taal

GROOT DICTEE

-ntr-stopt-met-groot-dictee
oftewel:

Het  dictee,  normaal gesproken een taalkundige opgave waarbij personen op hun kennis van spelling en interpunctie worden getest, hier verworden tot een GROOT DICTEE en gewrongen in een monstrueuze constructie van ongebruikelijke woorden en Duitstalige lesboekachtige volzinnen, vermoedelijke ter meerdere eer en glorie van schrijvers en programmamakers, is ter ziele.

 

23 gedachten over “GROOT DICTEE

 1. Eigenlijk vond ik dat dictee heel mooi en een soort ode aan onze taal.
  Ik heb jaren meegedaan totdat ik meer dan 10 fouten had, toen dacht ik nee, afgelopen, ik wil het niet meer weten.

  Toch keek ik elk jaar met veel plezier naar de doorwrochte verzinsels die ten tonele werden gebracht, meestal gingen de Vlamingen er met de prijs vandoor.
  Jammer, weer een stukje van onze taal dat wordt opgeofferd ten bate van een grotere multi culti utopie, waar de taal geen rol meer speelt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb altijd een aversie gehad tegen Dik T. Bij mij komt het over als onnodig verouderde en inconsequente woorden oplezen, met als doel het forceren van een maximaal aantal fouten. Daarbij mag die Pherix van mij in Paris blijven.

  Geliked door 2 people

 3. Beek en Klare Taal, de eerste jaren deed ik ook mee, sterker, ik leefde er naar toe.
  Maar de opgaven moeten wel beantwoorden aan de tijd waarin we leven, noem het desnoods multi-culti. Dit was meer en meer een interessante-woorden-speeltje van auteurs.
  Het begon me te vervelen, woorden als ‘hyperboreeërs’ en ‘geperoxideerde’ zijn niet gebruikelijk, ook als je ze begrijpt zou je ze eerst moeten opzoeken om de spelling te weten. Elitair hoor, zo’n dictee.
  De absurde tekst van Van Kooten deed de deur dicht. Nadien heb ik het niet meer gevolgd.

  Like

 4. Nou ja, die Flip Freriks als presentator met een belachelijk arrogante dictie verdient natuurlijk niet de hoofdprijs in dit programma, dat moge duidelijk zijn, ze hadden beter Kees van Kooten of Wim de Bie kunnen kiezen, die spreken alle dialecten van Nederland, van Haags tot Rotterdams!

  Geliked door 1 persoon

  1. Mee eens! Volgens mij kenden de verschillende schrijvers van het dictee de woorden vaak zelf niet voor ze er aan begonnen! In het woordenboek op zoek naar moeilijke woorden!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.