herfst

Herfst is dubbel

Heerlijke Herfst.

Het is prachtig om te zien hoe de zomer ten einde loopt.
Imponerend verheffen zich grote wolken, zij vormen reinigende stormen en koele buien en spelen met een regenboog aan bladeren.
Een blije herfst bemerk je ook bij mensen en dingen.
In de groenteafdeling beleeft zomerfruit sprankelend de nadagen; aardappelen piepen zingend door hun plastic zakken en stevige preien dansen bijna in hun kisten.
Ook de slagerij biedt een opgewekte aanblik, niet in het minst door de fris-ogende karbonades en de stevig in het vel zittende saucijzen. Chateaubriands loeien je tegemoet vanuit hun kraakheldere bakken.
En dan het brood, een en al geurigheid en glanzende korstjes.
De winkelenden stappen met opgewekte najaarspassen langs de schappen om uiteindelijk liefdevol de waren op de band te vlijen.
Afrekenen lijkt een spel voor twee: hand op hand, een lach, een vriendelijk ‘dank-u-wel’ en tenslotte huppelen de mensen naar buiten, de schoongewaaide lucht tegemoet.
Het personeel wuift hartelijk.

———————————————————–

Herfst.
Mineur.

Je kunt wel zien dat de herfst is begonnen.
Niet alleen aan wind en regen, ook aan mensen en dingen die verwaaid en bewolkt ronddwalen.
Ga naar een willekeurige winkel en zie.
Bij de groenteafdeling liggen de preien lusteloos in hun kist; aardappelen hangen onderuitgezakt in de rekken; restantjes zomerfruit schrompelen onder mistige ademstoten .
Bij de slagerij is het niet veel beter. Zowel de karbonaadjes als de braadlappen liggen vellerig te wezen in verdofte bakken en de braadworst ziet er zowel grijs als gerimpeld uit. Chateaubriands lijken op de dode ossen waaruit zij gesneden zijn.
Het brood behoeft geen beschrijving: alles is grauw.
En dan de mensen die er rondlopen, daar wordt je pas goed herfstig van.
Beregend en verwaaid slepen ze zich lauw langs de schappen om tenslotte met kleurloos chagrijn de artikelen op de band te gooien -moet die rotzooi nog betaald worden ook? Vooruit dan maar-
Landerig vegen ze de boel in versleten tassen en  tenslotte sjouwen ze  naar buiten. Het najaar tegemoet.
Het personeel kijkt ze narrig na.

25 gedachten over “Herfst is dubbel

 1. Hahaha, ik ga voor het eerste!!!! Ik vind de herfst prachtig en als er in de zomer hittegolven waren is de herfst voor mij een verademing!!!! Gelukkig dit jaar normaal zomerweer….. dit jaar 100 warme dagen tegen normaal 86…… ik heb dus toch gelijk als ik beweer dat ik het het prima zomer vond! Regen hoort erbij in Nederland en in de herfst wat vaker. Een beetje regen vind ik niet zo erg, al hangt het natuurlijk ook wel van mijn plannen af.
  De prachtige kleuren van de herfst maken altijd alles goed…… de mist vind ik zelfs mooi (aks het niet al te erg is), de spinnenwebben zijn dan prachtig (en bovendien beter te ontwijken!!!).
  Dat het vroeger donker is geeft mij een knus gevoel….. ik hou van elk seizoen, maar de herfst is wel erg mooi en elk jaar weer …..net als de lente…. altijd mooi dat ontluikende groen elk jaar….. als het weer het laat afweten dan zijn de kleuren er toch! In de zomer is dat anders….. het wordt al snel een slechte zomer gevonden (voor mij is hij pas echt slecht als het te warm is), de regen maakt dat de kleuren van de bloemen hun pracht verliezen, maar als het te heet is ook, want dan staan ze te verdorren! Ik hou van de winter, maar dan wel een echte winter, met sneeuw en ijs…… een winter zonder sneeuw en ijs is een verloren seizoen….. maar herfst en lente brengen altijd kleur….. wat voor weer het ook is!!!
  Ik hou van de seizoenen (de zomer vaak het minst), ik ben blij dat wij wisselende seizoenen hebben…. steeds een nieuw seizoen om naar uit te kijken…… de afwisseling, de lange dagen en korte dagen…… gezellig als het langer donker is en weer heerlijk als het langer licht wordt. Ik ben blij dat ik in Nederland woon!!!!
  Oeps…. lange reactie!

  Geliked door 1 persoon

  1. Verschillende seizoenen hebben ook mijn voorkeur, het is precies zoals jij het voorstelt, alleen die lange avonden waarin het al om vijf uur of nog vroeger donker is, daar ben ik niet weg van. Verder hebben ze allemaal hun mooie dingen, van mist tot zon.
   Hierboven heb ik het natuurlijk overdreven, dat snapt iedereen die me kent. 🙂

   Geliked door 2 people

   1. Ja, die lange avonden gaan mij altijd pas in januari teveel worden, na die feestmaand vind ik januari wat saai en donker…… maar net als het te lang donker is wordt het weer langer licht en is er weer een nieuw seizoen om naar uit te kijken 😀 ….. heerlijk.
    Dat overdrijven maakt het juist leuk en sommige mensen zijn echt zo…. die onthouden alleen de slechte dagen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.