erfenis

Wat doen we met de spullen?

 Dit  spreekt me aan.
Iedereen die ooit een overvolle nalatenschap heeft moeten uitzoeken en opruimen weet het, de helft (of meer) van de spullen kunnen weg maar je voelt je niettemin schuldig en leurt bij familie tot in de tiende graad:  kun jij die ouwe speldjes gebruiken?
We maakten het een paar keer mee. En waren blij met de hulp van een nuchter-denkende zoon/dochter die adviseerde; kleding naar de container,  wandversiering en andere prullaria naar de belt, leeswerk uitstallen voor de liefhebbers en wat overschiet naar een rommelmarkt. Geld, sieraden en waardevolle stukken daargelaten maar degenen die zoiets bezitten hebben waarschijnlijk een beschrijving of testament.
Door onze meemaaksels op dit gebied waren wij al eerder begonnen met het bekijken van huis en inhoud.
Bij een paar kasten hebben we ons afgevraagd: wie zou dit vest nog willen al was het een duur ding? Dat kistje met medailles? Mijn map met oude verhaaltjes? Die sexy jurk? En de meeste dingen weggegooid.
Ik leerde van, bijvoorbeeld, een paar ingebonden uitgaven van een oud tijdschrift uit de jaren 1949 tot medio ’50. Dacht iets interessants in huis te hebben maar was de enige die ze las, man noch kinderen keken er naar om. Exit tijdschriften.
Zo kom je dingen tegen die je echt beter weg kunt gooien.
En dan de vliering, kelder en garage nog. Kapotte apparatuur en gereedschappen, pannen met één oor, wrakke bureaus, zakken vol carnavalskleren.You name it.
Het enige wat ik bewaar is mezelf.
Daar heb ik nu nog geen bestemming voor.

 

14 gedachten over “Wat doen we met de spullen?

 1. Zolang ik het zelf nog leuk vind gaat het niet weg……. wat Edwin er later mee doet moet hij zelf maar weten! Hij zal in elk geval genoeg herinneringen tegenkomen, want een bijna leeg huis is een huis zonder herinneringen. Herinneringen zijn weer belangrijk voor de verwerking.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zolang ik leef, houd ik wat ik wil houden. Van nature ruim ik sowieso regelmatig mijn zaakjes op, dus over de rommel die ik achterlaat, hoeft niemand zich zorgen te maken. Tenzij over die koffer vol poppen…. daar kan ik geen afscheid van nemen. Dus die blijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij wil houden.
   Het gaat mij om het gemak waarmee sommige ouderen met hun zaken omgaan. Om veel dingen geven ze niets meer maar ze zeggen doodleuk: dat ruimen de kinderen wel op. We hebben daar kwalijke voorbeelden van meegemaakt.
   Ook van niet-materiële zaken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, ik weet wat je bedoelt… en dat geeft vaak veel problemen… Ik ben van plan om alles op te leven, weg te geven en/of weinig achter te laten, dan kan er ook niet over geruzied worden. Daar heb ik teveel slechte voorbeelden van gezien.

    Geliked door 1 persoon

 3. Daar ben ik dus (onbewust) aan begonnen. Ik vraag wel telkens of ze het willen vooraleer het verdwijnt.

  Wat herinneringen betreft, hoe langer ik leef, hoe minder nood ik daar aan heb. Ik heb er al een boel weggedaan, er zijn er nog een paar. Bovendien weigerde ik herinneringen over te nemen van mijn ouders.

  Het lucht vooral op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een goede manier. Herinneringen zijn ook subjectief, in onze familie zijn we niet sentimenteel.We geven weinig om aandenkens op een enkel voorwerp na, houden het eerder bij foto’s. Wat ik zie in het verzorgingstehuis is ongeveer hetzelfde. Ook emoties vervagen.

   Like

  1. Dat is hier ook een probleem.Ik wilde een zolderopruimingsdienst bestellen maar dat viel tegen. Die zetten een container voor je deur en dan moet je nog zelf alles ingooien. Trap op,vlizotrap op….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.