onweer

Bang voor onweer

Oud stukje. Echtgenoot is er niet meer, mijn angst nog steeds.

‘Het onweert…’ kwam ik binnenvliegen. Echtgenoot keek op, ‘het is nog ver.’
‘Weet ik,  het is evengoed èng.’
‘Wat dondert het,’  probeerde hij  maar ik kon er niet om lachen.
Nerveus liep ik naar boven, mijns ondanks gefascineerd door de aparte lichtval die donderbuien met zich meebrengen. Rrrrrrommmmm klonk het, plotseling vlakbij;  geschrokken rende ik weer naar beneden.
Van de keuken naar de serre, stil blijven zitten is niet weggelegd voor een bangerd.
Een dikke wolk barstte open.
Hoog-opspattende druppels, regennevels die van dak naar dak joegen deden me de camera grijpen maar door een keiharde knal  trilden mijn handen teveel en opnieuw vluchtte ik, ditmaal naar de veilige huiskamer waar ik mijn man wist.
Mijn trooster, veilige haven, mijn superman.
Die stoïcijns voor de  televisie bleef zitten.

21 gedachten over “Bang voor onweer

   1. Ach, we waren vandaag in Antwerpen, daar zou het de hele dag onweren. Er viel één slag, er was één flits en er vielen tien druppels regen.

    Ze hebben al zo veel voorspeld.

    Geliked door 1 persoon

 1. Nou onweer is best wel heftig, ik raak er ook wel onrustig van.
  Mijn moeder zei vroeger, dan spreekt de Here, nou dan was je helemaal angstig. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben er ook bang van Bertie… na een nare ervaring uit mijn kinderjaren waarbij een koebeest werd doodgebliksemd op de wei naast ons, de bliksem bij 2 andere buren insloeg en de wervelwind een rij bomen ontwortelde. Nooit meer vrij van angst bij onweer. Gelukkig bleven we hier gespaard vandaag.

  Geliked door 1 persoon

 3. In stedelijk gebied en niet ver van de nationale luchthaven telt vooral mee of de vliegtuigen blijven vliegen voor of tijdens zo’n bui. Wordt het stil in de lucht is de bui heftig. De klappen zijn soms oorverdovend, maar zelden of nooit echt bang geweest. Eerder ongerust over opkomende hagel of zo. Storm is veel meer een dingetje. Daarbij heb je al snel schade. Ook in de stad…

  Geliked door 1 persoon

 4. Onweer vind ik fascinerend! Natuurlijk zie ik wel de gevaren en ik snap heel goed dat mensen er bang voor kunnen zijn, maar zelf heb ik die angst nauwelijks (alleen als het heel heftig is vind ik het niet altijd leuk meer, maar dat heb ik sinds het heel dichtbij een keer insloeg).
  Vroeger gingen we met mijn vader voor het raam kijken naar het onweer….. wij keken over de haven heen met daarachter de Gouwzee….. we zagen er net genoeg van om te leren dat onweer ook mooi kon zijn.
  Het is mij wel eens gelukt om een foto van de bliksem te maken, maar dat lukt alleen met op goed geluk bij heftig onweer steeds afdrukken, anders is het te laat. Een keer heb ik het zelfs gefilmd….. toen was het heel dichtbij.
  Ik begrijp je angst best……. maar bij iets hoogs (de molen) in de buurt is de kans klein dat het bij jou inslaat! Dus binnen zal er niet zo snel iets gebeuren!
  Als de bliksem ergens in de buurt inslaat kan het in het elektra-net komen en dan kunnen je spullen eraan gaan, dat heb ik hier eens meegemaakt….. videospeler en tv stonden standby en waren stuk (het was 1 donderklap bij heldere hemel!), dus stekkers eruit halen is niet verkeerd….. ik doe het alleen als het dichtbij komt en dan ook alleen van apparaten die gewoon uit kunnen, dus bijv. niet van de koelkast.
  Ik tel meestal….. als de donder binnen 10 seconden komt is het te dichtbij!
  Hier nog geen onweer (voor zover ik weet)…. ook nauwelijks regen…. gisteren alleen heel vroeg een buitje….. daarna heb ik geen regen gezien tot…. NU…… heel even….. de zon schijnt alweer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.