat doen wij dus wel.
  Van alle groentes inclusief aardappel kan een soepje worden gemaakt.
  Van alle restjes vlees kan een salade worden gemaakt.

  Elke dag houden we wel wat over om er de volgende dag wat mee te doen. Tortilla, Broodje Bacalau, Broodje MeDitEnMeDat. Soepje MeZusEnMeZo.

  Soms zijn we wel eens moe van altijd maar dat opmaken van de restjes. Dan gunnen we die Nesciootjes aan de meeuwen op de vuilnisbelt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een Nesciootje, goed gevonden.
   Je moet me natuurlijk niet te serieus nemen Pawi ☻ Ook ik warm/bak restjes op, met een of twee dingetjes erbij heb ik dan weer een maaltijd, weggooien doe ik niet gauw.

   Niet te vergelijken met de zinloze zuinigheid die men soms in stand houdt. Ik kende iemand die enthousiast was over het elektrische mes, ze had precies uitgerekend hoeveel ze bespaarde door ongesneden broden te kopen en het zelf te snijden,(scheelde toen vijf cent). Op jaarbasis hield ze misschien vijf gulden of minder over.
   Het mes had ze gekregen, dat wel.☺

   Like

 4. Ik kom uit een gezin waarin de nering naar de tering moest worden gezet. Keihard werken leverde vaak veel inkomen, maar dat ging er ook met scheppen weer uit. Sparen was voor de domme, nee liever een grote Amerikaan dan een klein Fiatje en zeker een keer per jaar uitgebreid vakantie vieren. Toen het definitieve afscheid aan was gebroken bleek er niets meer te zijn. Alles opgemaakt. Maar wel voor drie mensen geleefd denk ik. Zelf ben ik voorzichtiger. Geen schulden, never nooit. De hypotheek voelt al zwaar al is dat onzinnig in de moderne tijd. Toch ben ik niet al te zuinig, omdat genieten nu slechts kan en je maar niet weet hoe dat na je dood verder zal gaan. Als er niks is, de kans daarop heel erg groot, eindigt je kans op genot en geluk. Dan maar nu….Net terug uit Aken waar we weer de Kerstmarkt bezochten en de omliggende winkels en restaurants weet ik wel dat ik enorm heb genoten…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.