volkslied

Wilhelmus?

Het zei ons niet veel. We leerden twee coupletten en zongen mee indien nodig.
We leerden ook nog dat het Duitschen bloed waarschijnlijk diets bloed was, hetgeen o.a. ‘wijs’ betekent. Best mogelijk, adel had een hoge dunk van zichzelf en de Willemen zullen niet anders zijn geweest.
Emoties voelde je er niet bij.
Saamhorigheidsgevoel heb ik maar één keer ervaren, bij een een soort tweedekeus volkslied dat voor ons veel begrijpelijker was: ‘Waar de blanke top der duinen’.  We kenden stranden en zand en duinen en hadden weet van rivieren en een bruisende Noordzee. Daar had je wat aan.
De omgeving zal meegewerkt hebben.Vijfde- en zesdeklassers van alle scholen in het dorp en omringende plaatsjes zaten bij elkaar in een grote zaal,  we mochten hardop praten en lachen,  Verkeersdiploma’s werden uitgereikt, we kregen iets te drinken en koek en er was een film. Tot slot zette de muziek in met dit lied.
Uiteraard schreeuwden we zo hard mogelijk mee maar gaandeweg werd er echt gezongen en na het laatste ‘mijn Ne-he-der-land’ viel een stilte. Ongelooflijk, in een zaal vol elf-en twaalfjarigen!
We waren ontroerd. Later begrijp je dat pas.
Dat zou Wilhelmus nooit voor elkaar gekregen hebben, zijn dietse bloed ten spijt.
Voor de geïnteresseerden:
wikipedia
youtube

13 gedachten over “Wilhelmus?

 1. Wij moesten de Brabançonne leren als achtjarigen. Ik ken(de) hem wel. Er zijn twee versies, de ene al bestofter dan de andere. De Vlaamse Leeuw dat moest niet maar ging al gemakkelijker, al ken ik die ook niet helemaal.

  Maar ik begrijp wat je bedoelt met ontroering door een ander lied. Dat was zo met een Liedje van Will Tura over Vlaanderen. Het was in een overvolle markthal en de meesten waren wel een beetje tipsie. Maar toch, iedereen zong mee.

  Geliked door 1 persoon

 2. De melodie vind ik plechtig, wel mooi, maar het zit heel wonderlijk in elkaar, heel veel verschillende maatsoorten achter elkaar….. een Franse vereniging die het voor ons wilde instuderen kwam er niet uit…. we speelden daarom zelf maar mee. Nu is het simpel, even op internet opzoeken dan weet je hoe het klinken moet, maar dat was er toen nog niet.

  De woorden zijn naar mijn idee te moeilijk en hoogdravend ouderwets onbegrijpelijk!
  Zolang het ons volkslied is vind ik wel dat kinderen het moeten leren en wat uitleg over de tekst is dan noodzakelijk. Zelf vind ik als volkslied “Wij leven vrij, wij leven blij” wel mooi, veel vrolijker.

  Like

 3. Een land vol kritische mensen zal zelden meer zingen over de blanke top der duinen. Dat blank moet onbestemd zijn en de duinen afgevlakt, anders kijk je wellicht neer op hen die nie top die duinen verkeren. Daarnaast is al dat Nederlandse gezang al lastig genoeg als je de taal niet machtig bent. Naast het Wilhelmus, waarvan ik blij ben dat ik er een couplet van kan meezingen, horen ook rood/wit/blauwe revertspeldjes in de stijl van de Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers. En dan met het hand op het hart staan zingen, zwijmelend bij die rood/wit/blauwe vlag. Toen ik wakker werd wist ik dat deze droom nooit meer waar wordt. Of Buma dat nu wil of niet…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.