Bezoek, graag of niet?

‘Tegenwoordig is er niet veel meer aan, vroeger ging de familie bij elkaar op de koffie of zo...’
De vrouw keek rond. Enkelen knikten, verder kreeg ze weinig bijval.
Ze vergat dat die familie intussen flink was uitgedund en de overlevenden vaak een goede reden hadden om thuis te blijven. Ziekelijk, niet mobiel of gewoon geen zin meer in het miljoenste kopje koffie en thee. Bovendien hebben veel mensen hun eigen (klein-)kinderen met wie ze hun visitetijd doorbrengen.
De vrouw overdreef een beetje. Lang niet alle families liepen af en aan om dagelijks te buurten, enkele gezinnen daargelaten. Dat zag je eerder bij verknochte vriendinnen/buurvrouwen.
Wel was er meer vrienden- en familieverkeer dan nu.
Terugdenkend herinner ik me de gehaaste zondagochtenden.
Vroeg ontbijten, kinderen wassen en aankleden en vroeg lunchen, dan konden we tijdig wegkomen om zelf ergens naar toe te gaan voordat er iemand bij ons aanbelde.
Bij het ouder worden ging het geloop eraf, gelukkig maar, ik moet er niet aan dènken weekend-aan-weekend bezoek te hebben. Het geklit lag en ligt me niet zo.

Bij de jonge stellen om me heen zie ik het verschil met toen. Enkelen komen uit middelgrote gezinnen, de meesten hebben een of twee broers/zussen of, als ze erg jong zijn, vriendengroepen. Elke dag of weekend gevuld met visite zie je veel minder, ze hebben beiden een baan en om buren maken ze zich niet druk.
Ik benijd ze, ze kunnen hun eigen leven leiden.
De vrouw die er ‘niets meer aan’ vindt denkt daar anders over en waarschijnlijk zij niet alleen.

Tja, overleden ouders, zussen, broers, buren, kun je niet terughalen.
Ook kun je de tijd niet stopzetten al proberen een paar mensen het via kaartavondjes (‘dat was zo gezellig, geen tv…’) of iets dergelijks.
Ik begrijp het wel, je eigen huiskamer voelt intiemer dan een zaaltje in het gemeenschapshuis.

Maar voor mij hoeft het niet.

29 gedachten over “Bezoek, graag of niet?

  1. Bertie,
    wat bedoel je nu eigenlijk, vroeger was er veel inloop gewenst of niet , nu is het minder of helemaal niet.

    Wat vind je ervan, is dit een gewenste tendens of een gemis?
    Ik moet zeggen dat ik er twijfels over heb, je hebt een mooie snaar geraakt , dat is zeker.

    Like

    1. Vroeger was er veel aanloop, vaak teveel. Ik was er niet blij mee.
      Dat er nu veel minder mensen komen binnenvallen is me liever, ik ben graag op mezelf.
      De vrouw die klaagde denkt er juist anders over.

      Like

  2. Ja, heel herkenbaar, geslachten komen en gaan.
    Dwing de kinderen niet om op visite te komen, zeg altijd jullie hebben ook je eigen leven.
    Maar vanmiddag was het wel erg gezellig zo saampjes. Hans

    Geliked door 1 persoon

  3. Onze visite is net buiten en het was gezellig. Maar ook hier is dit geen dagelijkse, zelfs geen wekelijkse gewoonte. Het hoeft niet zo vaak voor mij want ik ben heel graag op mezelf. Ook de kinderen lopen de deur niet plat. Ze hebben hun eigen leven en dat is goed zo.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik kan me die wekelijkse bezoeken al niet voor de geest halen, misschien dat het iets met generaties te maken heeft? Daarbij denk ik dat nu ook de technologie het voor de jonge generatie ‘onnodig’ maakt. “Oma zit toch op Facebook?” en “Ik app geregeld met opa” zijn dingen die ik wel hoor (al doen mijn opa en oma er niets mee). Merk wel dat het ook voor vriendschappen ‘makkelijker’ wordt om even te appen ipv te bellen of langs te gaan. Iedereen is drukdrukdruk en als je dan tijd hebt ben je kapot en wil je graag wat voor jezelf doen. De rollen zijn daarin wellicht ook veranderd? (Huishouden)

    Geliked door 1 persoon

    1. Nog meer oorzaken van teruglopend bezoek.
      De vrouw in kwestie heeft niets met fb en apps, zij doet niet aan internet . Jammer, dan zou ze meer aanspraak hebben al is dat natuurlijk niet hrtzelfde.

      Geliked door 1 persoon

  5. Wekelijks geklit ken ik eigenlijk niet, ook niet van heel vroeger. Mijn ouders deden daar niet aan. Kaartavondjes kenden ze wel, maar nooit in een vaste regelmaat. Wel de verjaarscarrousel natuurlijk, waardoor je soms meerdere keren in één maand in hetzelfde kringetje een verjaardag zat te vieren, maar steeds in een andere woonkamer. Zodra ik op mezelf ging wonen ben ik gestopt met het vieren van verjaardagen, vreselijk vond ik dat. En nog steeds hebben mijn vrouw en ik de weekends gewoon voor onszelf.

    Geliked door 1 persoon

    1. Zelf heb ik het leren kennen toen ik getrouwd was en thuis bleef voor de kinderen. Met verbazing zag ik buren over en weer lopen maar ook wij kregen erg veel aanloop van schoonfamilie en vrienden /collega’s van echtgenoot.
      Ik heb het nooit op prijs gesteld maar ja, het waren gewoontes die ik niet kon breken.

      Geliked door 1 persoon

  6. Mijn hele leven gewerkt. Na een komst van jongste zoon een paar jaar thuisgebleven, daarna het werken weer opgepakt.
    Tijd voor sociale contacten was er domweg niet. Als ik al koffie dronk was dat ergens met collega’s.
    Toen ik stopte met werken, was het in het begin even moeilijk. Maar heb het tennissen weer opgepakt en na het tennissen dronken we de koffie in het clubhuis.
    Verjaardagen wel onderhouden. Maar altijd vlot weg. De volgende dag moest je weer vroeg op.
    Ook dat is verwaterd. Veel senioren zijn op vakantie of gaan op tripjes. En vaak zo rond hun verjaardag!!!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat zagen we niet veel, hoogstens vrouwen die in deeltijd werkten, sommige poetsten in winkels en scholen.Een enkeling had een volledige baan. Koffiedrinken bij buren, zussen en andere familie werd vaak gedaan.
      De situatie veranderde pas (en snel) toen alles tegelijk kwam, ongeveer eind 70-80: in een paar jaar had iedereen telefoon, vrouwen hun rijbewijs en een baan, de crêche werd uitgebreid.
      Familiebezoek verminderde drastisch, ook in het weekend.
      Alles bij elkaar een grote verbetering.

      Like

  7. Alles op z’n tijd! Een keertje visite of zelfs ergens langsgaan vind ik prima, leuk zelfs, maar aldoor hoeft van mij ook niet! Ik ga naar erg veel verjaardagen, met vriendin drink ik bijna elke week een “bakkie” ……..de ene week hier en de andere week daar….. maar we zeggen ook probleemloos af, het is geen moeten en in de zomervakantie doen we het niet…. in elk geval niet als vaste regel, als we zin hebben kijken we of de ander er is, maar dat doen we niet zo vaak dan. Met kennissen spreken we ongeveer om de week af, maar ook dat wordt regelmatig afgezegd en in de zomervakantie dezelfde regels als met vriendin. We hebben die regeling omdat het er anders vaak niet van komt en het toch wel gezellig is, maar het wordt geen claimen…. wil je een keer wat anders op die dag dan is dat geen probleem.
    Het bevalt mij goed, maar meer hoeft er niet bij, niet met vaste regelmaat. Komt er iemand langs is het gezellig, maar ik hoef niet altijd mijn huis vol te hebben. Naaste buren links heb ik erg goed contact mee, maar we komen eigenlijk alleen met verjaardagen bij elkaar, maar als ik daar even langs ga om iets te vertellen.vragen…. dan drink ik daar vaak een koppie thee. De buren aan de andere kant spreek ik alleen in de tuin of voor de deur. Een straat vol buren waar ik erg goed mee op kan schieten, maar we komen weinig bij elkaar….. maar kunnen altijd bij elkaar terecht als er hulp nodig is…. dat is heerlijk! Een overbuurvrouw komt een heel enkel keertje wel eens langs, eigenlijk ook alleen als er iets te vragen of te vertellen is….. dan kletsen we heel gezellig. Prima zo! Die overbuurvrouw wordt vaak van gedacht dat ze mijn zus is, een keer zelfs tweelingzus. We worden voor elkaar aangezien….. echt wonderlijk. Het toeval wil dat als iemand ons lang niet gezien heeft (en die we soms allebei min of meer kennen) dat dan vaak gevraagd wordt: “Woon je nog in die straat?” ….. “Jij was toch al jong weduwe hè?”. ….. we geven daar allebei hetzelfde antwoord op….. onze kinderen gingen naar dezelfde school….. er zijn zoveel overeenkomsten….. heel wonderlijk! Vaak blijkt in de loop van zo’n gesprek pas dat de ander bedoeld wordt. 😀
    Dus visite is prima….. maar niet te vaak en geen verplichtingen, niet zoals vroeger hier de gewoonte was om elke zondag naar beide opa’s en oma’s te gaan…… die soms kwaad werden als het een keer niet uitkwam…… dat was verstikkend. (aan beide kanten één aardige en één moeilijke grootouder 😀 ..)

    Like

    1. Degenen die het leuk vinden hoeven het niet te laten, dat spreekt vanzelf.
      Een verplichting wordt het al gauw, maar wat ik ook vervelend ging vinden was de aanloop op zondagmiddag, dat gehang op het bankstel, elkaars kinderen zoet zien te houden, niet durven zeggen dat ze op moesten donderen..☻.
      Zomers zat ik daarom al vroeg in de zwembaden met de kleintjes.

      Like

      1. Zodra het een verplichting wordt is het niet leuk meer!!! Wij gaan heel los om met onze regeling….. dan is het prima, nooit kwade gezichten als het afgezegd wordt .
        Ja, zulke zondagen vind ik ook niks, prima voor een keertje, maar je wil toch ook wel eens iets anders en als het dan ook nog visite is waar de kinderen niets aan vinden….. ik vind dat zwembad een heel goed alternatief!!! De zondag is er naar mijn idee toch voor het gezin!

        Geliked door 1 persoon

  8. Ik was gezegend met een lieve schoonmoeder, die in 1971 graag op onze zoon wilde passen. En dat voor de hele week he. Ik stond full time voor de klas. Deeltijd werd toen nog niet geaccepteerd. Gemeente Arnhem deed toen trouwens ook moeilijk dat ik een kind kreeg en wilde blijven werken. Maar ontslaan mocht toen al niet meer.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ik herinner nog die zondagen in de jaren zestig en vroege jaren zeventig toen er zowat iedere namiddag familie op visitie was. Voor de lieve vrede moest ik dan met mijn neefjes en nichtjes spelen. Om knettergek van te worden. En met een beetje geluk was mijn vader nog onder invloed van de wekelijkse kaart in het nabije café. Dan was het huis letterlijk te klein.

    Geliked door 1 persoon

  10. Ik zou nog zo graag met mijn ouders om de tafel willen zitten samen met mijn man en onze dochter. Wat hadden ze trots geweest op hun kleindochter die ze tot haar 5e en haar 9e jaar hebben meegemaakt.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.