gezondheid·trimmen

Trimmend naar de eeuwigheid

Een man zat op de sportschool. Hij trimfietste.
In een kalm en regelmatig tempo want hij was een kalm en regelmatig man.
Dat hij op de trimfiets zat was het gevolg van een dreigende enquête in het periodiek van zijn ziekenfonds: Eet U vet? Rookt U? Drìnkt U ook nog? En hoeveel dan wel? Bent U kortademig? En nog meer suggestieve vragen die onontkoombaar uitkwamen bij een conclusie vol narigheid; hij zou gaan lijden aan hartkwalen, longaandoeningen, vaatvernauwingen, vreselijkheden waaraan hij allemaal tegelijk zou sneuvelen, scheen het, tenzij hij er onmiddellijk iets aan zou doen.
Dit inzicht verstoorde danig zijn beeld van een kalme en regelmatige toekomstritmiek en er sloeg hem een ongewende schrik om het hart.
Hij stopte met roken. Hij at gezond voedsel. Hij kocht een trimfiets en hij leefde gezond, kalm en regelmatig verder. Zelfs het uitspattende borreltje werd gedronken met een rustig lippengesmak en op vaste tijden.
Niettemin trad met de jaren lijfsverval op, hij merkte dat het sporten hem gaandeweg moeilijker viel. Het verwerken van gezond voedsel bekwam hem minder. Zijn tanden protesteerden tegen de steenharde ontbijtbrokken en de taaiheid van rauwe groenten.
Trimmen maakten het er niet beter op, verbolgen knersten de knieën bij elke slag.
Wederom dacht hij na en kwam tot een revolutionair besluit: hij ging het er van nemen.
Zijn zorgvuldig gespaarde kapitaaltje was goed voor een uiterst geavanceerde trimligfiets, boordevol elektronica zoals zelfdraaiende pedalen en een zadel dat zich automatisch in de lengte en breedte aanpaste aan de berijder; bij de extra’s hoorden kussenzachte kniewarmers, een gerieflijk verend rugleuninkje en een comfortabele nek- en hoofdrol. Hij hing een iPod om zijn hals met –uiteraard- kalme muziek..
Het was werkelijk een pracht om te zien. Hij liet hem in de erker van de voorkamer plaatsen, met driezijdig uitzicht op de rest van de wereld.
En zo zat hij het er van te nemen, zijn blik naar buiten gericht, zijn handen losjes aan het stuur, de voeten in vilten pantoffels kalmpjes met de trappers meedraaiend, genietend van hazenslaapjes op het gerieflijke zadel.
Hij werd gelukzalig oud.
Zo oud, dat hij langzamerhand vergat waar hij was. Zelfs wíe hij was.
Op de duur stapte hij niet meer van de fiets af want hij wist toch niet waarom.
Hij herinnerde zich zijn bed niet, zijn keuken, zijn toilet, hij hoefde al die dingen niet meer.
Zijn hand rustte op de startknop. Zo wiegde hij zich zoetjes van de wereld op het elektronische bouwsel, almaar door en door tot hij voorgoed insliep.
En de fiets, die fietste door.

19 gedachten over “Trimmend naar de eeuwigheid

 1. Ja, hoe hard je ook werkt om heel oud te worden, op een zeker moment is het op.
  Ken er zat die zich suf sportte maar ook toen hun tijd er was, vertrokken. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Ideale fiets! 😀
  Als je twee jaar langer leeft door je jarenlang alle lekkere dingen te ontzeggen en gaat sporten terwijl je daar een hekel aan hebt, kan je maar beter e4en plezierig leven hebben dat twee jaar korter is. Natuurlijk is er ook nog een tussenweg…. wel wat meer beweging, maar niet meteen heel fanatiek, wel gezonder eten, maar ook lekker genieten van minder gezonde dingen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zie een slotscene in wéér een remake van de film Psycho: de moeder van Norman Bates trapt reeds lang dood en vergaan door op haar automatische trimfiets voor het raam. En Norman valt zijn hotelgasten aan vanaf een ATB’tje, rijdt dwars door je douchegordijn als je niet uitkijkt 🙂 Weer een prachtige rentree Bertie!!!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Fietsen is nog tot daar aan toe, maar op zo’n hometrainer voelde ik me niet thuis. Ging nergens naar toe, ik zag niks om me heen, nee, die heb ik weg gedaan. Wandelen blijkt leuker. Doe ik graag en vaak. 12-20km. Houdt je best fit…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.