boek

Orkney-eilanden

Over stormen gesproken.
In een van mijn laatst gelezen boeken speelt het verslag van een afkickende alcoholiste. Ze gaat daartoe terug naar haar roots,  de Orkney-eilanden of Orcaden. Het noordste noorden van Schotland. Amy Liptrot is de schrijfster.
visitorkney                 wikipedia-Orkney-eilanden
Het begin gaat over de groei van haar verslaving, in Londen. Daarna speelt de ontwenning een rol, ingebed in de beschrijving van het harde leven op de eilanden. Dit voert de boventoon.  Een bijna wreed klimaat, zoals de winden op de hogere en kleinere eilandjes waar de kleuters alleen vastgebonden de straat op mochten tijdens de stormen, kleine dieren wegwaaiden, geen glazen kassen  konden bestaan en alles vastgespijkerd  werd. Geweldige beschrijving die nergens saai wordt. Interessant is ook de herkomst van de bewoners.
Toch leest het als een roman door de verhouding tot haar psychotische vader en, in mindere mate, haar overgodsdienstige moeder. En door de knappe verteltrant.
De titel slaat op de hogerliggende weiden waar het klimaat op zijn strengst is.
Hier lees je een uitgebreider review.
Een mooi boek, het kopen of lenen waard.

17 gedachten over “Orkney-eilanden

   1. Toen ik begon te plannen voor volgend jaar, kwam ik meerdere cottages tegen op Orkney. Ik begon toen wel te denken: “dat doen we” maar uiteindelijk doen we het niet omdat ik eerst nog een andere streek rond Inverness wil verkennen en Orkney dan niet al te ver af ligt qua kilometers maar ik het wel een te lange reistijd vind omwille van de ferries. Hopelijk hebben we nog tijd genoeg om het allemaal nog eens te doen en strooit de Brexit geen roet in het eten.

    Geliked door 1 persoon

   1. Zal het eerlijk vertellen.
    Ach en je had het over Uden. Mijn zusje woonde daar. Ze is plotseling overleden verleden jaar november. Nu kom ik daar nooit meer. En we hebben daar veel gewandeld.
    Ik voelde ineens weer het gemis.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ach… door één woordje wordt het gemis opgerakeld. Wat naar voor je.
     Het is een aardige plaats die veel te bieden heeft qua winkels en horeca en, tot vorig jaar, ook jouw zus.
     Nog geen jaar terug overleden, je zult nog vaak aan haar denken.
     Sterkte!

     Like

 1. Ik heb heel wat streken in het V K verkend, maar die eilanden daar boven maar links laten liggen. De vliegverbindingen zijn avontuurlijk (..) en alleen in de lente/zomermaanden mogelijk. Wel een keer op de Channel Islands geweest in een vliegende storm. Ook dan merk je pas hope hard het klimaat rond dat eiland is. En dan bedoel ik het hele Verenigde Koninkrijk dat in meer dan een zaken echt een eiland is….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.