Winkeltijden

Hoelang is Appie zaterdag open? Tot 9 uur? Ik hoop dat ik het haal…’ vroeg een jonge vriendin.
Dit verbaasde me, ik vind de openingstijden van de supermarkten juist heel comfortabel, elke dag kun je er terecht op gunstige uren.
Vergeleken met  de jaren ’70 en ’80 is dit een groot gemak.
Winkeltijden waren toen van 8.30 – 12 en van 13 – 18, maandagochtend en zondag gesloten, zaterdagmiddag om 16 of 17uur.
We hadden er genoeg aan maar je kon weleens omhoog zitten; koffie op, melk en zo. Gelukkig waren er nog kleinere kruideniers waar je achterom kon. Ze mochten het niet maar hielpen je wel.
Achteraf bedenk ik dat er ook een groot voordeel was, letterlijk:
met zo weinig winkeltijd kocht je niet gauw teveel. Ik vraag me af waarom we geen miljonair zijn geworden.

20 gedachtes over “Winkeltijden

 1. Onze eerste koelkast kwam via Appie. Appie wilde natuurlijk graag meer omzet maken.

  Nu is Appie bijna 24/7 open. Een koelkast en/of keuken is bijna niet meer nodig. Op elk moment zijn er verse kant-en-klaar menu’s te koop.

  Ja, Appie wordt nog steeds schatrijk.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Met de vroegere tijden was er toch voor vrijwel iedereen wel een mogelijkheid om boodschappen te halen, ook voor de mensen die werkten. Vaak werden er tussen de middag wat boodschappen gehaald als hun werk in de buurt van winkels was of op de terugweg als ze zelf tot 5 uur werkten en de rest op zaterdag of door de partner die misschien wat eerder thuis was. Wat meer geregel misschien, maar nu raken ze al overstuur als de winkel 1 dag dicht is….. daarom moet de winkel ook alle feestdagen geopend zijn…. dat vind ik dus overdreven. De winkels zijn nu lang genoeg open om inkopen te doen en er zijn mogelijkheden om het te laten bezorgen.

  Geliked door 2 people

 3. En wat te denken van de supermarkt die bezorgt? Voldoende diepvriesruimte in huis, dus daar maakten we altijd gebruik van in Nederland. Nu we in spanje wonen kán het ook, maar ik heb het nog niet aangedurfd. En dan kan het je overkomen dat je naar de supermarkt gaat en dat ie gesloten is, omdat ze lokaal een feestdag hebben.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tot een jaar of 20 terug vond ik het irritant. Dwz ik ging met de bus van 07:15 naar m’n werk en kwam om 18:15 thuis. Idd te laat voor boodschappen. Op het werk was de dichtstbijzijnde supermarkt op 4km. Dus werd het aanschuiven op de overdrukke zaterdag. Ik heb toen een tijdje avonddienst gedraaid en dat vond ik een uitkomst.

  In die tijd werkte ik ook een half jaar in Taiwan. Op elke straathoek een kleine supermarkt die 24 uur per etmaal geopend was. De andere winkels waren van 09:00 tot 21:00 open en de luxere winkels van 11:00 t/m 23:00. Dan is het echt misgrijpen bij terugkeer in NL. Tegenwoordig werk ik niet meer bij een bedrijf en kan ik zelfs goed leven met de oude openingstijden.

  Maar ik greep ook wel eens op vakantie mis in Duitsland waar de supermarkten doodleuk op zaterdagmiddag al sloten.

  Geliked door 2 people

  • Met een baan was het ergerlijk.
   Voor moeders met jonge kinderen ook. Het was de tijd waarin ALLE instellingen aan dezelfde uren gebonden waren: dokters, tandartsen, postkantoren, gemeentehuizen, scholen, babyzorg enzovoorts. En de winkels.
   Al er geen melk- en groenteboer aan de deur kwam kon je soms niet eens je eten halen.

   Like

 5. Ik stam nog uit de tijd dat ‘Tante Nies’ naast ons een Sperwerwinkel had. Daar kon je dan meestal wel even terecht buiten de winkeltijden. En ze schreef het ook wel op als het even niet uit kwam thuis om direct te betalen. De sigarenman twee huizen verderop nam haar nering over toen zij er mee stopte. Naast zijn functie als telefoonadres (niemand had nog een eigen aansluiting, behalve middenstanders..) was er ook een voorraadje dranken, fris, chips etc. En die was altijd open. Ook in de avonduren. Na de jaren zestig was het over en uit met die kleine nerinkjes. We moesten naar de echte supermarkten. Simon de Wit, De Gruyter, Albert Heijn. Waar je meestal na vijf uur niet meer terecht kon. Geplander moest inkopen. Wat leven we dan toch in een comfortabele tijd. Zelfs op zondag kan ik terecht bij de Jumbo om de hoek en ook De Kruidvat is vaak open. Je doet dan toch minder stressvol inkopen als je even een drukke week hebt….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.