kermis

Zijn kermissen achterhaald?

Zelf ben ik geneigd het met dit standpunt eens te zijn maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit feest in ere willen houden. Ik denk aan degenen die teruggrijpen op de traditie van een gezinsbijeenkomst zoals ik dat in mijn verkeringstijd in een klein dorp heb leren kennen: met de kermis gingen we naar moeders met de hele bubs.

Ik herinner me hoe deze dag ging vervelen, niet alleen bij de opgroeiende kinderen, ook voor de volwassenen. Het was te vergelijken met een kerstdag, ook zo’n ‘feestje’ van verplicht opzitten. Toegegeven, er zijn gezinnen waar het er wèl gezellig aan toegaat maar of daar de kermis voor moet standhouden, ondersteund door de gemeentes?
Ook andere nostalgie speelt mee. De samenhang van spanning door snelle attributen, geur van gebakken vis, door elkaarspelende muziek is onnavolgbaar en is moeilijk te vervangen door andere activiteiten.
Over deze argumenten valt te twisten.
Ik ben benieuwd of en zo ja, hoe lang er nog kermis gevierd wordt.

Onderstaande link gaat waarschijnlijk ook op voor meerdere kleine plaatsen.
kermissen-in-dorpen-rond-boxmeer-in-gevaar

17 gedachten over “Zijn kermissen achterhaald?

 1. Vroeger was de kermis bij ons een hoogtepunt. Er trok een lange stoet vol praalwagens voorbij en er werd met snoep gegooid. ’s Avonds traden mijn broers op in de muziektent. Heerlijke tijden, maar nu helemaal voorbij. Er is nog wel kermis, maar het zijn daar allemaal andere inwoners die ik niet meer ken. Ik heb er niks meer mee. De kermis alhier is al helemaal een ramp. Visserijfeesten… een en al dronken gelal.
  Voor mij mogen de kermissen zeker blijven, maar ik heb het wel gehad.

  Like

 2. Eerlijk gezegd ben ik nooit zo’n kermisbezoeker geweest omdat ik ziek wordt in draaimolens etc. Zegge en schrijven ben ik 4 keer op een kermis geweest, maar heb er toch niet iets mee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier stelde de kermis al jaren niks meer voor en nu hebben we al een paar jaar geen kermis meer, alleen rond koningsdag een heel kleine kermis voor de kinderen.
  Maar in Volendam is het groot feest, de attracties zijn daar goedkoper, de mensen sparen er het hele jaar voor, er komt elk jaar een speciale kermis-cd uit, de scholen zijn op kermismaandag vrij, veel winkels en bedrijven zijn gesloten (ook als het in een andere plaats is, bijv. een Volendammer vishandel in Purmerend)…… die kermis zal blijven bestaan!

  Geliked door 1 persoon

 4. Meestal vond ik het maar niets. Maar toen mijn kinderen klein waren gingen we wel en amuseerden we ons wel.

  Met de kleinkinderen was dat heel wat minder, ik weet niet hoe het kwam. En nu gaan we helemaal niet meer.

  En dat vervelende opzitten, dat was inderdaad zo indertijd bij mijn ex-schoonzus. Het enige waar die mensen konden over praten was hun geld en hun verzekeringen.

  :-/

  Geliked door 1 persoon

 5. Het begrip Kermis is al volkomen veranderd door de jaren. Hadden wij nog Auto-scooters, steile-wand-rijden, de ronde draaischijf waar je op moest zien te blijven staan of zitten, het oude spookhuis en de vrouw die met haar handen lampen kon laten branden, tegenwoordig zie ik ware martelwerktuigen waarmee je naar boven wordt gekatapulteerd of in de rondtje geslingerd als een astronaut. Niks voor mij! In de jeugdjaren was de Kermis er ook om ‘meiden te scoren’ al lukte dat meestal maar met mate. Toch had het wel iets. Maar ik loop er nu het liefst met een boog omheen. Al was het maar om de prijzen van al die attracties..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.