bezoek

Ongewenst bezoek

Op de markt liep ik een dame tegen het lijf aan wie ik een grote hekel heb. Beleefdheidshalve bleef ik staan bij het ‘Hallooo, hoe gáát het met je.’
Het praatje eindigde met ‘vandaag of morgen kom ik efkes an.’
‘Ik ben nooit thuis’ zei ik gauw.
Later, bij de koffie, bedacht ik dat het echt iets voor haar was om met etenstijd binnen te vallen en hongerig naar het brood te kijken. Ik deed er beter aan de poort op slot te houden.

Te goed herinner ik me de keer dat een irritant echtpaar op de stoep stond en ik niet opendeed. Na drie maal bellen  hoorde ik ze weglopen, ze gingen achterom.
Ik vloog naar het keukenraam, trok de gordijnen dicht en draaide de deur op slot.
O god, de gordijnen sloten niet aan en ik hoorde de poort al.
In paniek dook ik naar de grond waar ik onder het raam ging liggen, strak tegen de muur.
Net op tijd. Ze rammelden aan de deur, scharrelden bij het raam, murmelden. Gesmiespel. Weer stilte. Een harde tik, voetstappen en de poort die met een knal werd dichtgegooid.
Ik bevroor.
De spiegel, ik had niet aan de spiegel gedacht. Die hing tegenover het raam en de plek waar ik lag. Als ze naar binnen keken moeten ze me hebben gezien. Een klassieke spotprent.
Toch beschaamd kroop ik overeind en was naderhand opgelucht te merken dat ze me niet zagen. Of het niet wilden zeggen. Dat kan ook.
Nu deze dame nog weg zien te houden.
Of zal ik een fort bouwen?

38 gedachten over “Ongewenst bezoek

 1. Sommige mensen zijn hardnekkiger dan muggen, die zijn niet van je af te slaan! Als je zegt dat je niet thuis bent komen ze toch….. want misschien ben je toch thuis.
  Hahaha…. ik zie je daar al zitten op de grond…… en dan die spiegel……..erg!

  Geliked door 1 persoon

  1. De werkelijkheid was erger.
   Toen hadden we onder dat raam een L-vormig aanrecht, daar paste ik precies. Lijf tegen de lange kant, gebogen knieën langs de kort kant. Buik en neus ertegen aan…

   Like

   1. Ben je een Belg Bertie? Ik anders wel… 😉
    Toevallig lees ik het boek ‘Valse vrienden’ van Evert Van Wijk over de verschillen tussen Ollanders en Belgen… Jouw reactie is heel Vlaamsch. Zonder een oordeel te vellen of dit nu beter of slechter is. Het is gewoon zó anders.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het boek ken ik niet (tnx voor tip) maar als noorderling wonende in Brabant vind ik Brabant eerder bij Vlaanderen passen dan bij Holland. Bijna.
     Ik las ooit het verslag van een Nederlandse actrice die getrouwd was met een Vlaming; ze noemde het verschil heel groot, alsof ze in een vreemde cultuur terecht was gekomen. Schoonzus uit Zeeuwsch-Vlaanderen zegt hetzelfde.
     Interessant onderwerp!

     Geliked door 1 persoon

     1. Het is waar Bertie. Ik woon hier 17 jaar, kom uit Vlaanderen, getrouwd met Nederlander. Het verschil bleek veel groter dan ik dacht. Dit gezegd zijnde: morgen vertrek ik voor een weekendje Ardennen, bij de Walen, ook daar een totaal andere cultuur!

      Geliked door 1 persoon

 2. En die mensen willen altijd op visite komen.
  Ha, ha zo’n stel kwam ook altijd bij ons rond etenstijd, dan hadden we net gegeten, knor.
  Want daar was je eigenlijk niet welkom, gezien de kosten.
  Jammer van de spiegel, je actie was voor de rest wel goed.
  Eigenlijk vreemd dat ze ook nog eens achterom gingen proberen, beetje onfatsoenlijk vind ik. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘In paniek dook ik naar de grond waar ik onder het raam ging liggen, strak tegen de muur.’ Slimme zet. Die tactiek heb ik als kind geleerd bij het verstoppertjes spelen.
  Ben benieuwd hoeveel mensen als volwassenen in dezelfde situatie als jij verscholen hebben gelegen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Herkenbaar. Je hebt zo van die mensen. Ik moet er ook niets van hebben want ik heb gauw door hoe zo´n type vrouw is. Als ik haar per toeval in het winkelcentrum zag aankomen kroop ik snel achter een van de pilaren.

  Geliked door 1 persoon

 5. I n ons vorige huis hadden wij daar veel meer last van dan tegenwoordig. Ik ben nogal openhartig en zit niet te wachten op mensen die ik niet pruim. Geleerd om dat ook te vertellen. Zeker mensen die ondanks verzoeken toch roken of te veel drinken, die op zon- en feestdagen verschijnen als je daar net niet op zit te wachten. De mensen waar je om geeft zijn altijd welkom. Maar die doen dat zelden zo maar onaangekondigd. Overigens is afspreken wel weer heel Hollands. In andere landen ben je vaak gewoon welkom als je langs komt. En heeft men ook altijd iets in huis. Rekent men op gasten. Hier niet. Wij zijn afsprekers. En ook graag een beetje op gezette tijden. Wie tijdens het eten langs komt krijgt er van langs…:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.