Ontzielde wereld…

.. is de titel van een boek dat Franklin Foer schreef.
Hij vindt dat we ons moeten weren tegen GAFA, afkorting van Google, Amazon, Facebook en Apple.
Hij staat niet alleen in die opvatting, ik ken verschillende mensen die huiverig zijn voor niet alleen het prijsgeven van hun identiteit, ook voor een wereld die gedebiliseerd wordt, een eenheidsworst is. Sommigen van hen voelen een groot wantrouwen, ze zeggen dat Silicon Valley één groot afluisterapparaat is.
Of het echt zo erg is kan ik niet beoordelen al zie ik wel het onbehoorlijke gemak waarmee Google je je privégegevens ontfutselt.
Foer schreef er een boek over, in de Volkskrant lees je meer. Je wordt er bijna bang van.
De volkskrant, Franklin Foer

Advertenties

25 gedachten over “Ontzielde wereld…

 1. Door internet en (draadloze) telefonie is er veel meer van ons bekend dan vroeger. Ik zie zowel voor- als nadelen. Natuurlijk vind ik wel dat alleen bekend mag worden waarvan we zelf aangeven dat dat mag, maar ik ben bang dat dat niet altijd het geval is. Afluisteren…..goed dat het kan, maar het moet met mate gebeuren… alleen als er reden voor is. Toch kan ik mij er niet druk om maken…. misschien is dar dom…. maar ja, dan is dat maar zo.

  Liked by 1 persoon

   • Precies….. ze zullen het toch wel doen en ik vind het ook belangrijker dat criminelen zo betrapt worden dan dat ik afgeluisterd word….. ik ga ervan uit dat ze mij aanhoren en het verder niet interessant vinden. Maar iedereen afluisteren vind ik toch net wat te ver gaan, maar ik lig er ook niet wakker van. 😀

    Liked by 1 persoon

     • Nee, ik kan de keuzeknop ook niet vinden.
      Ik vind wel dat sommige bedrijven teveel van ons willen weten….. ik bestelde laatst ergens iets en daar wilden ze mijn mobiele nummer weten….. ik wil niet altijd en overal gebeld worden, dus maar enkele mensen hebben dat en ik vulde daarom mijn vaste nummer in…… werd niet geaccepteerd! Dat slaat nergens op. Zonder mobiel nummer mocht ik niet bestellen…. nou, dan maar niet!

      Liked by 1 persoon

 2. O ja en ik lees momenteel De Heilige Rita, geschreven door Tommy Wieringa.
  Het is goed geschreven. Het lezen waard.
  Ik heb het gekocht, maar het zal binnenkort ook wel in de bieb te krijgen zijn.

  Liked by 1 persoon

 3. Overal waar je een account moet aanmaken, willen ze van naadje tot draadje weten. Ik geef zo min mogelijk, maar ze allemaal buiten gooien? Bij Amazon heb ik een aantal keer iets gekocht, FB heb ik niet, van Google enkel de gmail. Apple? Van de smartphone? Heb ik ook niet.

  Voordelen en nadelen afwegen en zoveel mogelijk zelf keuzes maken in wat je wil delen of niet. Ze proberen allemaal zoveel mogelijk te weten te komen.

  Liked by 1 persoon

   • De gegevens die zij vergaren zijn toch gekend. Adres en geboortedatum zijn elders te vinden ook.

    Koopgedrag? Ik koop meestal nog in de winkel zelf. Zolang ze zich niet gaan moeien in échte privézaken, tja.

    Enkele jaren terug wou ik van gmail af, omdat ik zag dat ze ook wel publiciteit zonden over dingen die in die mails stonden.

    Maar toen net kreeg Proximus met een veiligheidsprobleem te maken.

    Ik herinner me heel lang geleden (maar dan écht lang geleden) had je die bescherming van de privé helemaal niet. Je telefoon stond in een telefoonboek, je adres kon zo opgevraagd worden op het gemeentehuis. Koopgedrag? Als je wou wist je dat ook, de winkeluitbaters maakten er ook niet echt een geheim van.

    En als puntje bij paaltje komt zijn je gegevens nergens veilig. Het hangt ervan af wie er om vraagt.

    Ik laat er mijn slaap niet voor.

    Liked by 1 persoon

 4. Sinds de mens persoonlijke ging vastleggen in bestanden is de privacy in het geding.
  Maar nu we in het digitale tijdperk leven, heeft men onbegrensde mogelijkheden om alles op te slaan en automatisch te laten bewerken. Hans

  Liked by 1 persoon

 5. De Nederlandse overheid staat haar politie en justitie ongekend veel toe op het gebied van afluisteren van mensen. Alleen in de DDR was dast nog heftiger. De Sleepwet vergroot dat aandeel van de overheid op het mogen meekijken in onze computers. Sociale media zijn niet veel meer dan verzameling van over het algemeen redelijk normale mensen die wat zaken delen. Is dat vreemd? Wie blogt plakt ook vast aan Google, wie op Facebook zit doet daar mee aan de grote databank. Maar probeer maar eens om zonder internet door het leven te gaan. Gaat je bijna niet meer lukken. Kortom, ik maak me er niet zoveel zorgen om. Maar ik doe dan ook niks wat de overheid zal interesseren. Zolang de vrijheid van meningsuiting prevaleert is er weinig aan de hand…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s