Uit het N.C.B.-kookboek en op een reclameblaadje van Buisman.
Welke het beste is? Ik weet het niet.
Ook weet ik niet van wanneer de recepten zijn. De eerste druk van dit boek was al in 1934, het is best mogelijk dat dit koffierecept er toen al in stond.
Het intrigeert me. Welke huismoeder maakte dit? Die van de middenklasse? De armen? In de boerenstand? Of was het keukenmeidenwerk voor de beter gesitueerden?
Als er nog gewone gemalen koffie bestaat wil ik het uitproberen, ik vermoed dat er van de fijnere snelfiltermaling minder koffie nodig is maar hoe dan ook, ik ben nieuwsgierig of het net zo goed smaakt als de nescafé van nu.
–
Maar ik drink mijn koffie puur! Zonder suiker, zonder melk, zo zwart als de nacht.
😉
LikeGeliked door 2 people
‘Heet als de hel, zwart als de nacht, sterk als de duivel en zoet als de liefde’ 😁
Zo hoort koffie te zijn, schreef iemand, ooit, ergens.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoorde het ooit ook maar dan eerder als: “een man moet zijn als koffie: sterk, heet en zoet”. Of zoiets want ik vind het niet woordelijk terug. Ik dacht dat het van een vroegere actrice kwam.
😉
Lang geleden dronk ik hem zoet, maar volgens de dokter was die suiker er in de oorzaak van acné. En nu ga ik er niet opnieuw mee beginnen.
LikeLike
Dat hoorden wij in de puberteit. Suiker en zuivel. Ik weet het niet precies want ik had er geen last van.
Wie de koffie-uitspraak deed weet ik nog steeds niet maar het klinkt indrukwekkend. 😀
LikeLike
Zijn er mannen die hier aan voldoen?
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
😎
LikeGeliked door 1 persoon
Jazeker Rob, de mijne. ij zit nu bij Petrus op de koffie. ;-D
LikeGeliked door 1 persoon
In dat geval kom ik graag eens koffie bij jou drinken ….
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Wees welkom 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Oei Bertie, hoewel ik ook zeer oude kookboeken heb, heb ik geen idee waar men het over heeft. Ik ken alleen Buisman in een potje en daar deed men een klein lepeltje van in de gewone koffie. Later lieten wij het zomaar weg en het smaakte even goed.
LikeGeliked door 1 persoon
Onze moeders gebruikten buisman, wijzelf nooit en we misten het niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Werd bij ons thuis niet gemaakt, maar de juffen op de lagere school gebruikten dat soms. Was handig hoefde alleen warme melk bij. Geen idee hoe het smaakte.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben ontzettend benieuwd naar de smaak.
LikeLike
Ben benieuwd wat het wordt met je brouwsel… groeten uit de Ardennen
LikeGeliked door 1 persoon
Als ik het overleef en niet verschrompeld of anderszins aangetast raak, zal ik de smaak beschrijven. 😉.
Geniet van de vakantie.
LikeGeliked door 1 persoon
Nooit eerder deze recepten tegengekomen. Geen idee of het smaakt, maar het recept uit het boek bevat mij teveel suiker, dus die ga ik in geen geval proberen. Maar volgens mij is Buisman ook gebrande suiker….. in dat geval die dan ook maar niet, hoewel het recept niet erg zoet overkomt.
Het schijnt dat je Buisman ook kan vervangen door een beetje zout aan de koffie toe te voegen…… is het nu zoet of zout? Of zijn er meerdere soorten? Het was bij mij thuis geen gewoonte om het te gebruiken……. dus ik ken het niet heel goed, al hebben we ooit wel zo’n blikje in huis gehad.
LikeGeliked door 1 persoon
Niet iedereen gebruikte Buisman. ’n Snufje zout deed mijn moeder erbij .
Idd erg veel suiker, toen waren er nog niet zoveel diabetici, suiker was misschien ook duur.
LikeLike
Een snufje zout ga ik wel proberen.
Vrolijke weekend groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk die recepten. Ik ga het proberen.
LikeLike
Vanmiddag maakte ik die uit het kookboek. Smaakte niet slecht, alleen te zoet.
LikeGeliked door 1 persoon
Te zoet: doe maar heet en pekzwart 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Een soort afgewerkte olie, dus.😆
LikeGeliked door 1 persoon
Direct uit de carter na een lange reis….is het lekkerst 🙂
LikeGeliked door 2 people
Buisman was vroeger toevoeging aan de koffie omdat die domweg niet goed smaakte. Maar sinds de opkomst van al die Italiaanse koffietjes is dat middel niet meer nodig dunkt mij. Maar ja, wie ben ik, geen koffie meer gedronken sinds 1996. Thee is nu de nieuwe drank…
LikeLike
Ik drink beide. Uit bed, meteen koffie. Thee is mijn middagdrankje.
LikeLike
Voor koffie-extract moet ik terug naar mijn kindertijd; mijn moeder maakte het wel eens als ze veel visite verwachtte. Mijn geboorteplaats is pas midden jaren ’60 aangesloten op de nutsvoorzieningen en we moesten daarom effectief omgaan met de beschikbare warmtebronnen. Het was gemakkelijker om een grote ketel water warm te houden op de kookkachel dan steeds een pot (perculator)koffie te zetten en koffie-extract kon je tevoren maken.
Hoe het spul smaakte weet ik niet, want ik was nog te jong om koffie te mogen hebben en toen ik groot genoeg was om koffie te mogen drinken, -toen ik van de lagere school naar de middelbare school ging-, kwam ik er achter dat ik het ronduit smerig vond smaken. In de ruim 60 jaar daarna hebben velen geprobeerd mij aan de koffie te krijgen, maar ik vind het nog steeds niet lekker en beperk me daarom tot echte thee. En daarmee bedoel ik niet dat gruis wat je in builtjes kunt kopen of allerlei kruidenbuiltes waar wat heet water op gegoten wordt. Dat classfiiceer ik als gekleurd water en als je geluk hebt zit er soms ook nog een smaakje aan. Nee, echte thee uit een speciaalzaak.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een leuke reactie, de eerste die het recept kent. Je woonde nogal afgelegen, begrijp ik.
Wij kregen als kind ook geen koffie (‘dan krijg je grote ogen en een blauwe buik’☻)maar later was ik er gek op, nu nog.
Thee drink ik ook, losse, gewoon uit de supermarkt. Speciaalzaken hebben we hier niet, althans, niet voor thee.
LikeLike
En wat de buismanblikjes aangaat; daar waren we als kind gek op tijdens de jaarwisseling, want ze gaven een lekkere knal bij het carbid-schieten.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn moeder plakte de deksels dicht,maakte er een gleuf in en gaf ze ons als spaarpot. Carbid knallen ken ik alleen uit Drenthe.
LikeLike