De druiven zijn rijp.
Prachtig en verleidelijk hangen ze in kleine en grote trossen, bedauwd en van dat bijzondere blauw. Druivenblauw.
Ik eet ze als ontbijt, lunch, diner en als tussendoortjes. En ben niet de enige die dat lekkers waardeert.
Plukken blijkt een ingewikkelde bezigheid doordat ik de opbrengst met vogels -meest merels- moet delen.
Dan sta je met je hoofd tussen de bladeren, schaar in de aanslag, vergiet eronder, en je voelt dat je gadegeslagen wordt. Je dekt je in en houdt je stil, slechts je ogen loeren van links naar rechts en zoveel mogelijk naar boven en beneden en jawel, plotseling staart een vinnige kraaloog terug, in gelijke mate wantrouwend, bang dat hem de beste vruchten door de neus geboord worden.
Ik versaag niet en doe een knip met de schaar; de merel neemt een snaai met zijn snavel.
We loeren. Knip-snaai. Knip-snaai.
Opnieuw loer ik, hij ook. Knipknip. Snaaisnaaisnaai.
Verrek, hij meer dan ik, ik hoor het aan het bladergeritsel. Wacht maar, knipknipknipknip, dat zal hem leren.
Stilte.
Ineens: snaaisnaaisnaaisnaai, en voor ik kan antwoorden schatert het beest de klimop uit, pitjes achter zich aan strooiend. Daar gaan mijn ontbijt en andere maaltijden.
De lelijke dief.
–
Alles mee genomen? Die had nog nooit van eerlijk delen gehoord.
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, er hangen er nog heel veel aan, ook onrijpe dus we kunnen vooruit. Maar als de rest van het vogelvolkje ze ontdekt zijn ze zo op.😑
LikeLike
Als ze rijp zijn eet je nooit allen, spreeuwen zijn er ook gek op.
Het is wel heel dankbaar om te zien. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
Spreeuwen zien we hier zelden. Hoeft ook niet, we hebben genoeg aan merels. En een paar kauwen lusten ook druiven.
LikeLike
Je hebt groene vingers
dat kun je wel zien
Mooie druiven aan een
kort gehouden rank
Blad verwijderd
voor energie
en zonlicht
om in te rijpen
Pluk en bottel?
nuchter
maar opeten
Dat kan natuurlijk ook
LikeLike
Bottel? Goed idee maar daar krijgen we nooit de kans voor, wat na de roof overblijft zijn aangevreten trossen met halve vruchten .
Geeft niet, de klimop is ook mooi.😊
LikeLike
Lekker….. dat vindt die merel ook! Eerlijk delen hoor!
LikeGeliked door 1 persoon
We doen ond best, elk jaar weer. 😐😐
LikeLike
Ik vind ze vooral mooi hangen daar, zeer decoratief. Kun je de trossen niet zelf allemaal snel wegknippen voor de dief komt? Dan moet je ze natuurlijk wel ineens opeten, verdelen of verwerken… ik zou zeggen… wijn maken? Chateau Bertie Grand Cru?
LikeGeliked door 1 persoon
Teveel. Weggeven doe ik ook maar veel mensen hebben zelf druiven, ze gedijen erg goed.De druiven bedoel ik ☺ Wijnen worden a genoeg gemaakt, dat is me te moeilijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Begrijp ik. Ik zou het ook niet zien zitten. Erover fantaseren dat ik bier, wijn of drank stook, vind ik dan weer wel leuk. Bizar.
LikeGeliked door 1 persoon
En over het inhuren van een regiment druivenplukkers….😃
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig beschreven een duel! Hier hangen druiventrossen in zakken – ik denk van papier – aan de ranken. Als of ze al gekweekt worden in de verpakking.
LikeGeliked door 1 persoon
Slim bekeken of is het om de vogels?
Hier hangen ze tussen het groen, om te plukken knip ik veel takken en bladeren weg, anders is het net een mini-oerwoud
LikeLike
Vogels en insecten denk ik. Ik zal er eens een foto van maken, moet een immens werk zijn om al die trossen in een zak te hangen.
LikeGeliked door 1 persoon
Gebraden merel met druiven lijkt me heerlijk
LikeGeliked door 1 persoon
Dan probeer je het toch? ☻☻
LikeLike
Ik beloof elk jaar weer flessen wijn aan mijn buurman.
Maar ook hier gaan de vogels er met de druiven vandoor.
Vrolijke vakantiegroet,
LikeGeliked door 1 persoon
Het is een echte lekkernij voor vogels. Ik geloof dat ik elk jaar over hun dievige gesnoep schrijf 😉
LikeLike
Hahahahaha, het is triest voor jou, maar ik moest zo lachen, Bertie.
Een vriend van ons heeft een kersenboom; niets helpt (geen netten enzo) en onze vriend krijgt zelf bijna geen kers naar binnen en wat hij het allerergste vindt, vertelde hij is dat de vogels de kers opeten en het pitje laten zitten. Als hij naar boven kijkt, ziet hij steeltjes met alleen nog pitten eraan, Dat lijkt mij ook afschuwelijk ergerlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja,dat is ook zoiets.Om te lachen en huilen tegelijk 😉 De fruittelers hebben niet voor niets geen hoogstambomen meer.
LikeLike
Dit vond ik op het www:
“De Belgische Jef van Soen zegt in zijn Groot Keukenboek: lijsters en merels worden gebraden: ‘Men pluimt ze maar men ruimt ze niet, behalve de krop. Men omwikkelt ze met wijngaardbladeren.’ Ortolanen: ‘Braadt ze zonder te ruimen; men omwikkelt ze met spek, terwijl zij braden overgiet men ze een weinig met gesmolten spek en men dient ze met een weinig sap van onrijpe druiven.”
LikeGeliked door 1 persoon
Lekkerbek 🙂 🙂 .
Het leest smakelijk maar toch, dieren in het wild zou ik niet durven eten. Wie weet welke parasieten ze hebben, wormen bijvoorbeeld. Gruweldegruwel
Ik houd me bij wijngaardbladeren, RIJPE druiven en de patat. 😉
Uiteraard heb ik dan ook nooit leren zingen.
LikeLike
Met een patatje mét
LikeGeliked door 1 persoon
Voor hem onderdeel van het overleven, voor jou puur comfort. Dus in dit geval..1-0 voor de overlevers….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik dank U.
LikeLike