uiterlijk

Figuur

Dertien of veertien was ik toen ik langs een grote winkel liep en in de etalage een stripfiguurtje mee zag wandelen, grote voeten en zo. Nieuwsgierig liep ik er naar toe en zag mezelf als lijzige lucifer met een lang gezicht. Bevestiging van puberale complexen en een schok voor mijn gemoedsrust.
Veel eten leek me de beste remedie.
Zoetjesaan zag ik het lucifertje groeien, zowel van voor naar achter als van links naar rechts. Het werd een zandloper die  heel wat acceptabeler was. Zag er wel goed uit, eigenlijk.
Toen werd het een saucijs – en al hielden we van braadworst, ik wilde er liever niet op lijken.
Gelukkig was er een oplossing, gemakkelijk door de eenvoud: gewoon het touwtje weghalen. Simple comme ça.
Wanneer ik nu langs etalages loop beweegt een ander figuur mee, heel wat flinker dan de wijlen lucifer.
Het lijkt nergens op.

21 gedachten over “Figuur

 1. Ha Bertie toch, wat beschrijf je dat mooi. Zeer herkenbaar ook. Vooral dat van tijdens de puberteit… wat was ik een magere pannenlat en ongelukkig met mezelf. Nu kijk ik niet meer in etalages… het is goed zo.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ach, het is toch nooit goed! Ik ging van veel te mager naar veel te dik. Ik heb er nooit wakker van gelegen.
  Bij het zien van een oude foto van mij vroeg iemand mij eens: “In welke oorlog was dat?”

  Geliked door 1 persoon

   1. 😀 Ach, ik ga niet zover dat ik beweer dat ik tevreden ben met mijn figuur, maar het is zeker geen probleem voor mij….. het is zoals het is! Mijn gezicht wordt duidelijk ouder, maar dat hoort erbij, ik ben 62 en hoef er dan niet als 18 uit te zien, dus ook dat is geen probleem, hoewel er wel eens momenten zijn dat ik verbaasd naar het hoofd in de spiegel staar…… “ben ik dat?”……maar een plens koud water, wat gel en een paar oorbellen, desnoods aangevuld met een beetje make-up doen dan wonderen…… hoewel ik daar al die onderkinnen niet mee kan laten verdwijnen, maar ook die horen er zo ondertussen helemaal bij!

    Geliked door 1 persoon

 3. Mij willen ze niet geloven als ik zeg dat ik vroeger tussen het papier en de muur door kon.

  Nu niet meer. Met mijn vooraanzicht kan ik leven, zijdelings bekeken daarentegen. Ik kijk dus niet in vitrines, behalve als ik naar de kapper geweest ben.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Al gezellig winkelend, zag ik mijzelf opeens in een etalage en schrok: alles was verkeerd. Ik was dik, ik liep er slobberig bij en… ik was jaren ouder. Een raadsel, Thuis keek ik toch heus ook wel in de spiegel en dan zag ik er heel anders uit. IK heb het nooit begrepen en nu nog kijk ik niet graag buiten de deur in spiegels bijvoorbeeld.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vreemd.
   Misschien bekijk je jezelf in een vreemde omgeving met andere ogen maar zo erg kan het niet zijn. Op je foto’s zie je er nog steeds goed uit hoor.

   Like

 5. ik ben nooit blij geweest met mijn uiterlijk, maar als ik nu oude foto’s bekijk zie ik een korenblonde schoonheid met fijne trekken en een slanke taille. Het heeft lang geduurd eer ik mijn zelfgevoel in overeenstemming heb gebracht met mijn verouderde uiterlijk. Toen ik grootmoeder werd, geloof ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Nu ik een welvoldane indruk zou kunnen maken, qua figuur dan, denk ik ook wel eens terug aan die bijna transparant dunne lucifer die ik ooit was. Mijn spiegelbeeld beviel me zelden. Nog niet echt, maar acht, intussen is niet alleen de omvang iets gegroeid ook de kennis. En die over mijzelf vertelt dat ik op dat punt best wel meeval….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.