Ondanks het mooie weer gaan we naar duisterder tijden. Onontkoombaar.
Daar past dit oude recept bij. Ik had er nooit van gehoord, in Brabant leerde ik het kennen en was verbaasd over de populariteit ervan bij de ouderen. Misschien ook bij jongeren. Of het ook in andere streken werd gegeten weet ik niet.
Sommige mensen smullen van een roggebroodje met hoofdkaas, vooral na een paar biertjes. De echte, zeggen ze dan, niet die van de supermarkt. Dat kan ik niet beoordelen.
Probeer een varkenskop te versieren, ga aan de slag en proef zelf.
Het wordt ook zure zult genoemd, het scheldwoord ‘zultkop’ is in één klap duidelijk.
ps
Het woord ‘nagelgruis’ is zo vies dat ik er nooit aan zal beginnen.
Nee dank je! Volgens mij is hoofdkaas wat hier vroeger zure zult genoemd werd….. alleen die naam al…..
LikeLike
Toch werd het als een lekkernij beschouwd.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weer dat mijn oudste broer het vroeger heerlijk vond
LikeGeliked door 1 persoon
Echte zure zult is best lekker opzn tijd. En nagelgruis klimkt vies, maar is gewoon gemalen kruidnagel.
LikeGeliked door 2 people
Dat begreep ik later ook maar de link naar tenen blijft hangen.
LikeLike
Kijk dat wilde ik dus ook graag weten.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn moeder maakte ook nog balkenbrij en bloedworst. Zo werd het hele geslachte varken gebruikt. Een duurzame gedachte. Dat brengt mij op het idee om over de slachter te verhalen. Dank voor de tip!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ken ik maar ook dit werd thuis niet gedaan.
Bloedworst en bak- kochten we bij de slager. Pas later leerde ik een neef (van man) kennen die zelf slachtte en uitbeende. En worsten e.d. maakte.
Ik was onder de indruk, alles bij elkaar was het veel en zwaar werk.
LikeLike
Bij ons werd er op de stoep voor het keukenraam geslacht. Het was voor mijn moeder een drukke en voor mij een lugubere tijd. Dat schot en de haken en messen. Dat arme bibberende varken. Mijn moeder vermaalde hem met liefde.
LikeGeliked door 1 persoon
Je wende er niet aan? Soms lukt dat niet.
Mijn vader was zelf boerenzoon, toch had hij altijd moeite met het doden van onze kippen en konijnen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat treft! Mijn vader was tijdens het slachten veelal afwezig. Het slachten van kippen deed mijn moeder. Het castreren van de biggetjes deed een oom. Mijn vader tuurde naar de trekvogels of zocht naar waardevolle (voor hem) archeologische schatten in de grond. Mijn pappa!
LikeGeliked door 1 persoon
Onze pa was meestal de klos,niemand anders deed het. Tot hij op zeker moment geen kippen en konijnen meer widle houden.
LikeLike
Ja, ik als Brabantse ken het wel van vroeger. Wij noemden het zult. Mijn moeder was er dol op. Zij kocht het overigens bij de slager, moest wel een goeie slager zijn. Ik gruwde ervan; zo’n grijze trillende massa. Balkenbrij heb ik laatst op, bij een Brabantse koffietafel. Vond ik ook al niks. Bloedworst, gebakken, vond ik gek genoeg, wel lekker, ondanks de benaming. Eigenlijk vond ik alleen een gehaktballetje lekker. Ik was heel lastig met vlees. Leuk wel dat kookboek.
LikeGeliked door 1 persoon
Toch ruikt balkenbrij hetzelfde als bloedworst, dezelfde kruiden waarschijnlijk. Het ziet er alleen zo onsmakelijk uit.
Wij waren allemaal lastig met vlees, er mocht nergens een velletje of randje vat aan zitten. Tot wanhoop van mijn moeder. ☻
LikeLike
Als ik als kind bij oma een boterham at, stond er altijd een doosje Zwitserse kaas op tafel. Door deze fijne kaas kreeg ik – als ik aan de inhoud rook – altijd een niesbui. Jarenlang noemde ik dit strooisel dus neuskaas.
LikeGeliked door 1 persoon
🙂 🙂 Van fijne kaas nog wel, je vraagt je af hoe je op zult had gereageerd.☻
LikeLike
Ik eet het graag. Ik breng het nog af en toe mee. Hier heet het anders, afhankelijk of het grof of fijn gemalen is heet het kop of kipkap.
Meer naar het Gentse toe heet het “heufvlakke”. Hoofdkaas heb ik ook al gehoord.
LikeGeliked door 1 persoon
De namen klinken mooier dan het gerecht eruitziet. Man lustte het ook maar dan moest het wel goeie zijn. Zei hij.
Voor mij is het allemaal varkenskoppenvlees.☻
LikeLike
Bij ons heet dat heufvlakke… maar ik zie het net hierboven al staan! En neen, bah, ik lust het niet.
Zit helemaal achterop wegens gebrek aan internetverbinding. De overschakeling naar glasvezel verloopt met haperingen… Woensdag zou het opgelost zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Bied de leverancier een broodje zult, beetje vleien wil wel eens helpen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik sla over, dank! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben te steeds om dit gerecht te kennen. Hoofdkaas was vroeger een aanduiding van weinig hygiene…. Maar er zijn ook bij mij wel gerechten bekend uit het verleden die we nu niet meer eten. En in 99% van de gevallen meer dan terecht….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Waardchijmlijk. Er waren nogal wat armoegerechten, noodgedwongen.
LikeLike